Hun søker antakelig asyl i Norge

Afghanistans eneste kvinnelige OL-deltaker.

(Dagbladet.no): Som kvinnelig 800- og 1500-meterløper, er Mehbooba Ahadyar omstridt i hjemlandet Afghanistan. Neste måned skal hun etter planen delta i OL i Beijing, Kina.

Men sist torsdag forsvant 19-åringen plutselig fra treningsleiren i Italia, noe som skapte frykt for at hun var tatt av muslimske ekstremister.

Tirsdag ringte hun sine foreldre. Antakelig vil hun nå søke asyl i Norge.

- Vi har ikke noe offisiell informasjon. Vi vet bare at hun muligens søker asyl i Norge, sier OL-komitteens (IOC) talskvinne Emmanuelle Moreau, ifølge AP.

Også britiske The Times skriver at Norge er destinasjon for den modige ungjenta.

- Paule bør hjelpe til

Utlendingsdirektoratet (UDI) kan ikke kommentere spesifikke saker. Men 19-åringen, som løper med heldekkende drakt, blir antakelig sendt tilbake til Italia, ifølge NRK.

Professor i idrettssosiologi, Gerd von der Lippe, mener idretten må bidra med sitt.

- Idrettspresident Tove Paule må hjelpe den afghanske OL-deltageren Mehbooba Ahadyar til å få asyl i Norge, krever von der Lippe overfor statskanalen.

TIL NORGE? Mehbooba Ahadyar kjemper ikke bare mot tidene, men også mot trusler fra folk som mener hun ikke bør få drive med idrett. Foto: MASSOUD HOSSAINI/AFP/SCANPIX
TIL NORGE? Mehbooba Ahadyar kjemper ikke bare mot tidene, men også mot trusler fra folk som mener hun ikke bør få drive med idrett. Foto: MASSOUD HOSSAINI/AFP/SCANPIX Vis mer

- Hvis hun sier hun formelt sett ikke kan gjøre noe, så har hun helt sikkert rett. Men jeg mener at politikk er det muliges kunst og her er det muligheter og utfordringer, sier hun.

Ahadga er ikke i nærheten av det egentlige OL-kravet, men har mottatt et stipend fra det olympiske solidaritetsprogrammet, som har finansiert treningsleirene hennes.

- Vi er redde

Afghanistan ble utstengt fra OL i Sydney i 2000, fordi Taliban-regimet hindret kvinner fra å delta på lik linje med menn.

I Aten to år etterpå, fikk kvinner være med. Robina Muqimyar løp da 100 meter og Friba Razayee konkurrerte i judo. Men fortsatt er idrettskvinner mål for ekstreme grupper. 

Ahdyar åtte personer store familie bor i en av de fattigste delene av Kabul. Da nyhetsbyrået Associated Press besøkte Kabul i mars, opplevde de hvordan naboguttene kom med sarkastiske utrop, som: - For en helt, for en helt. Se på landets store helt!

- Vi er redde, virkelig redde på grunn av situasjonen i landet vårt - og på grunn av folk som har negative holdninger til familien vår, sa Mehbobas mor, Moha Jan, til AP i mars.

- Men disse problemene kan ikke hindre oss fra å støtte dattera vår, tilla hun.

Hun søker antakelig asyl i Norge
VI ER REDDE: Mehbooba Ahadyars far, Saleh Mohammed, og mor, Moh Jan, lever i frykt. - Men disse problemene kan ikke hindre oss fra å støtte dattera vår, fastslår mor.