Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johaug-dommen:

- Hun er veldig skuffa

FIS har bestemt seg for å anke den 13 måneder lange dommen. - Vi er veldig skuffa, vi ønsket å sette en strek over dette, sier Johaugs manager, Jørn Ernst.

ANKER: FIS anker Johaug-dommen. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ANKER: FIS anker Johaug-dommen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Det melder FIS i en pressemelding tirsdag morgen.

- Jeg er veldig skuffa. Jeg hadde håpet at vi kunne sette en strek over dette og se framover, sier Jørn Ernst, Therese Johaugs manager, til Dagbladet.

FIS meddelte før VM-start at de skulle offentliggjøre sin beslutning tirsdag 7. mars. De har bestemt seg for å anke, noe som betyr en ny tid med usikkerhet for Therese Johaug.

- Vi kan ikke gjøre noe annet enn å forholde oss til hvordan ting er. Men dette betyr bare en lengre tid med usikkerhet, sier Ernst.

Hvis FIS når gjennom i Idrettens Voldsgiftsrett (CAS), kan konsekvensen bli at Johaug ikke får deltatt i kommende OL.

- Hun er selvfølgelig veldig skuffa. Vi ønsket ikke å anke selv - vi ville sette en strek over det her. Men hun har vært i situasjonen før, forteller Ernst om Johaugs reaksjon på anken.

Ifølge NTB er Johaug på en reise, og fikk beskjeden av sine støttespillere tirsdag morgen.

- Nå må vi bare avvente hva som skjer. Vi følger den planen vi har lagt med tanke på trening opp mot neste sesong, sier Ernst til NTB.

For Johaugs advokat, Christian Hjort, er anken uforståelig.

- Jeg er skuffa, og synes det er uforståelig. Det er ingen grunn til å anke domsutvalgets avgjørelse. Avgjørelsen var allerede streng i samsvar med CAS' rettspraksis, sier Christian Hjort til Dagbladet.

Ernst forstår seg heller ikke på anken.

- Vi hadde forventet noe annet. Vi trodde at dommen ville få stå. Men de har et annet synspunkt.

Norges Skiforbund (NSF) skriver i en pressemelding at de føler med Johaug. De påpeker at det er en svært krevende prosess for de berørte, spesielt for Johaug som må leve med en uavklart framtid.

- Vi er skuffet og føler med Therese som må leve i fortsatt uvisshet. Samtidig respekterer vi reglene og systemet der FIS og WADA står fritt til å anke, sier Skipresident Erik Røste.

- Lave enden av skalaen

FIS vil ikke kommentere saken ytterligere før CAS har ferdigbehandlet den.

I pressemeldingen, der det kommer fram at FIS anker, skriver forbundet at de mener dommen fra Norges Idrettsforbunds domsutvalg er «på den lave enden av skalaen for rimelige sanksjoner».

- Dommen reflekterer ikke riktig det faktum at Therese Johaug unngikk å lese dopingadvarselen i rød skrift på pakken, til tross for at legemiddelet var ukjent for henne og kjøpt i utlandet, skriver Det internasjonale skiforbundet, ifølge NTB.

- Rapporten rundt Johaug-saken blir nå studert av vårt dopingpanel. Vi kommer ikke til å gi noen kommentarer rundt dette før tirsdag 7. mars, sa FIS-generalsekretær Sarah Lewis dagen før Lahti-VM.

WADA kan anke

Antidoping Norge, Den internasjonale olympiske komité (IOC) og Johaug selv, har ikke villet anke saken.

- Det er en totalvurdering rundt forutsigbarhet. Vi har gjort dette slik at hun kan konsentrere seg om idretten og legge saken bak seg, sa Johaug-advokat Christian B. Hjort til NTB.

Den muligheten får langrennsstjernen ikke med det første, nå som FIS har valgt å legge på ytterligere saksbehandling rundt dopingdommen.

Verdens antidopingsbyrå (WADA) kan også anke dommen. Fristen deres går ut tre uker etter FIS' frist.

Utestengt på grunn av leppekrem

Det var i fjor høst sjokket falt over idrettsnorge, da det ble kjent at Therese Johaug hadde testet positivt på en dopingprøve.

Langrennsstjerna hadde fått en krem av daværende landslagslege Fredrik Bendiksen, kalt Trofodermin. Det er denne kremen som inneholder det forbudte stoffet clostebol, et anabolt steroid.

Johaug fikk en solbrent leppe tre dager inn i treningssamlinga i Seiser Alm og Livigno i august 2016.

3. september reiste lege Bendiksen til et lokalt apotek for å kjøpe salvene Keratoplastica og Trofodermin.

Johaug begynte å bruke den førstnevnte kremen, men etter at den ikke hadde effekt tok langrennsstjerna i bruk Trofodermin. Denne ble hun forsikret av Bendiksen at var lovlig å bruke. I en periode på elleve dager fra 4. til 15. september brukte Johaug kremen.

Dagen etter, den 16. september, ble hun dopingtestet hjemme i Oslo. Der oppga hun at hun hadde brukt Trofodermin. Drøye tre uker senere ble Johaug informert av Antidoping Norge at de hadde funnet det anabole steriodet clostebol i urinprøven.

Ni dager senere, den 13. oktober, ble saken offentliggjort. I oktober ble Johaug suspendert i to måneder. Dette ble forlenget for to nye måneder i desember. Saken ble først behandlet av domsutvalget i Norges Idrettsforbund i januar.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media