Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hun har vært gjennom et tre år langt skademareritt, i kveld ble hun Norges helt

- Det er slik jeg lever for.

GOD VM-KAMP: Nora Mørk ble Norges toppscorer mot Spania med åtte scoringer. Foto: AFP PHOTO / PEDJA MILOSAVLJEVIC / NTB Scanpix
GOD VM-KAMP: Nora Mørk ble Norges toppscorer mot Spania med åtte scoringer. Foto: AFP PHOTO / PEDJA MILOSAVLJEVIC / NTB Scanpix Vis mer

Norge - Spania 22-20 (11-10)

(Dagbladet): Nora Mørk har vært gjennom et langt skademareritt og har måttet operere knærne hele seks ganger. I kveld fikk hun endelig en liten revansj for tiden utenfor landslaget. Med åtte scoringer ble hun Norges toppscorer på en kveld der Norge lenge slet med å finne rytmen i angrepsspillet. Det er dobbelt så mange mål som Linn Jørum Sulland som scoret nest mest.

- Hun er en het potet. Hun gjør mye rart, og mye bra. Jeg tror det roer seg litt utover i mesterskapet, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson til TV 2 om prestasjonen til Mørk.

- Jeg tror Thorir sa til meg: «Is i magen», «Is i magen» femten ganger før jeg gikk utpå. Men herregud, jeg spiller når det er tøft og jevnt, og det er en tillitserklæring, sier Nora Mørk selv til TV 2.

Hun storkoste seg likevel på banen, og virket nesten litt overrasket over at hun ble kastet innpå helt fra starten i mesterskapet.

- Det var veldig gøy. Jeg visste ikke helt på forhånd hvordan det skulle bli. Det var en kjempekamp, det er slik jeg lever for. Jeg tenkte på denne kampen da jeg våknet i dag, sier Mørk

Skademareritt Det kunne sett annerledes ut for Nora Mørk. Da hun endelig var tilbake i spill var veien kort til landslaget, og skadefri var hun et sikkert kort i VM-troppen.

LEVENDE VEGG: Katrine Lunde reddet blant annet tre forsøk fra sjumeteren. Foto: AFP PHOTO / PEDJA MILOSAVLJEVIC / NTB Scanpix
LEVENDE VEGG: Katrine Lunde reddet blant annet tre forsøk fra sjumeteren. Foto: AFP PHOTO / PEDJA MILOSAVLJEVIC / NTB Scanpix Vis mer

Men det så ikke særlig lyst ut.

Hun skulle operere for jumpers knee, og så fant kirurgene brudd i to sener og en løs bit i menisken. Det ble nye operasjoner. Likevel rakk hun VM, og i kveld var hun en sterk bidragsyter til at Norge reiste seg etter den svake starten mot Spania.

- Jeg var ute i over to år, men den dagen du er tilbake, da er det verdt alle de svarte dagene. Vi ofrer oss for dette, for vi vet hvor gøy det er. Det er dette det koster, har hun tidligere sagt til Dagbladet.

Tøft og jevnspilt Det ble på forhånd ventet at Norge ville få det knalltøft i kveldens VM-åpning mot Spania, og den spådommen slo til. Landslagssjef Thorir Hergeirsson har selv lansert Spania som en mulig medaljekandidat i mesterskapet. Norge har likevel normalt et godt tak på Spania, og i mesterskap er det blitt fem seire, en uavgjort og ett tap mot spanjolene.

Men i starten av kveldens kamp havnet Norge på hæla. Aggressive spanjoler utnyttet personlige feil, og ledet 4-1 etter snaut tolv minutters spill. Det er uvant kost for et norsk lag å score så lite. Tre minutter seinere hadde Norge slått tilbake, og det stod 4-4 på måltavla.

I resten av den første omgangen tok Spania på nytt initiativ i kampen, men Norge spiste seg sakte men sikkert inn i kampen fram mot hvilen. Til pause stod det 11-10 til Norge etter at Nora Mørk banket ballen i nettmaskene like før dommerne blåste av omgangen.

Lunde stengte buret Katrine Lunde stod en stor kamp i målet til Norge, og reddet blant annet tre av spanjolenes forsøk fra sjumeteren.

- Jada, verdens beste keeper er norsk dere! utbrøt TV 2-kommentator Harald Bredeli på direkten.

I andre omgang fulgte lagene hverandre tett, men Norge trakk det lengste strået til slutt, og fikk dermed den best tenkelige starten på VM-sluttspillet.

- Jaggu gjorde vi det. Det så ikke slik ut i starten. Det er tidlig, men det er god fightervilje og arbeidsmoral i gjengen. Forsvaret og målvaktsspillet hjalp oss veldig i dag.

De to neste motstanderne for Norge er mot svakere nasjoner som Argentina og Paraguay.