Hun klarte det umulige

Ung fransk jente slo "uslåelige" Marianne Vos.

 SLO VOS:  Alle forventet at det var verdens desidert beste damesyklist Marianne Vos som skulle stikke av med seieren i VM, men slik ble det ikke. Foto: AP Photo/Daniel Ochoa de Olza.
SLO VOS: Alle forventet at det var verdens desidert beste damesyklist Marianne Vos som skulle stikke av med seieren i VM, men slik ble det ikke. Foto: AP Photo/Daniel Ochoa de Olza.Vis mer

(procycling.no): Etter en meget spennende avslutning med mye usikkerhet i feltet og høy fart, måtte Marianne Vos gi tapt på regnbuetrøyen.

Den regjerende verdensmesteren stivnet i spurten og ble rett og slett knust på oppløpet av Pauline Ferrand-Prevot.

22-åringen ble verdensmester for første gang foran tyskeren Lisa Brennauer og svenske Emma Johansson.

- Jeg var ikke den sterkeste i dag, jeg var ikke først opp den siste bakken, men vi tok de igjen en kilometer før mål. Jeg hadde det beste laget i dag, og jeg vil takke lagvenninnene mine. Jeg visste ikke at jeg vant med en gang, men det er helt fantastisk, sier den nybakte verdensmesteren i seiersintervjuet etter målgang.

Fellesstarten startet med et brak, da det etter cirka 40 kilometer oppsto en massevelt. Miriam Bjørnsrud var ulykkesfuglen som veltet først, nordmannen fikk mange av ryttererne over seg og slo seg kraftig.

Da det gjensto 76 kilometer måtte Eline Brustad slippe feltet, og det var kun Emilie Moberg som satt igjen som eneste norske dame i hovedfeltet.

- Jeg følte meg ikke så veldig bra. For å klare å henge på i senior felt trenger man en bra dag. Det var morsomt å være med for å se på nivået, men jeg hadde ikke noe bra følelse. Jeg kom meg akkurat unna velten da Miriam veltet. Ja, det er veldig trist og kjipt. Jeg håper det går bra med henne, sier Eline Brustad til procycling.no etter at hun sto av sykkelrittet etter fem runder. 

Gullkampen
Sju runder skulle sykles før verdensmesteren ble kåret i Ponferrada. Rittet ble preget av høy fart, uten noe særlig bruddforsøk. Mot slutten av VM-fellestarten begynte flere av nasjonene å ta opp jakten om gullmedaljen. Storbritannia, USA, Australia og Italia var involvert.

På toppen av bakken på den nest siste runden ble feltet delt opp og det ble dannet et mindre hovedfelt, alle de store favroittene satte opp farten med blant annet Marianne Vos, Lisa Brennauer, Rosella Ratto, Elisa Longo Borghini og Chantal Blaak i spissen.

Emilie Moberg måtte takke for etter seks runder med hovedfeltet, og endte tilslutt på en 42. plass.

- Jeg følte meg egentlig ganske grei, farten var jevn de første rundene. Jeg følte meg dritt første runden, men det ble bare bedre og bedre. Det gikk fort hele veien, ikke så mye støting men et jevnt tempo, men nest siste gangen opp den bratte bakken gikk det vel fire stykker av gårde, og da det sprakk opp klarte jeg ikke være med gruppa foran, sier Moberg til procycling.no rett etter målgang.

Moberg irritert 
Med ti kilometer igjen var det fortsatt ingen som klarte å få stor nok luke til feltet etter mange bruddforsøk, men noen hundre meter før toppen av den siste bakken rykket Emma Johansson til og fikk med seg Elizabeth Armitstead, Marianne Vos og Elisa Longo Borghini.

Kvartetten fikk en liten luke, men 500 meter før mål begynte de å se på hverandre, sluttet å kjøre og de største favorittene ble tatt igjen av det som var igjen av hovedfeltet. Dermed ble ikke Vos verdensmester for tredje gang på rad.

Moberg sier til procycling.no at hun er irritert over at hun ikke inntok nok næring i starten av fellesstarten.

- Jeg er litt irritert på meg selv, for jeg var ikke flink nok til å drikke de første tre rundene, så jeg hadde skikkelig krampe de siste to rundene. Jeg klarte ikke reise meg da de rykka til opp bakken nest siste gang. Litt irriterende når jeg hadde den gruppen foran meg som kom seg opp igjen, sier Moberg til procycling.no.

Miriam Bjørnsrud havnet i en dramatisk velt tidlig på fellesstarten, og ble sendt på sykehus med en noe forslått kropp.

- Det var var synd at hun veltet. Miriam hadde nok gjort det bedre her enn det jeg gjør her i dag, avslutter Moberg til procycling.no.

Alle øvelser fra VM i Ponferrada vises direkte på Viasat Sport, Viasat 4 eller strømmetjenesten Viaplay.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.