KNUSENDE OVERLEGEN: Svenske Stina Nilsson hadde ingen problemer med å slå finske Krista Parmakoski på oppløpet i kampen om sølvet på kvinnenes 4x5 kilometer stafett i Falun i går. Hun trekkes nå fram som en spurtkanon som kan gi svenskene mange stafettseirer i årene som kommer. Foto: Peter Kaunzer / EPA / NTB Scanpix
KNUSENDE OVERLEGEN: Svenske Stina Nilsson hadde ingen problemer med å slå finske Krista Parmakoski på oppløpet i kampen om sølvet på kvinnenes 4x5 kilometer stafett i Falun i går. Hun trekkes nå fram som en spurtkanon som kan gi svenskene mange stafettseirer i årene som kommer. Foto: Peter Kaunzer / EPA / NTB ScanpixVis mer

Hun sammenlignes med Petter Northug

- Det er ikke snakk om noe annet.

(Dagbladet): Norge var helt suverene i kvinnenes langrennsstafett i Falun i går, hvor Marit Bjørgen følte seg som en rockestjerne da hun på sin paradeetappe kunne skli inn på Lugnet skistadion og motta hyllesten mens hun gikk Norge inn til stafettgull med flagget til topps - og sikret seg tronen som tidenes mestvinnende i VM-historien i samme slengen.

Ekstreme spurtegenskaper
Men spenningen i går sto mellom Sverige og Finland i kampen om sølvet.

Iallfall på papiret.

I praksis ble det en enkel oppgave for svenske Stina Nilsson mot Krista Parmakoski på oppløpet.

Og det var nettopp på grunn av spurtegenskapene hun ble plassert på sisteetappen. Tanken var at dersom Sverige var med i gullkampen til det siste, så trodde vm-vertene at Nilsson kunne ha hamlet opp med Marit Bjørgen i en spurtduell på oppløpet.

- Total kontroll Nå tok riktignok Stina Nilsson (21) VM-sølv på sprinten bak nettopp Marit Bjørgen - men svenskene føler at de har funnet en spurtkanon som kan regjere for dem i mange år framover.

Expressens langrennskommentator Tomas Pettersson sammenligner Nilsson med vår egen Petter Northug.

«Nilsson får meg til å tenke på Northug. Det er ikke snakk om noe annet. Når Stina Nilsson så lekent og udiskutabelt slo Krista Parmakoski i kampen om VM-sølvet, så kunne jeg ikke la være å tenke på.... Petter Northug. Den der totale kontrollen av hva som skulle skje. Den urokkelige selvtilliten når alt skulle avgjøres», skriver han.

Ville framprovosere disk Ikke engang finskene selv hadde tro på at de kunne hamle opp med Stina Nilsson i en spurt. Etter stafetten i går innrømmet Parmakoski at de hadde snakket om å prøve å framprovosere en situasjon for å få Nilsson disket på stafetten - ettersom hun allerede hadde en advarsel fra tidligere i mesterskapet (sprinten).

- Vi snakket om det i laget etterpå, at jeg kanskje burde ha forsøkt å få henne disket. Hun hadde jo allerede et gult kort. Jeg vet jo at Stina er en veldig dyktig sprinter.

- Vil avgjøre mange stafetter
Stjerneskuddet Stina Nilsson er bare 21 år og det var første gang hun som senior gikk Sverige inn til en senior.

I 2012 og 2013 ble hun juniorverdensmester i sprint.

I Falun-VM vant hun sølv på begge sprintene - hvor Bjørgen altså banket henne på sprinten, mens Ingvild Østberg Flugstad og Maiken Caspersen Falla slo Nilsson og Ida Ingemarsdotter på lagsprinten.

Men Stina Nilsson er yngst og ferskest i gamet, og med en gryende spurtkanon i emning på ankeretappene framover, så er Tomas Pettersson overbevist om at svenskene nå er tilbake som en reell utfordrer til Norge på kvinnestafettene.

- Tro meg: Det kommer til å bli mange, mange flere, skriver han.

Det kan jo hende at de norske jentene gjerne vil ha noe å si sakens anledning også...