KAN PASSERE STENMARK: Lindsey Vonn er den alpinisten med nest flest verdenscupseiere gjennom tidene. Hun har bare ni mindre enn svenske Ingemar Stenmark - som hun kan passere denne vinteren. Foto: AP Photo/Giovanni Auletta
KAN PASSERE STENMARK: Lindsey Vonn er den alpinisten med nest flest verdenscupseiere gjennom tidene. Hun har bare ni mindre enn svenske Ingemar Stenmark - som hun kan passere denne vinteren. Foto: AP Photo/Giovanni AulettaVis mer

Lindsey Vonn

Hun er ivrig kvinneforkjemper og av norsk opphav. Denne sesongen kan hun passere Stenmark

I dag åpner Lindsey Vonn og de andre alpinstjernene OL-sesongen.

(Dagbladet): Når verdenscupåpninga for alpinistene går i østerrikske Sölden denne helga, er det med flere superstjerner på strek. Kjetil Jansrud og Henrik Kristoffersen stiller - mens Aksel Lund Svindal har valgt å utsette skadecomebacket litt.

En av de aller største stjernene står på startstreken lørdag. Det gleder hun seg tilsynelatende veldig til.

Amerikanske Lindsey Vonn (33) er nemlig den alpinstjerna som har nest flest verdenscupseiere gjennom tidene, med 77. Allerede denne sesongen kan hun gå forbi skiikonet Ingemar Stenmark (86 seiere).

Vonn er en av de aller største idrettsikonene på amerikansk jord - mye på grunn av hvem hun er utenfor skibakken. 33-åringen har for øvrig snaut en million følgere på Twitter og 1,1 millioner på Instagram.

Norsk opphav

Vonn er nemlig ofte frisk i utspillene, og har flere ganger ytret en drøm om å konkurrere mot gutta. Det har hun også satt seg som klart mål. Hun er i forhandlinger med FIS, som dog ikke er direkte overbegeistret for ideen.

Vonn er nemlig en forkjemper for kvinners rettigheter gjennom The Lindsey Vonn Foundation, som kaller seg en stiftelse som «gir fremtidens kvinner selvtilliten til å flytte fjell gjennom stipend, utdanning og idrett».

Vonn hadde ski på beina allerede som toåring, og det var liten tvil om hva hun ville drive med da hun ble stor. Som 16-åring debuterte hun i verdenscupen, og allerede som 17-åring kom OL-debuten.

Skistjerna er for øvrig fra Minnesota, USA. Men i en liten Instagram-disputt i fjor, hevdet hun at hun er av norsk opphav.

«Jeg beklager, men jeg kan min familiehistorie og jeg er norsk», svarte Vonn til fansen, som hevdet hun var irsk.

Woods-romansen

Vonn var en stund sammen med golferen Tiger Woods - og sammen utgjorde de kanskje verdens mest kjente idrettspar. Sommeren 2015 gjorde de to det slutt, da deres hektiske liv gjorde at de måtte tilbringe mye tid fra hverandre.

I sommer ble de to rammet av en skandale da Vonns mobil ble hacket og flere nakenbilder kom på avveie.

Vonn innrømmet at hun følte seg ensom etter bruddet. Løsningen ble en hundevalp ved navn Lucy.

- Det er trist ikke å ha noen å komme hjem til etter en dårlig dag. Det er godt å ha en liten hundevalp som er glad når jeg kommer, uansett om jeg har vunnet eller ikke, sa Lindsey Vonn.

Siden den tid har det ballet på seg. Nå har hun tre følgesvenner som hun stadig legger ut bilder av, som er med henne på reiser og på trening. De tre har fått sin egen Instagram-konto: Vonndogs.