Hun skriver hockeyhistorie

Hayley Wickenheiser (24) blir den første kvinnelige utespiller i en proffkamp i ishockey for menn. Det skjer lørdag i finsk 3. divisjon.

HC Salamat fra Kyrkslätt har tatt den canadiske OL-mesteren på prøve. Gjør hun det bra i de tre kampene hun har på å vise seg fram, kan hun få kontrakt for resten av sesongen.

Trenerne Matti Hagman og Ari Lähteenmäki sier seg positivt overrasket over Wickenheiser.

- Både i skøyteteknikk og skuddstyrke holder hun nivået til gjennomsnittet i stallen. I blikk for spillet er hun blant de beste, men først i kamp får vi se hvordan hun greier seg fysisk, sier han.

Tre kvinner har spilt profesjonell ishockey blant menn, men alle tre var målvakter. Wickenheiser blir altså den første utespilleren. Hun ble i fjor kåret til beste spiller i OL-turneringen og regnes av mange som den beste kvinnelige ishockeyspiller i verden.

- OL-gullet var en drøm som gikk i oppfyllelse. Etterpå ville jeg utvikle meg som spiller. Da måtte jeg til Europa, der de spiller på større baner slik som i VM og OL, sier Wickenheiser.

Det er stor interesse for hennes debutkamp i hjemlandet. En gruppe canadiske journalister er i Finland for å følge henne under trening og kamp, og lørdag skal den finske 3. divisjonskampen mellom Salamat og Ketterä overføres på canadisk TV.

(NTB)

KNALLGOD: Hayley Wickenheiser får prøve seg i den finske serien.