Norsk vektløfter-sensasjon

Hun er et vidunder

Aldri har noen blitt så god så fort som Norges nye sensasjonelt sterke verdensmester.

MESTER PÅ REKORDTID: Den nye norske verdensmesteren i vektløfting har drevet med idrett i to og et halvt år. Solfrid Koanda visste ikke hvor god hun var. Her med landslaget polske trener Zygmunt Smalzerc (til venstre) og vektløfterpresiden Stian Grimseth. FOTO: Vektløfterforbundet
MESTER PÅ REKORDTID: Den nye norske verdensmesteren i vektløfting har drevet med idrett i to og et halvt år. Solfrid Koanda visste ikke hvor god hun var. Her med landslaget polske trener Zygmunt Smalzerc (til venstre) og vektløfterpresiden Stian Grimseth. FOTO: Vektløfterforbundet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SIST natt fikk Norge en ny favoritt til sommer-OL i Paris om halvannet år. Da utklasset Solfrid Koanda konkurrentene i 87-kilos klassen under VM i vektløfting i Bogota.

Hun var best i både rykk og støt med 113 og 147 kilo. Totalt 260 kilo; en vekt de fleste blir imponert av.

Men det som sjokkerer i en idrett som dessverre har opplevd altfor mange eventyrhistorier de siste tiåra, er fortellingen om hvordan denne norske 23-åringen begynte å løfte vekter:

  • Hun kom inn i sporten bare for drøyt to år siden som mosjonist i det lokale crossfit-senteret i Lillesand, og har hatt en rask teknisk framgang.

Mest fordi det å drive med sport ga henne en helt ny mening med hverdagen.

ALLEREDE i fjor klarte Solfrid Koanda å løfte så tungt at det holdt til toppresultater internasjonalt. Det var da hun begynte å fortelle om hva det plutselig å finne en favorittsport gjorde med selvbildet hennes.

For Solfrid var ei jente som holdt seg unna vanlig sport i barne -og ungdomstida fordi hun ikke trodde at kroppen hennes var god nok:

- Jeg har vært muskuløs siden jeg gikk rundt i bleier, sa hun til TV2 etter det internasjonale gjennombruddet i et sterkt, ærlig intervju:

- Jeg følte liksom det har hengt en unaturlighet ved det. Det er så lett for folk å skulle påpeke det. Man får høre: «Åå, du ser så sterk ut». Jeg følte meg ikke feminin, og det er det som har vært litt vanskelig, fortsatte hun og forklarte:

- Det finnes forskjellige kropper, det vet man, men man blir veldig selvbevisst og sammenlikner seg med det man ser på TV og det man ser i reklamer. Jeg kjente meg ikke igjen i andre og hadde ikke noen å se opp til.

DETTE var et hjerteskjærende intervju ganske enkelt fordi det i virkeligheten ikke var noe unormalt med Solfrids sterke kropp. Det menneskelige er jo at vi kommer i alle fasonger, og idretten speiler denne naturlige ulikheten.

Utfordringen er å få barn og unge til å forstå det. Sånn at de kan forstå seg selv, og slippe som Solfrid å gjemme seg bort på skolen i de videste klærne.

Bare for liksom å være som alle andre.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 25.09.2013 BESVIMTE: Martin Nguyen ville sette personlig rekord i vektløfting ved å løfte 180 kilo, men holdt stanga feil og besvimte. Heldigvis gikk alt bra med ham, og en uke senere forsøkte han på nytt - og lyktes. Video: YouTube/PTCFrankston Vis mer

NORSK toppidrett blir ikke best i verden på den måten. De siste suksessårene har vi mer enn noen gang lært at det nettopp er mangfoldet som løfter oss framover.

Flotte resultater i stadig nye såkalte «unorske øvelser», har sørget for at Norge som nasjon presterer bedre enn noen gang.

Fordi vi mer og mer forstår at bare den enkelte vil nok med satsingen sin, så er det mulig å bruke felles nasjonal idrettskunnskap på stadig nye måter. I høst har Solfrid Koanda fått god hjelp på Olympiatoppen til å trene alternativt mens hun pleiet et trøtthetsbrudd i hånda.

Den spesielle oppladningen har gjort henne mer effektiv sterk enn noen gang.

DET er blitt femti år siden sist vi tok et OL-gull i vektløfting, og det er ingen grunn til å markere jubileet. Det var et juksegull selv om juksemedisinen som den norske vinneren brukte, ennå ikke var markert som dop på de internasjonale medisinlistene. Uansett var gullmedaljen og resultatet det stikk motsatte av idrettens ånd.

Fortellingen til Solfrid Koanda er derimot historien om den idretten det er grunn til å tro på. Altså den som forandrer hverdagen til barn, unge og voksne fordi den gir mestring og glede.

DA Solfrid fikk hjelp til å finne det rette idrettsmiljøet, fant hun også ut hvordan hun kunne bruke alle de kreftene hun var født med.

I vektløfting er det fortsatt mildt sagt utfordrende. Dette er en idrett der nasjon etter nasjon blir avslørt som svindlere. Sporten sliter med å få på plass et troverdig styre, og IOC vurderer om de skal stryke idretten fra OL-programmet.

Foreløpig er det funnet en løsning som sikrer vektløfting plass i Paris 2024. Der blir det fem klasser for hvert kjønn. Dette verdensmesterskapet i den utfordrende tynnlufta i Bogota (2600moh), var første uttakingsstevne til de olympiske sommerlekene,

Det gir enda en gullmulighet for den unge mesteren Solfrid Koanda. I Paris går hun ned en vektklasse til 81 kilo. Trenerne er så sikre på den naturlige styrken hennes, at de bruker det neste halvannet året til å gjennomføre denne endringen.

Så åpenbart talent er det lenge siden Norge har hatt i internasjonal kvinneidrett.

.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer