36.-PLASS: Tiril Eckhoff var langt nede etter 36.-plassen på 15-kilometeren i Holmenkollen i dag. Etter løpet orket hun ikke å snakke med pressen. Foto: Bjørn Langsem
36.-PLASS: Tiril Eckhoff var langt nede etter 36.-plassen på 15-kilometeren i Holmenkollen i dag. Etter løpet orket hun ikke å snakke med pressen. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Hun skulle vise seg fram på hjemmebane. Så stormet Tiril istedet ut av stadion

- Hun trengte litt tid alene.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): - En god følelse fra Kollen-helga er alfa og omega fram mot VM, sa Tiril Eckhoff (24) til Dagbladet i går.

Etter 36.-plassen på 15-kilometeren i Kollen i dag, så sa hun ingen tingg - utover noen pliktskyldige kommentarer til tv-rettighetshaverne.

Hun orket ikke å snakke om løpet, som gikk fra vondt med to tilleggsminutter på første liggende skyting, til verre - med tre bom på første stående - og selvsagt var løpet da allerede ødelagt midtveis.

Med ett minutts tillegg i tiden per bom, så smerter det voldsomt med fem tilleggsminutter.

Tapte stort I tillegg tapte hun over to minutter i sporet til den suverene vinneren Kaisa Mäkärainen.

En tung dag på alle måter, med andre ord.

Og da hjelper det lite at hun etter hvert fikk løpet på rett spor igjen, med fullt hus på de to siste skytingene.

Men enda verre er det at 36.-plassen ikke framstår som et enkeltstående uhell. Snarere føyer det seg inn i rekken av svake resultater i VM-oppkjøringen:

22, 21, 24, 30, 20, 36 er plasseringene til Tiril Eckhoff i de seks siste verdenscupstartene til dama som vant OL-bronse i Sotsji sist vinter, og som skal være eneren i laget som går foran og viser vei for de andre.

- Trengte tid alene I sum har motgangen blitt stadig tyngre å bære. Og derfor trengte hun en stund for seg selv etter den skuffende opplevelsen i det norske nasjonalanlegget i dag.

Storebror og landslagstrener Stian Eckhoff (35) har forståelse for at Tiril var skuffet etter løpet i dag.

- Hun hadde sikkert ambisjoner om å vise seg fram. Men før jeg har prata med Tiril er det vanskelig å gi et godt svar på det. Om hun får litt tid alene, så er jeg sikker på at hun kan gi et bedre svar på det, sier Stian Eckhoff.

Merker presset I et norsk lag som samlet skuffet stort, så er det ekstra synlig når også stjerna på laget svikter.

- Tiril er eneren vår. Hun får hele tiden spørsmål om hvordan det går, og blir da ekstra minnet på det når det ikke går så bra.

- Hun har trøblet litt i det siste, og vi må tilbake til Ruhpolding (tredjeplass på sprint 16. januar) for å finne en bra dag. Da blir man litt usikker. Når det da i tillegg ikke funker når du vil vise deg fram på hjemmebane, så skuffer man seg selv litt, forklarer Eckhoff.

Mangler tryggheten Tiril har vært opplest og vedtatt som det sterkeste norske medaljehåpet på damesiden i VM i mars. Stian Eckhoff tror hun kan ha godt av at forventningene nå kanskje tones noe ned.

- Kanskje kan det være sunt for Tiril å ikke reise til VM som en medaljekandidat, og ikke kjenne på at hun må levere hele tiden. Om vi ser på enkeltelementer fra konkurransene, så har hun gjort veldig mye bra. Men tryggheten mangler litt, og det er den vi  må jobbe med, sier Stian Eckhoff.

• Elise Ringen ble beste norske jente på 22. plass, etter 19 treff på 20 skudd. Så fulgte Tiril Eckhoff på 36. (fem bom), Marte Olsbu på 51. plass (4 bom), Fanny Welle-Strand Horn på 53. (5 bom), Marion Rønning Huber på 54. (2 bom) og Synnøve Solemdal på 57. (4 bom).