- Hun skulle ligge foran, og så skulle jeg felle så mange jeg klarte

Synnøve Solemdal trynet i VM-avslutningen - dro med seg flere løpere i fallet.

DOMINO-EFFEKT: Synnøve Solemdal falt, og tok med seg 10-15 løpere i fallet.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
DOMINO-EFFEKT: Synnøve Solemdal falt, og tok med seg 10-15 løpere i fallet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

RUHPOLDING (Dagbladet): Tora Berger og Synnøve Solemdal gikk side om side i front før andre skyting på fellesstarten som avsluttet VM i dag. Plutselig snurret Solemdal rundt og falt, og tok med seg flere løpere i fallet.

- Det var et klønete og unødvendig fall. Jeg har veldig dårlig samvittighet overfor alle jeg tok med meg i fallet, sier Solemdal.

Blant de hun tok med seg i fallet var Helena Eckholm, som gikk sitt siste mesterskapsløp i dag. Synnøve Solemdal fikk ikke med seg hvor mange som gikk i bakken.

- Nei, jeg lå i motsatt retning og så jentene komme imot. Jeg hadde ikke sjans til å komme meg unna. Når jeg så snur meg, ser jeg folk ligge strødd utover, sier Solemdal.

Helena Eckholm fikk kanskje drømmen om VM-medalje knust i fallet, men etter løpet var hun likevel ikke sint på Solemdal.

- Nei, det er sånn som hender. Det er klart jeg ikke er sint. Det kunne like gjerne vært meg som ramlet først, sier Ekholm.

Var etter planen Etterpå fleipet Solemdal med at det hele var planlagt fra de norske jentene.

- Ha-ha, det var etter planen, skjønner du. Hun skulle ligge foran, og så skulle jeg felle så mange jeg klarte. Nei, huff, jeg skulle gjerne gått rundt og unnskyldt meg til alle. Det var ikke artig.

Fallet minnet nesten om en sykkelvelt, og Solemdal har en teori på hvorfor det gikk som det gjorde.

- Det er litt komisk, jeg kjørte på litt for å legge meg bak Tora, fordi jeg vet at hun kjører veldig bra. Jeg skulle prøve å kjøre som henne, men kanskje jeg så litt mer på henne enn på meg selv. Plutselig lå jeg der.

- Hvor mye tapte du på fallet, tror du?

- Jeg har ikke peiling, jeg hadde ikke fokus på det. Jeg syntes det var mer ekkelt å ødelegge for andre enn for meg selv.

-Helt rått Tora Berger kom seg helskinnet unna dominoeffekten som ble skapt av Solemdal, og senere ble hun belønnet med nok et individuelt VM-gull. Synnøve Solemdal er imponert over prestasjonen til sin lagvenninne.

- Det er helt rått, ingen hadde forutsett det. Det var mange som snakket om gutta, og om Neuner og alle mulige, men så kommer Tora og tar det. Det er utrolig artig. Vi har visst i noen år at hun er vanvittig god, men kanskje hun ikke har fått vist sitt fulle potensial før nå. Det har virkelig løsnet for henne, sier Solemdal.

Gullvinneren Tora Berger fikk ikke med seg fallet til Solemdal.

- Nei, jeg fikk det ikke med meg i det hele tatt. Men jeg syntes de var langt bak meg da jeg la meg ned for å skyte. Er det mulig å ta så mye i en utforkjøring, tenkte jeg, ler Berger.