SNART ENESTE HÅP: Ennå har ikke russiske utøvere tatt en eneste medalje i friidretts-EM. Lengdehopperen Darya Klishina med sølv fra VM i fjor, er snart det eneste håpet. FOTO:EPA/Frank Robichon.
SNART ENESTE HÅP: Ennå har ikke russiske utøvere tatt en eneste medalje i friidretts-EM. Lengdehopperen Darya Klishina med sølv fra VM i fjor, er snart det eneste håpet. FOTO:EPA/Frank Robichon.Vis mer

Russland friidretts-EM 2018

Hun er plutselig borte. Da er det ingen igjen av de som vant for Russland

Russisk kvinnefriidrett er lammet av mangel på dop. EM kan ende uten medaljer.

BERLIN (Dagbladet): Med bare tre dager igjen av EM, er det tid for en etterlysning i europeisk friidrett:

  • Hvor ble det av Russland?

Riktignok er denne supermakten i friidrett utestengt fra alle internasjonale konkurranser som nasjon, men det forhindrer ikke at det er mange russere på start her i Berlin. 29 utøvere ble til slutt godkjent av den spesialkomiteen i det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) som har gransket treningshverdagen til hver eneste russer som søkte om å få stille opp som individuell deltaker.

Det burde normalt ha gitt flust med gode resultater. Spesielt i kvinneklassen som russerne har dominert i årtier. Men til nå har ingen russisk jente vunnet medalje i Berlin-EM. Og tikjemperen Ilya Shkurenev med sølv, er den eneste gutten på pallen.

DE siste mesterskapene har det egentlig bare vært lengdehopperen Darya Klishina som har fått stor oppmerksomhet utenfor Russland. Nå er også hun forsvunnet. Det skyldes ingen skade. Ifølge de russiske lederne trengte hun bare hvile for å satse på nytt igjen neste sesong.

Da den endelige EM-lista for lengde var klar, manglet altså fjorårets sølvvinner i VM. Hun er riktignok rundt omkring i Berlin på reklameplakater for en klokkeprodusent, men det er til liten hjelp når det gjelder EM-medaljer. For resten av de russiske deltakerne er tida snart ute.

Det rimer ikke med det vante styrkeforholdet i denne sporten.

Eller kanskje er det nettopp det de manglende resultatene gjør.

FOR mens russerne denne uka klarer seg storveis i de ulike europeiske mesterskapene i svømming, vannsport, triathlon, sykling, golf og roing som arrangeres i Glasgow, er det fiasko i Berlin.

Akkurat det nevnes knapt i russiske medier. De hyller heller den europeiske suksessen. Disse mesterskapene i Berlin og Glasgow er en samproduksjon, og har til og med en felles medaljeoversikt. Den topper Russland klart.

Da er det bare å fundere på hvorfor den samme store idrettsnasjonen for tida presterer i mange idretter, men altså ikke i friidrett.

NOE skyldes selvsagt antall utøvere. En russisk tropp på 29 er under halvparten av vanlig størrelse. Samtidig har bredden i russisk friidrett alltid vært formidabel. Da de selv arrangerte VM for seks år siden i Moskva, ble Russland beste nasjon før dopingavsløringene begynte å tikke inn.

Selv justert for de foreløpige avsløringene, står de fortsatt på andreplass etter USA fra det mesterskapet. Og målt i antall finaleplasser (de 8 beste i hver øvelse), var ingen europeisk nasjon i nærheten av den russiske bredden.

Det er de nå. Så langt i EM leder Polen foran Storbritania og Tyskland, mens de russiske utøverne må nøye seg med fem finaleplasser totalt. Det beste russiske resultatet blant kvinnene er en fjerdeplass i stav. Den oppnådde Anzhelika Sidirova med 4.70m i går kveld, men også det var under pari. Den russiske jenta kom til EM med 4.85m og årets beste resultat.

RUSSLAND er nesten borte fra medaljeoversikten takket være en friidrett som plutselig bestemte seg for å ta dopingen på alvor. Seinest rett før EM begynte forsvant Daniel Lysenko; den russiske favoritten i høyde, fra startlistene på grunn av brudd på meldeplikten.

HOLDT UNNA: OL-mester Anna Chicherova ville gjerne til Berlin, men fikk ikke lov. Friidretten kjører en ny hard linje mot gamle dopere. FOTO: AP/Ivan Sekretarev
HOLDT UNNA: OL-mester Anna Chicherova ville gjerne til Berlin, men fikk ikke lov. Friidretten kjører en ny hard linje mot gamle dopere. FOTO: AP/Ivan Sekretarev Vis mer

På samme vis ble den olympiske gullvinneren fra London; Anna Chicherova, stoppet. Hun var egentlig klar etter en dopingutestengelse på to år som varte til juni. Friidretten ville likevel ikke ha henne med.

DET er slike avgjørelser som skiller internasjonal friidrett fra de fleste andre grenene. IAAF kjører hardt for å tvinge russerne til å ta et oppgjør med sin råtne dopingkultur.

Hele skandalen var jo opprinnelig en sak for friidretten. For seks år siden ble Russland rangert som verdens beste friidrettsnasjon fordi de var i full gang med et statlig jukseprogram inn mot de prestisjefulle vinterlekene i Sotsji i 2014.

I Moskva høsten 2013 fortsatte russerne uttestingen av dette systemet i sitt eget friidretts-VM. Det statlige WADA-akkrediterte dopinglaboratoriet i byen organiserte et felles dopingopplegg for nasjonens utvalgte.

Første test i denne svindelen hadde vært i sommerlekene i London året før. Den testen ville blitt tilnærmet perfekt om ikke sjefssvindler Grigory Rodchenkov; sjefen for det famøse laboratoriet i Moskva, noen år seinere hadde rømt til USA med oppskriften på hvilke dopmetoder som ble benyttet.

Med denne oppskriften i hånda begynte de internasjonale dopingmyndighetene å reteste prøvene fra London-OL. Resultatet var forbløffende, Foreløpig er over tredve russiske friidrettsutøvere tatt for dette jukset, og flere kan komme nå som grensen for restesting er økt til ti år.

ALT som ble avslørt i friidretten, satt i gang hele oppgjøret med det store sviket som russerne fullførte i sitt eget vinter-OL i Sotsji. Fortsetter den russiske fiaskoen i Berlin, kan denne dramatiske historien også ende i friidretten.

For i beste fall blir disse svake resultatene en vekker for Russland til å legge om treningen. Det holder ikke lenger å basere suksess på svindel. Jukset blir avslørt til slutt, og slår tilbake på de som svindlet.

I hvert fall ikke hvis idretten selv tør å stå imot.