Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Hun har betydd mest for meg

Emil Hegle Svendsen om OL-oppturen, kjæresten, medaljene og sitt siste OL-løp.

STØTTESPILLER: Emil Hegle Svendsen går for sin 8. OL-medalje i karrieren i dag. Han takker kjæresten Samantha Skogrand for støtten tilbake på veien tilbake til suksessen i Pyeongchang. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
STØTTESPILLER: Emil Hegle Svendsen går for sin 8. OL-medalje i karrieren i dag. Han takker kjæresten Samantha Skogrand for støtten tilbake på veien tilbake til suksessen i Pyeongchang. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): OL har vært en stor opptur for Emil Hegle Svendsen (32) som står med OL-bronse fra fellesstart og sølv fra miksstafett.

Fredagens herrestafett ble imidlertid en nedtur for Svendsen, etter at han pådro seg en strafferunde på siste skyting og tapte gullkampen mot Sverige.

Dette var også den siste starten til Svendsen i et OL. Han har sagt at han er uaktuell om fire år og i dag setter han ut på sin siste olympiske reise - 12 år etter OL-debuten i Torino 2006 med en sjetteplass på fellesstarten.

- Jeg er vanvittig fornøyd med hvordan dette OL har utviklet seg. Det startet ikke bra. Nå føles det veldig, veldig godt, sa Svendsen til Dagbladet før stafetten.

- Hvem har betydd mest for OL-oppturen?

- Samantha (Skogrand). Hun har betydd mest for meg. Hun har backet meg opp hele veien - og det har vært mange samtaler oss imellom. Jeg er typen som er litt negativ. Hun er veldig flink til å støtte meg - og backe meg opp når jeg ser litt mørkt på ting, sier Svendsen.

Skiskytteren fortalte tidligere i OL at han har opplevd noen tøffe sesonger der resultatene ikke har vært som han håpet. Svendsen tok VM-medalje i hvert mesterskap fra Antholz 2007 til Oslo 2016. I Hochfilzen-VM i fjor var første gang på ti år at Svendsen ikke kom hjem fra VM med medalje.

I OL i Pyeongchang har han slått tilbake.

Og øverst på lista over folk han vil takke står forloveden Samantha.

- Jeg tror Samantha gleder seg til OL er over, og jeg kan jo skjønne at mange av mine nærmeste synes det er ubehagelig med så mye spenning. Ting snur fort i skiskyting. Det er deilig når ting går bra, men jeg tror hun har hatt det like mye jævlig som gøy i OL, sier Svendsen og smiler.

Samantha Skogrand har fulgt OL fra tv-skjermen hjemme i Norge og gleder seg over oppturen til kjæresten.

- Emil har jobbet så hardt, og jeg er veldig stolt av ham, sier Skogrand til Dagbladet før dagens stafett.

Fikk sin 8. medalje

Svendsen klatret inn i en eksklusiv klubb i dag. Før fredagens skiskytterstafett i OL stod trønderen med sju OL-medaljer i karrieren. Med åtte har han klatret helt opp på topplista blant tidenes OL-utøvere.

Fire gull, to sølv og en bronsemedalje hadde han allerede.

Sølv på stafetten betyr 4-3-1, noe som er helt likt med den tyske skiskytteren Ricco Gross. Det betyr en delt 14. plass med tyskeren på lista.

Et OL-gull på stafetten ville sendt Svendsen opp på 5-2-1, noe som betyr 14. plass på lista over tidenes vinterolympiere, der Marit Bjørgen troner øverst.

OL-bronse på stafetten ville gitt Svendsen 4-2-2, noe som er det samme som Kjetil André Aamodt og Sven Fischer også har. Det betyr delt 15. plass med den nevnte duoen.

Likt med Fourcade

Svendsen hadde allerede full oversikt over statistikken før sitt siste OL-løp.

- Fourcade og jeg har sju medaljer. Ricco Gross og Sven Fischer har åtte. Jeg er gira på å tangere Fischer og Gross, sier Svendsen, og ler litt.

- Du har stålkontroll på statistikken. Betyr det mye for deg?

- Jeg tenker faktisk ikke så mye på det. Jeg veit jo hvor mange OL-medaljer jeg har, men jeg går ikke rundt og tenker mye på det til vanlig. Jeg er stolt over de medaljene jeg har tatt, sier Svendsen.

I løpet av en lang karriere har 32-åringen sanket 21 medaljer i VM - samt nå åtte i OL.

- Et mål for framtida er å lage ei samling og et premieskap. Jeg har en ganske tung bag hjemme, med medaljer fra NM, kretsmesterskap og OL. Det er ikke særlig ærverdig, men jeg skal få til ei ordentlig samling når jeg gir meg, sier Svendsen.

- Har du OL-medaljer i samme bag som medaljer fra kretsmesterskap?

- Ja, jeg flyttet for noen år siden og da ligger alt samlet i en bag. Det er litt flaut, men jeg lover å lage en fin liten samling, sier Svendsen.

Tidligere i OL hintet trønderen om at han begynner å se slutten på karrieren som skiskytter. Han uttalte at han ikke er sikker på hva som skjer etter sesongen og om han satser etter sommeren.

Til Dagbladet forteller Svendsen at OL-oppturen har gitt ham mye av motivasjonen tilbake, men at han foreløpig ikke vil ta noen endelig avgjørelse om hva som skjer etter OL-sesongen.

- Med nærmere 200 reisedøgn i året blir du lei i kroppen. Spesielt all reising, venting på flyplasser, og det tærer på kreftene å gå ned i kjelleren hver helg gjennom vinteren. Det er ingen tvil om at det går utover kroppen. Vi får se om kroppen orker et par sesonger til, sier Svendsen.

- Du virker lett og fin i kroppen nå i OL?

- Jo. Det har snudd litt for meg. Jeg er mer på en positiv bølge nå enn den første uka i Sør-Korea. På stafetten ser jeg for meg at Tyskland og vi er favoritter. Samtidig gjelder det å holde Frankrike bak seg. Stafett er alltid noe helt spesielt, der alt kan skje. Hele laget må levere. Alle gleder seg, men du kjenner samtidig en ekstra spenning i kroppen, sier Svendsen.

Han har allerede innrømmet at dette garantert blir hans siste OL - og Svendsens siste OL-øvelse ga ham altså den 8. medaljen.

- Det er klart det er spesielt å gå sitt siste OL. Jeg tenker litt på det. Jeg må bare nyte det og bruke den siste tida godt. Det har vært en lang karriere. Jeg er stolt av det jeg har fått til, sier Svendsen.

Det er Marit Bjørgen som har flest medaljer i vinter-OL med 14. Hun får også en siste sjanse på ny medalje på tremila søndag.

Fakta: Emil Hegle Svendsen

Født: 12. juli 1985 (32 år)

Klubb: Trondhjems skiskyttere

Meritter:

OL: 4 gull (20 km og 4 x 7,5 km 2010, fellesstart og blandet stafett 2014), 2 sølv (sprint 2010, blandet stafett 2018), 1 bronse (fellesstart 2018)

VM: 12 gull (20 km og fellesstart 2008, 4 x 7,5 km 2009, fellesstart og 4 x 7,5 km 2011, 4 x 7,5 og blandet stafett 2012, sprint, jaktstart, 4 x 7,5 km og blandet stafett 2013, 4 x 7,5 km 2016, 6 sølv (4 x 7,5 km 2008, blandet stafett 2010, jaktstart 2011, sprint 2012, 20 km 2015), 3 bronse (blandet stafett 2007, fellesstart 2013, jaktstart 2016)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!