Ski-VM 2021 - Annamarija Lampic og Johannes Høsflot Klæbo:

Hun kan redde Klæbo-gullet

Den slovenske sprinteren Anamarija Lampic (25) fikk i starten av 2021 gjennom en anke hos FIS etter først å ha blitt disket. Den avgjørelsen kan bli avgjørende for om Johannes Høsflot Klæbo (24) får tilbake sitt VM-gull på femmila.

BRONSE: Annamarija Lampic på medaljeseremonien etter lagsprinten, hvor hun var med å vinne bronse for Slovenia. Foto: CHRISTOF STACHE / AFP / NTB
BRONSE: Annamarija Lampic på medaljeseremonien etter lagsprinten, hvor hun var med å vinne bronse for Slovenia. Foto: CHRISTOF STACHE / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Åge Skinstad har flere år som sportssjef bak seg for det norske langrennslandslaget. Han kommenterte selv det TV 2-sendte rennet hvor Lampic først ble disket, men anket og fikk medhold.

- Kan den saken hjelpe Klæbo nå?

- Alle saker blir behandlet individuelt, men selvsagt ses det på liknende saker, skriver Skinstad i en SMS til Dagbladet.

Klæbo ble disket etter å ha kollidert med Aleksandr Bolsjunov på oppløpet. Russeren brakk staven i sammenstøtet, da Klæbo ble stengt inne ved sporvalget. Dermed gikk gullet til Emil Iversen, mens russeren står igjen med sølv.

Klæbo og Norge har fortsatt muligheten til å anke. Fristen går ut 16:30 tirsdag ettermiddag.

DRAMA: Dramatikk på oppløpet under femmila i ski-VM. Bilder fra NRK. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Endret etter anke

På Tour de Ski-sprinten i Val Müstair i Sveits 1. januar i år ble nevnte Lampic disket, etter å ha vært i kontakt med Nadine Fähndrich i det hun passerte sveitseren, som falt i en nedoverbakke.

Lampic anket avgjørelsen, og fikk medhold. Avgjørelsen ble endret fra diskvalifikasjon til gult kort, og sloveneren beholdt 2.-plassen i rennet.

Det til tross for at FIS erkjente at det faktisk var kontakt mellom løperne før fallet. Det er ikke helt ulikt det Klæbo ble disket for, som var regelen «ICR 343.10».

Live-published photos and videos via Shootitlive

«I alle konkurranser hvor en løper blir tatt igjen, må begge sørge for at passeringen kan skje uhindret. Den som passerer har ansvaret for korrekt passering. Han/hun må ha sine ski foran skiene til den som blir tatt igjen, før passeringen kan regnes som gjennomført».

FRATATT: Johannes Høsflot Klæbo ble fratatt gullet på femmila i ski-VM. Video: Haarstad / NRK Vis mer

Vil ikke kommentere

Dagbladet har spurt landslagssjef Espen Bjervig om den norske leiren har brukt situasjonen med Lampic i arbeidet med anken.

- Vi forholder oss til og arbeider mot ankefristen som er 16:30 tirsdag. Utover dette har jeg ingen øvrige kommentarer, skriver han i en SMS til Dagbladet.

Veien fra Lampic til det norske laget er for øvrig kort. Norges dametrener Ola Vigen Hattestad var tidligere trener for de slovenske langrennsjentene.

Leder for langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, sa mandag til Dagbladet, at det er tre regler som vil bli vurdert på nytt om Norge anker.

  • Obstruksjon, bevisst hindring av en som prøver å gå forbi er ikke tillatt. Prøvde Bolsjunov bevisst å hindre Klæbo?
  • Ansvar for korrekt forbigåing ligger hos den som kommer bakfra. Var Klæbo skyldig i Bolsjunovs stavbrekk? Eller burde han valgt en korridor til venstre for russeren?
  • Mannen som er først på oppløpet har rett til å velge en av fire korridorer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer