Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hun falt fra VM-sølv

Idrettsverdenen er full av vinnere som ikke vant. Her kommer en til. Og hun var virkelig god.

FALLER: Kristine Stavås Skistad prøver å ta innersvingen på Nilsson på oppløpet, men ender opp med å falle! Hun blir dermed desidert sist og blir ikke å se i finalen. Video: NRKVis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SEEFELD (Dagbladet): I noen uker har junioren Kristine Stavås Skistad snakket om hvor bra sjanser hun hadde for å vinne VM-gull på sprint. Underveis tok de fleste dette snakket som en fanfare for en herlig ny norsk skistjerne; en ungjente som klarer å gjøre sporten akkurat så glad som den skal være.

Men bare nesten to finaleheat seinere var det opplagt at dette var noe mye mer enn ord. Det var en fart av en annen verden; helt til Kristine stokket det til for seg selv på susende vei forbi Stina Nilsson og Maiken Casper Falla mot VM-finale.

Da datt hun.

FALLER: Kristine Stavås Skistad faller på oppløpet i sprinten. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
FALLER: Kristine Stavås Skistad faller på oppløpet i sprinten. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Og etter den makeløse farten å dømme, var det et fall fra et VM-sølv. Etter fantastiske Maiken Caspersen Falla selvfølgelig.

FOR uansett hvor dramatisk denne VM-finalen ble, er det ingen grunn til å ta vekk noe fra Maikens VM-gull. Det har hun trent seg til.

Lenge har Maiken fått høre hvor sjanseløs hun ville være på et oppløp med Stina Nilsson og de andre svenske supersprinterne. Den kritikken har hun brukt som bra drivstoff for å bli raskere.

Resultatet kom i dag. I finaleheatene var det ingen som fulgte henne i friskøyting på den lange sletta på vei til oppløpet. Det var nøyaktig samme sted der hun manglet tempo i fjorårets prøve-VM.

Nå manglet det ingen ting.

Bortsett fra et rent spurtoppgjør med Kristine Stavås Skistad.

MEN la meg være ærlig. Hadde de svenske jentene fortsatt dominansen sin på denne distansen, ville jeg garantert ha skrevet at Kristine falt fra gull. Så rask er hun.

På vei ned til VM snakket jeg litt med Kristine om det med hurtigheten. Da var hun opptatt av at den var trent fram på skigymnaset på Lillehammer med serie etter serie med korte sprinter.

Det gir trygghet å være vite at du er snart blir den aller raskeste. Så mye at junioren fikk snakke fritt om gull helt inn til den siste pressekonferansen før sprinten da den kloke, godt voksne trener Ole Morten Iversen passet på å spenne et passe sikkerhetsnett under nykommeren.

Men ikke mer enn at hun fikk utfordret seg maksimalt før hun nesten smalt i vantet.

FOR i kvartfinalen valgte Kristine den absolutt hardeste veien. Førsteheatet med den svenske favoritten Stina Nilsson, den amerikanske utfordreren Sophie Caldwell og den raske veteranen Katja Visnar fra sprintkometen Slovenia. Null respekt; altså.

Det var derfor hun la seg i front etter planen, lot tempoet være bare sånn passe og fikset heatseier og semifinale på de siste meterne.

Fordi hun er så rask.

AT alt dette skjedde i et norsk sprintlag som i nesten hele sesongen har fått juling av lynraske svenskr, underbygger bare behovet for å se på rammene for norsk kvinnelangrenn. Der er det en åpenbar raritet:

  • Mens det er 14 gutter på herrenes to elitelag for allroundere og sprintere, er det bare 10 jenter på kvinnenes felles satsing.

Denne ulikheten er vanskelig å forstå i et skimiljø der det er jentene som først satte standarden for den flotte norske framgangen. Gutta kom etter inspirert av treningsintensiteten til Marit Bjørgen og de andre. På det viset er herrelandslagene blitt like sterke som kvinnelandslaget.

Men derfra til å gi gutta en så stor fordel, er veien for lang.

DE siste sju vinterne har det vært historisk vanskelig å komme opp på det norske kvinnelandslaget. Det sportslige nivået har vært så høyt at det knapt har vært plass for nykommere. Den kvaliteten har muligens skremt flere talenter og flere årganger.

Over tid er det en farlig utvikling for det generasjonsskiftet som kommer. Heldigvis har det denne vinteren vært flere yngre løpere som har nærmet seg. Som Weng-tvillingene Lotta og Tiril og Kristine Stavås Skistad. Og nå også med en VM-bronse som alle unner Mari Eide.

Men selv denne første strålende VM-dagen må ikke stoppe den nødvendige uroen for at rekrutteringen blir bra nok.

DET lønner seg jo å gi flest mulig løpere muligheten til å få de sterkeste trenere, det mest solide treningsopplegget den beste kunnskapsoverføringen. Sverige er et bra eksempel på det.

Der er det ingen forskjell på antall løpere på herre -og kvinnelandslaget. De er 14 jenter og 14 gutter med lik fordeling på A-lag og forbundets rekruttsatsing Team Bauhaus. Fra disse gruppene kommer også de som har laget vinterens gedigne sprintsuksess.

I LANGRENN er det kortere vei opp til internasjonalt sprintnivå enn på distanse. Det bør gjøre Skiforbundet enda ivrigere på å sette sammen et større kvinnelandslag.

Argumentene mot har vært tvilen på at talentene er gode nok. Det høres ikke overbevisende ut for en skinasjon som for et par år siden tapetserte alle de seks beste plassene i verdenscupen sammenlagt.

Akkurat den dominansen er ikke lenger der. Stadig flere nasjoner utvikler gode jenteløpere. Det er sunt for internasjonalt langrenn, men vi må uansett passe på våre beste talenter på klokest mulig måte.

I Norge må det naturlig skje med like store ressurser til jenter som gutter.

Bare se hvor flott de litt for få norske skijentene leverer.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!