Hun får likevel delta i OL

Men fem Irak-utøvere må fortsatt bli hjemme.

(Dagbladet.no): Etter at Irak i forrige uke ble utestengt fra deltakelse i OL i Beijing har den internasjonale olympiske komiteen (IOC) gjort helomvending.

- En avtale mellom den irakiske regjeringen og IOC åpner for irakisk deltakelse, kunngjør IOC på sine hjemmesider.

Danner uavhengig OL-komité

Hovedpunktet i avtalen er at Irak igjen må opprette en egen, politisk uavhengig OL-komité - etter at de i mai satte komiteen under politisk kontroll.

Dette var årsaken til den opprinnelige OL-utestengelsen, som så ut til å være endelig.

Før den kom, var Iraks plan å stille med sju utøvere under OL. Men nå blir det med to friidrettsutøvere - fordi påmeldingfristen gikk ut seinere for disse idrettsgrenene.

En av de to heldige, er 21 år gamle Dana Hussein Abdul Razzaq. Hun var den eneste irakiske kvinnen som var tatt ut til årets idrettsbegivenhet.

- Ser fram til å se Iraks flagg i OL

FÅR DRØMMEN OPPFYLT: Sprinteren Dana Hussein Abdul Razzaq ser likevel ut til å få delta i OL i Beijing. Foto: THAIER AL-SUDANI/REUTERS/SCANPIX
FÅR DRØMMEN OPPFYLT: Sprinteren Dana Hussein Abdul Razzaq ser likevel ut til å få delta i OL i Beijing. Foto: THAIER AL-SUDANI/REUTERS/SCANPIX Vis mer

De fem utøverne innen bueskyting, judo, roing og vektløfting må derimot bli hjemme. Påmeldingsfristen for disse grenene gikk ut den 23. juli.

- Utøverne ringte meg i dag. De gråt og var oppgitt, fortalte OL-komiteens generalsekretær Hussein al-Amidi om reaksjonen etter avslaget sist fredag.

IOC-president Jacques Rogge roser nå Irak for å ha tatt tak i problemet i etterkant.

- Vi har hele tida sagt at vi ønsker å ha irakiske utøvere Beijing. Nå ser vi fram til å se det irakiske flagget der, sier belgieren.

Hun får likevel delta i OL