Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Charlotte Kalla: - Sjokkert

- Hun må straffes hardere enn Johaug

To ferske dopingsaker ryster Sverige. Kommentator Tomas Pettersson viser ingen nåde mot sine egne og forventer knallhard straff.

TESTET POSITIVT: Jenny Fransson har testet positivt på et anabolt steroid. Her etter OL-bronsen i Rio. Foto: Jessica Gow / TT
TESTET POSITIVT: Jenny Fransson har testet positivt på et anabolt steroid. Her etter OL-bronsen i Rio. Foto: Jessica Gow / TT Vis mer

Svensk idrett - som er kjent for å ha et av idrettsverdens ryddigste rulleblad og sunneste holdninger hva angår doping - er rystet etter to dopingsaker på kort tid.

Det svenske folk er nådeløse mot sine egne, akkurat som mot den svenske langdistanseprofilen Meraf Bahtai kjølvannet av hennes kontroversielle dopingsak, omtalt og problematisert i Dagbladet i august 2018.

- Svensk idrett har sjelden hatt et mer vaklende selvbilde enn akkurat nå, skriver Expressen-kommentator Tomas Pettersson.

- Norge og Therese Johaug måtte vente nesten et år før den endelige dommen kom. Ett år med sjokk, svarte titler og spørsmål ved eget selvbilde. Nå er det Sveriges tur.

Det startet med at bryteren Jenny Fransson (32) - som i likhet med Stig-André Berge vant OL-bronse i Rio de Janeiro i 2016 - testet positivt på det anabole steroidet metyltestosteron.

TESTET POSITIVT: Robel Fsiha. Foto: AP Photo/Pedro Rocha
TESTET POSITIVT: Robel Fsiha. Foto: AP Photo/Pedro Rocha Vis mer

Kalla: - Sjokkert

Dernest ble også den svenske langdistanseløperen Robel Fsiha (23) midlertidig utestengt etter å ha avlagt en positiv dopingprøv. Hvilket forbudt stoff det er snakk om, er foreløpig ikke oppgitt.

I 2018 brøt Meraf Bahta - med både EM-gull, -sølv og -bronse på merittlista - dopingreglemtet ved å ha droppet å møte opp til tre dopingkontroller. At Bahta likevel fikk løpe inn til EM-bronse i Berlin i august 2018, ble omtalt som en skandale hjemme i Sverige.

De svenske idrettsheltene er rystet over de to ferske dopingsakene.

- Jeg ble sjokkert når jeg fikk beskjeden om den positive dopingprøven. Jenny Fransson er ei jente som jeg kjenner som veldig ærlig og åpen. Jeg har truffet henne ved flere anledninger. Jeg kunne ikke tro at det var sant, sier Charlotte Kalla til Expressen.

Meritterte Fransson var allerede tatt ut til sommer-OL i Japan. Veteranen tok OL-bronse under OL i Rio i 2016. I fjor høst vant hun sølv under VM i Kasakhstan.

Johaugs reaksjon

Expressen spurte også Therese Johaug om Franssons dopingsak i forbindelse med verdenscuprennene i Falun i helga, i lys av dopingdommen hun måtte sone i 18 måneder, da VM i Lahti i 2017 og OL i Pyeongchang i 2018 røk.

- Det er kjedelig at det skjer. Men jeg har ikke satt meg inn i saken og vet ikke hva hun har blitt tatt for og hva utfallet blir. Men det er veldig kjedelig for sporten og henne selv. Jeg vet ikke mer hva som har skjedd og vil ikke uttale meg om det før jeg har satt meg inn i saken, svarer Johaug til avisa.

Kommentator Tomas Pettersson er blant dem som er nådeløs mot landskvinnen Fransson etter den positive dopingprøven som viste funn av et anabolt stoff.

- Det er flere likheter mellom sakene til Johaug og Fransson. Men det er også en avgjørende forskjell. På grunn av den må Fransson straffes hardere enn Johaug, mener Pettersson.

Forskjellen kommentatoren sikter til, er at Fransson bortforklarer sin positive dopingprøve med sabotasje-anklager, hvor hun hevder at noen har tuklet med sportsdrikken hennes.

«Høyst usannsynlig», er responsen den bronsevinneren fra Rio-OL møtes med hjemme i Sverige.

- Må straffes hardere enn Johaug

Johaugs straff på 18 måneder var hardere enn Pettersson forventet.

Nå tror han Fransson går mot en enda hardere dom enn det den norske langrenndronninga fikk.

- Jeg har vanskelig for å se at hun ikke blir straffet betydelig hardere enn Johaugs 18 måneder. Johaug hadde fra dag én en forklaring på hvordan hun fikk clostebol i kroppen. Hun hadde også flere formildende omstendigheter i sin sak, da hun beviselig fulgte landslagslegens råd, begrunner Expressens kommentator.

- For Jenny Fransson finnes det - enn så lenge - ingen formildende omstendigheter. Det finnes - enn så lenge - ingen logisk forklaring, mener han.

Hva angår Robel Fsihas tilfelle, foreligger det foreløpig det ikke informasjon om hvilket substans det er snakk om.