Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hun fortjener mye mer enn en gratis OL-tur

Anette Sagen er alt for mye verdt til å få særbehandling.

 BLANT DE VIKTIGSTE:  Ingen OL-tur på Anette Sagen. Likevel blir hun stående som en av de viktigste utøverne i norsk idrettshistorie. FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.
BLANT DE VIKTIGSTE: Ingen OL-tur på Anette Sagen. Likevel blir hun stående som en av de viktigste utøverne i norsk idrettshistorie. FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANETTE SAGEN kommer ikke til Sotsji-OL. Hoppjentenes fremste pioner var ikke god nok da hun endelig vant kampen for den idretten hun er så glad i. Det er trist for Anette, men stort for kampsaken hennes:

•• Det skal ikke være noen særbehandling av jenter innen toppidretten.

Nå betyr det opplagte kravet ironisk nok at det ikke heller blir noen gratisbillett for Anette Sagen til Sotsji-OL.

AKKURAT det hadde ellers vært fortjent. I norsk idrettshistorie står hun igjen blant dem som hadde kraft til å forandre samfunnet. Det er ikke så mange i den gruppen; Grete Waitz selvfølgelig i spissen for kvinnerevolusjonen fra midt på 1970-tallet, håndball -og fotballjentene som gjorde denne endringen naturlig for de fleste og kanskje Vebjørn Rodal som lærte oss at alt er mulig i alle typer idretter.

Anette Sagen brukte bare noen år på å erobre en av guttas siste bastioner. I 2004 ble hun nektet å være prøvehopper i Vikersund; seks år seinere ble hun skjøvet fram av den sentrale hoppledelsen som første hopper i den nye bakken i Holmenkollen:

- At Anette blir første hopper ut, er egentlig en selvfølge, sa den fornuftige hoppsjefen Clas Brede Bråthen om valget sitt den gangen. Så får vi alle glemme at et par andre i hoppmiljøet ikke skjønte like mye som Bråthen av den samfunnsendringen som Anette Sagen hadde dyttet fram.

DET er nettopp den endringen som gjør at hun selv ikke blir dyttet unna i dette OL-uttaket. Her blir Anette behandlet som hvilken som helst toppidrettsutøver. Det har ikke vært vanlig for jenter som vil hoppe på ski.

Seinest for noen år siden formulerte Gian Franco Kasper, president i det internasjonale Skiforbundet (FIS) sin motstand mot å la jenter få hoppe på denne måten:

- Ikke glem at dette er som å hoppe ned fra et par meter flere tusen ganger i året. Slikt er ikke heldig for kvinner av medisinske årsaker.

Kasper ville altså beskytte kvinnenes reproduksjonsevne. På det viset representerte han en historisk linje i motstanden mot at jenter skal holdes unna enkelte idretter.

Fra jentehopperne fikk han forøvrig svar nok fra Lindsey Van; Anette Sagens amerikanske medsøster i kampen for å få slippe til i hoppbakken på samme måte som gutta:

- Sånne uttalelser gjør meg kvalm. Beklager, men mine organer som kan lage babyer er på innsiden. Menn har sine på utsiden. Så hvis hopping øker risikoen for at min livmor faller ut; hva da med det som sitter på utsiden av kroppen?

DEN logikken nådde helt fram våren 2011 da den internasjonale olympiske komite (IOC) åpnet for jentene i hopp. Slik skulle dette blitt Anettes store markering, men dessverre har sesongen vært for dårlig. I verdenscupen er hun nummer 39 i sammendraget med fire norske jenter foran seg. Både Maren Lundeby (8 sammenlagt), Helena Olsson Smeby (9) og Line Jahr (17) er klart bedre. De tre sendes til Sotsji.

I en sport som mer og mer åpnes for eldre utøvere, er det forøvrig ingen grunn for Anette Sagen til å gi seg. Hun er bare 29 år, og kan fortsatt få hoppe i et OL.

For i hopping er jentene fortsatt på vei til å få fulle rettigheter. I Sotsji har de bare en enslig øvelse i normalbakke. I neste vinter-OL blir det sannsynligvis flere. Som skiskyting allerede har fått miks-stafett inn i OL-programmet, startet hopperne med konkurranser for blandete lag denne vinteren.

Det er viktige bidrag for å gjøre de ulike idrettene sterkere. Til og med så sterk som norsk hoppsport er blitt ved å sende en OL-tropp til Sotsji uten å ta med den jenta som mer enn noen annen har gjort dette mulig.

Hele Norges coronakart