Hun løper fra gutta oppover

Men det holder ikke til å bli verdens beste skijente.

MER AV DETTE:  Heidi Weng skal trene 50 ekstra timer med styrketrening fram mot OL-vinteren. Det er en del av planen om å bli verdens beste skijente. FOTO: Benjamin A. Ward / Dagbladet.
MER AV DETTE: Heidi Weng skal trene 50 ekstra timer med styrketrening fram mot OL-vinteren. Det er en del av planen om å bli verdens beste skijente. FOTO: Benjamin A. Ward / Dagbladet.Vis mer

LITE er bedre for norsk langrenn enn at Heidi Weng ganske greit løper fra Petter Northug opp de bratteste bakkene. Det stopper det som måtte være igjen av dumt prat om årsaken til de norske jentenes brede framgang. Denne dominansen kommer jo ikke som noen refleks av et dårlig internasjonalt nivå, men mest på grunn av et ekstremt nøyaktig treningsarbeid.

Sannsynligvis må vi tilbake til Grete Waitz og Ingrid Kristiansen sine historiske bragder på 1980-tallet for å finne utøvere som har ofret mer for å bli best i sporten sin. Da er det lett å unne Heidi gleden av å knekke Northug i sist helgs bakkeløp i Meråker under Tour de Trøndelag.

Særlig fordi hun vet at det kreves andre prestasjoner enn god pust og lette bein for å følge opp denne suksessen i Tour de Ski og de  konkurranser som teller for en langrennsløper.

SAMTIDIG er Heidis nivå i bakkene bemerkelsesverdig høyt. I flere konkurranser denne måneden har hun løpt jevnt med de aller beste skigutta. Vel var hun drøye minuttet svakere på 3 km klatring enn den svært lovende oksygensnapperen Mathias Rundgreen sist lørdag, men i juni har ellers kjente skihelter som Jerry Ahlen og Thomas Alsgaard blitt distansert. Seinest for en drøy uke siden var hun også ganske tett på Emil Hegle Svendsen under den 5 km lange Hovlandsnuten Opp i Sauda. Så får skiskytteren tenke etter om Heidi ville slått også ham hvis hun ikke hadde sløst vekk rundt et halvminutt ved å løpe feil underveis.

Det er forresten en annen Emil som teller mye mer i denne sammenhengen. Kjæresten Emil Iversen ble hentet inn og slått på de siste meterne opp alpinanlegget i Meråker. Han var beste norske løper på 15 km i U-23 VM på ski sist vinter.

SLIK  imponerer Heidi Weng i favorittterrenget sitt. Utfordringen for en som har mulighet til å bli verdens beste kvinnelige langrennsløper, er å få framgang i de mer kraftkrevende delene av denne idretten.

Det siste tiåret har langrenn fordret stadig økt utholdenhet i overkroppen. Det har formet en løper som Petter Northug, og gjort at han såvisst ikke trenger å følge de andre på beina i oppoverbakkene for å være best i løypa på nær sagt alle distanser.

Nettopp det poenget har Heidi tatt. Når hun nå i motsetning til Marit Bjørgen og Therese Johaug går opp i total treningstid før OL-vinteren, er det blant annet for å få kvalitet i rundt 50 flere timer med styrketrening:

- Jeg har ofte gitt meg underveis fordi jeg ikke får det helt til. Målet for sesongen er å bli mye flinkere til å presse meg på det punktet, fortalte hun NRK under langrennjentenes første samling forleden.

MYE av de norske jentenes ekstreme framgang de siste vintrene kan forklares med den store treningsmengden og konsentrasjonen om en balansert, gjennomgående styrke i overkroppen.

Det kan gi noen få kilo mer å bære på oppover, men først og fremst mer fart i resten av løypa. Fortsatt utnytter selv de beste stakerne ikke særlig mer enn 85% av det maksimale oksygenopptaket de har i løping. Det betyr at løperne også fysisk kan ha mer å hente i denne delen av sporten. Therese Johaug; den aller råeste bakkeløperen, er et godt eksempel på det. Etter et par års konsentrert staketrening følger hun Bjørgen og Kowalczyk tettere i det lette terrenget.

Heidi Weng har medfødt hurtighet i kroppen til å komme enda lenger. Men hun er altså ikke i mål selv om de sterkeste gutta i sommer blir distansert på vei opp.

 INTENS JOBB:  Den bevisste styrketreningen har bidratt til tidenes boom i norsk kvinnelangrenn. Her er Heidi (til høyre) sammen med landslaget under Oslo Skishow for to uker siden. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
INTENS JOBB: Den bevisste styrketreningen har bidratt til tidenes boom i norsk kvinnelangrenn. Her er Heidi (til høyre) sammen med landslaget under Oslo Skishow for to uker siden. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Vis mer