PÅ SIDELINJA: Guro Reiten er kanskje Toppseriens beste spiller i vårsesongen for LSK. Hun har 11 mål på 12 kamper. Men i EM sitter hun på benke. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
PÅ SIDELINJA: Guro Reiten er kanskje Toppseriens beste spiller i vårsesongen for LSK. Hun har 11 mål på 12 kamper. Men i EM sitter hun på benke. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Fotball-EM for kvinner 2017:

Hun er irritert og skuffet, og ekspertene er kritiske: - Hvorfor får ikke Guro spille?

Landslaget finner ikke plass til Toppseriens formspiller og toppscorer. - Jeg er i mitt livs form, sier Guro Reiten selv.

APELDOORN (Dagbladet): - Ja, jeg er litt skuffet.

Guro Reiten (22) har herjet i Toppserien for serieleder LSK Kvinner denne sesongen og er ligaens toppscorer med 11 mål på 12 kamper.

Det til tross for at hun ikke er noen klassisk spiss.

Men storspill på norsk jord har ikke gitt tillit på landslaget. I EM har hun bare fått 15 minutter - som innbytter i åpningskampen mot Nederland.

Dagbladet møter Reiten etter Norges trening på strøkne gressmatter ved byen Apeldoorn. Jenta fra Sunndalsøra smiler fra øre til øre og stråler i sola. Hun kan virke som en av lagets humørspredere.

Men bak smilet og latteren har hun blandede følelser.

- Det er mitt første mesterskap og jeg er en stor erfaring rikere, men jeg har ikke fått spilt så mye ... Det er ikke artig. Og det er noe jeg ikke får gjort noe med, sier Reiten til Dagbladet.

- Irriterende?

- Ja, selvfølgelig er jeg irritert og litt skuffet. Men herregud, jeg må bare støtte de som får sjansen, slik at de gjør det best mulig. Jeg gjør så godt jeg kan på trening og prøver å være forberedt til kamp. Så får vi se om jeg får spille mot Danmark (mandag), sier 22-åringen.

FÅR IKKE PLASS: Guro Reiten storspiller i LSK - men har fått lite tillit av landslagssjef Martin Sjögren. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FÅR IKKE PLASS: Guro Reiten storspiller i LSK - men har fått lite tillit av landslagssjef Martin Sjögren. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Må vente

- Hva slags beskjeder får du fra Sjögren?

- Jeg har ikke fått noen spesielle beskjeder. Han (Sjögren) har byttet inn andre enn meg, og det er sånn det er. Han mener kanskje de passer bedre inn i laget. Jeg har ikke snakket noe spesielt om hvorfor jeg ikke spiller, sier Reiten.

- Hvilken rolle passer deg best?

- Det er 10er-rollen offensivt jeg kanskje er best i, men der har vi Caro (Graham Hansen) og vi spiller ikke uten Caro, det forstår alle. Men jeg har trent i hele år på å spille på midtbanen og som indreløper, så jeg kan jo bekle flere roller. Jeg er i mitt livs form, men det er ikke jeg som tar ut de 11 som starter, sier LSK-spilleren med et smil.

HUMØRSPREDER: Guro Reiten. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
HUMØRSPREDER: Guro Reiten. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Til Dagbladet forklarer landslagssjef Martin Sjögren hvorfor Reiten ikke spiller:

- Guro har gjort det bra i Toppserien, hun gjør det bra på trening i EM og er en god fotballspiller, sier Sjögren til Dagbladet.

- Hvorfor spiller hun ikke?

- Guro passer inn i alle systemer, her (i EM) har vi trent henne inn i 10er-rollen, men der er det trangt om plassen, sier Sjögren, og sikter til Caroline Graham Hansen, som har spilt i rollen bak spissene.

- Så du vurderer henne som ikke god nok for en startellever?

- Det har jeg aldri sagt, men du ser hvem hun konkurrerer mot om plassene, sier Sjögren, som igjen sikter til Graham Hansen.

I SAMME ROLLE?: Guro Reiten og Caroline Graham Hansen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
I SAMME ROLLE?: Guro Reiten og Caroline Graham Hansen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Kritiske eksperter

Fotballekspertene i EM stiller seg uforstående til hvorfor Reiten ikke brukes mer, enten sentralt på midtbanen - eller i en mer offensiv rolle.

- Jeg synes det er vanskelig å forstå at ikke Guro Reiten får sjansen. Punktum. Hvorfor får hun ikke spille? sier NRKs fotballekspert Lise Klaveness til Dagbladet.

Klaveness fortsetter:

- Dette er noe av det jeg er mest kritisk til ved Norge i EM: Guro er den spilleren i Toppserien som har stått fram og har noen av de kvalitetene vi etterlyser. God defensivt, løpssterk, målfarlig. Jeg forstår det ikke ... Hun kan brukes som offensiv midtbanespiller. Er det noe med høyden hennes? Det er jo ikke mange lag som slår langt lenger, så jeg kan ikke forstå det som et argument, sier Klaveness, som hinter til at Reiten er blant landslagets laveste.

TV 2s Solveig Gulbrandsen følger opp:

- Jeg er spent på hva Norge gjør mot Danmark. Kommer Norge med samme taktikk og formasjon, der Caro (Graham Hansen) skal finne mellomrommet? Hva gjør vi nå? Kanskje få inn Guro Reiten. Ryktene sier at Reiten har vært god i oppkjøringen og hun er i sitt livs form. En formspiller kan være forskjellen på seier og tap. De som er i god form kan ta med seg litt medgang inn i laget. Det kan være forskjellen på mål og bomskudd, sier Gulbrandsen til Dagbladet.

Flyt

På treningsfeltet i Nederland står Guro Reiten og svarer på noen spørsmål fra Dagbladet. Hun er verken den mest profilerte eller den som får mest oppmerksom utenfor banen. Men hun ønsker å bidra. Helst på banen i kamp.

- Dette er faktisk den beste økta vi har hatt i EM, sier Reiten, etter lørdagens trening.

15 MINUTTER: Guro Reiten har bare fått et kvarter med fotball i EM. Foto: NTB Scanpix
15 MINUTTER: Guro Reiten har bare fått et kvarter med fotball i EM. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er mye engasjement og humør. Det er nettopp humøret som kan gi oss troen på at vi kan slå Danmark med tre mål. Det er humøret som kan gi oss det lille ekstra, sier Reiten.

- Hvordan har 2017-sesongen vært for deg?

- Helt fantastisk. Jeg har aldri vært bedre. Formen er bedre enn noensinne. Både laget og jeg har gjort det godt i Toppserien og føler spillet flyter veldig bra. Hele vårsesongen har vært fenomenal og jeg lykkes med det meste jeg prøver på. Derfor føler jeg at jeg har noe å bidra med i EM. Men det er jo ikke jeg som bestemmer, sier hun smilende og rusler mot spillerbussen.

Norge–Danmark spilles mandag kl. 20.45.

Status i gruppe A akkurat nå er Nederland (6p), Danmark (3p), Belgia (3p) og Norge (0p).

Norge er videre til kvartfinale i EM dersom de vinner med tre mot Danmark, samtidig som Nederland slår Belgia.