<strong>DELTE ØYEBLIKKET MED DAGFINN:</strong> Kona Mona og døtrene Mia og Amanda fikk oppleve det store øyeblikket i bassenget søndag, da Dagfinn Enerly greide å stå på egne bein uten hjelp i 10-15 sekunder. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DELTE ØYEBLIKKET MED DAGFINN: Kona Mona og døtrene Mia og Amanda fikk oppleve det store øyeblikket i bassenget søndag, da Dagfinn Enerly greide å stå på egne bein uten hjelp i 10-15 sekunder. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Hun smiler og pakker det inn, så det ikke høres så brutalt ut

Kona begynte å pushe Enerly ekstra hardt i sommer. Søndag brøt han en enorm barriere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagfinn Enerly brøt en stor barriere søndag, da han greide å stå på egne bein i et basseng for første gang siden han brakk nakken i serieavslutningen mot Start i 2005.

Etter at en rekke medier omtalte gladnyheten i går, har responsen vært overveldende for Enerly.

- Det har tatt av litt mer enn jeg trodde det kom til å gjøre. Det er veldig hyggelig, for dette er en julepresang til meg som veldig mange gleder seg over. Telefonen har gått varm, sier Enerly til Dagbladet.

Carew jubler
Også på sosiale medier jubles det med Enerly. Tidligere i dag skrev John Carew følgende melding på Twitter:

«Den mest inspirerende personen jeg noen gang har møtt! Og som jeg stolt kjenner. Vi har alle noe å lære av denne mannen.»

Carew har blant annet vært instruktør på Enerlys fotballskole, og hovedpersonen selv setter stor pris på omtanken.

- Veldig hyggelig. Jeg fikk en tekstmelding fra John Arne (Riise) også, og sånt setter jeg pris på. Det kommer hilsener fra både familie, venner og ukjente. Det er mange, sier Enerly.

Det ligger mye trening bak framgangen, og kona Mona er en viktig støttespiller og pådriver. At Enerly fikk oppleve å stå på egne bein i 10-15 sekunder i et badeland i Sarpsborg, var en god bekreftelse på at han er på rett vei.

- Det beviser jo bare at noe skjer med kroppen. Jeg skal opp og gå igjen, og dette var et stort steg i riktig retning.

Dagbladet fikk intervjue Enerly på Sunnaas sykehus i januar 2006, noen måneder etter ulykken på Kristiansand Stadion.

- Jeg skal gå igjen, lovet han da.

<strong>PUSHER EKTEMANNEN:</strong> Mona Enerly jogger hver eneste dag, og passer på at heller ikke Dagfinn sluntrer unna treninga. - Hvis jeg prøver å si nei fordi jeg er sliten, kommer det en kommentar som gjør at jeg må trene likevel, sier Enerly til Dagbladet. 

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PUSHER EKTEMANNEN: Mona Enerly jogger hver eneste dag, og passer på at heller ikke Dagfinn sluntrer unna treninga. - Hvis jeg prøver å si nei fordi jeg er sliten, kommer det en kommentar som gjør at jeg må trene likevel, sier Enerly til Dagbladet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Har du noen gang mistet troen på at du skal klare det?

- Nei. Jeg har vært klokkerklar fra dag én. Jeg veit jo ikke når, men jeg skal gå igjen. Det er garantert, det. Det var ikke planlagt at jeg skulle stå på beina nå, det var bare noe som skjedde. Jeg har ei kone som pusher meg ekstra, og hun begynte å pushe meg ordentlig i sommer. Etter det har det skjedd mye, men jeg som sitter oppi det hele tida merker ikke framgangen så mye. Men de som ikke treffer meg så ofte, ser stor forskjell fra gang til gang.

God motivator
- Blir du noen gang irritert når hun pusher deg, eller tenker du bare at det er til ditt eget beste?

- Jeg blir aldri irritert på henne. Hun vil mitt beste hele tida, men jeg er som jeg alltid har vært: Jeg trener meg ikke ihjel. Jeg trener det jeg føler kroppen trenger. Å bli pushet på det lille ekstra, har hjulpet meg til dette framskrittet. Hvis jeg prøver å si nei fordi jeg er sliten, kommer det en kommentar som gjør at jeg må trene likevel. Hun gjør det med et smil, og prøver å pakke det inn, så det ikke høres så brutalt ut.

- Har du et eksempel?

- Det kan være når jeg er i ståbenken etter at jeg allerede har trent mye, og kroppen er sliten. Da sier hun ting som «Tenk den gode samvittigheten du vil ha når du legger deg etter å ha stått i benken en halvtime eller tre kvarter». Da kan jeg liksom ikke si nei. Jeg får nesten dårlig samvittighet hvis jeg ikke gjør det. Hun er en veldig god treningspartner og en god motivator, sier Enerly.

- Det ble latter og kos
Dagbladets torsdagsmagasin laget en større reportasje med Mona Enerly i sommer, der hun fortalte om hverdagen med en ektemann i rullestol og to jenter på åtte år, Mia og Amanda.

«Mona Enerly (33) er ei fotballfrue uten blogg, mikrohund eller dyre designervesker, men med kjærlighet, lojalitet og tålmodighet i bøtter og spann. Hun mener hun ikke har noen grunn til å klage», het det i saken.

Selv oppsummerte hun det slik: 

- Jeg er heldig som lever sammen med min beste venn, og vi er heldige som har beholdt kjærligheten.

Både Mona og ungene var til stede da Enerly opplevde en av sine største oppturer søndag, og Dagfinn er glad de fikk dele øyeblikket sammen.

<strong>JUBLER MED ENERLY:</strong> John Carew, her som skuddredd keeper på Dagfinn Enerlys fotballskole, skriver på Twitter at Dagfinn er den mest inspirerende personen han noensinne har møtt.  
Foto:Erik Berglund / Dagbladet
JUBLER MED ENERLY: John Carew, her som skuddredd keeper på Dagfinn Enerlys fotballskole, skriver på Twitter at Dagfinn er den mest inspirerende personen han noensinne har møtt. Foto:Erik Berglund / Dagbladet Vis mer

- Det var nesten det mest gledelige, at de var der da jeg opplevde å ta et sånt steg. De ble kjempeglade, pappaen deres er på vei til å gå igjen. Det ble litt latter og kos når de skjønte at jeg sto der helt aleine.

To skritt fram, ett tilbake
- Hva blir neste delmål nå?

- Med svømminga har jeg svømt, tre, fire og ti meter, og så har jeg plutselig vært oppe i 15. Nå sto jeg i 10-15 sekunder, og neste gang er det kanskje 20-25. Man må glede seg over de små tingene. Neste gang klarer jeg kanskje ikke mer enn fire eller fem sekunder, det veit jeg ikke. Det er ikke alltid at det bare går framover - det kan fort skje at jeg tar to skritt fram og ett tilbake. Da er det viktig at man ikke depper av den grunn, men tenker positivt.

- Hvordan kjentes det ut i kroppen da du hadde stått i de 10-15 sekundene?

- Da veltet jeg til siden - det var nok for denne gang. Men det holdt i massevis. Jeg fikk den bekreftelsen jeg ville ha, sier Enerly til Dagbladet.

<strong>SKAL GÅ IGJEN:</strong> Dagfinn Enerly sier han aldri har mistet troen på at han en dag skal kunne gå igjen.  
Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
SKAL GÅ IGJEN: Dagfinn Enerly sier han aldri har mistet troen på at han en dag skal kunne gå igjen. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer