«Hun framsto ikke som bedre enn de andre. Snarere tvert imot»

I går tok uslåelige Bente Skari (30) sitt andre VM-gull i Val di Fiemme. Det hadde aldri Bjørn Dæhli trodd for 15 år siden.- Jeg er imponert over at Bente er blitt så god som hun er blitt, sier Bjørn Dæhlie til Dagbladet.

VAL DI FIEMME (Dagbladet):

- Hun er en fenomenal teknisk løper, som alikevel fortsetter å terpe teknikk for å forbedre små detaljer, sier han imponert.

Han møtte henne for første gang da hun var 14 år - på ei ukes treningssamling for langrennsinteresserte ungdommer. Skistjernen var med som instruktør, og ble ikke videre imponert over Odd Martinsens datter.

- Jeg observerte henne. Hun framsto ikke som bedre enn de andre. Snarere tvert imot, sier Dæhlie, med et smil.

- Stolt

I dag er situasjonen en annen. Hun vet at hun er best. Strutter av selvtillit og har alltid en artig kommentar på lur. I går gikk skimaskinen inn til sitt andre VM-gull på favorittdistansen 10 kilometer klassisk og dro underveis med seg Hilde Gjermundshaug Pedersen inn til medalje. Gull-jenta tok igjen 38-åringen etter 6,4 kilometer, og med Bente i front ble ikke akkurat tempoet lavere inn mot mål.

- Det at jeg innfrir hele tida, er jeg nesten litt stolt av. Jeg har hatt to fantastiske dager, sier Bente Skari, og gliser.

Skari er blitt en seiersmaskin, akkurat som Bjørn Dæhlie var i sin tid. Ingen har slått henne siden 11. desember i fjor. Til sammen har hun nå 37 verdenscupseirer og 12 OL- og VM-medaljer. Bjørn Dæhlie har verdensrekorden på 46 verdenscupseirer.

- Det er morsomt at hun klarer å være såpass sulten. Klarer hun å beholde den innstillingen, kan hun vinne i mange år framover, mener han.

Bente Skari er kjent for å være svært systematisk og seriøs i alt hun gjør. Men jenta med de mange frisyrene har ikke alltid vært slik. Skikarrieren til Nittedals-jenta begynte ikke med spesialisering i ung alder og oppfølging av Olympiatoppen. Hun lekte seg allsidig og god i barndommen, og begynte ikke å gå på ski før hun var 12 år.

Hardt arbeid

- Jeg likte ikke oppoverbakker. Det var mye artigere å kjøre alpint og leke. Jeg begynte å gå langrenn bare fordi et par venninner av meg begynte. Treningene var lite gjennomtenkte. Det var mest lek, forteller hun.

- Hva synes du om tidlig spesialisering av idrettstalenter?

- Man bør vente med spesialisering så lenge som mulig. Jo mer allsidig man er, jo bedre rustet er man. Skal en bli god som senior, blir det nok skigåing da.

- Men du kunne kanskje blitt bedre tidligere om du hadde trent mer som ung?

- Hadde jeg blitt presset hjemme, ville jeg ikke gått på ski nå.

Bjørn Dæhlie har heller ikke tro på tidlig spesialisering.

- Vi er litt i samme gata. Jeg prøvde først å bli god i kombinert og så i hopp. Det var først som 16- 17-åring at jeg begynte å trene hardt. Før den tid var det mye moro, sier han.

Alle som kjenner Norges skidronning vet at det er hardt arbeid som ligger bak hennes suksess.

- Hun var ikke et supertalent som liten. Men hun har trent og øvd mye på det hun har holdt på med, sier Dag Kaas, Bente Skaris trener og rådgiver de siste fem årene.

Kaas tror Bente i dag bør være glad for at hun har måttet trene hardt over lang tid for å nå toppen.

- Ofte er det slik at de som har et unikt talent fra barnsbein, ikke får utviklet det som trengs for å bli god - nemlig å være best i verden til å trene. Det er derfor Bente er best nå, mener han.

SJARMERTE ALLE: Bente Skari var i storslag under gårsdagens pressekonferanse. Hun sjarmerte alle, også sølvvinner Kristina Smigun, da hun tilga henne for kallenavnet «Ben».