Kristine Stavås Skistad sprinttalent verdenscupen langrenn Lillehammer

Hun sprakk: Men ikke gjenta den feilen som rammet Northug!

For tungt for Kristine Stavås Skistad på Lillehammer. Men det blir mye lettere i VM.

EGENTLIG burde det ha holdt med å se oppløpet på Beitostølen for fjorten dager siden for å skjønne at norsk langrenn plutselig har fått en ny medaljekandidat i sprint til VM. Der presset Kristine Stavås Skistad farten så høyt opp i forhold til Maiken Caspersen Falla, at det ikke var noen tvil:

  • Her kommer et sjeldent spennende sprinttalent.

Det får så være at det ble for hardt i finalen på Lillehammer i dag i forhold til gjengen med svenske sprintere. Der misset jo selveste Stina Nilsson på taktikken, og ble slått på målstreken av naboenes nye komet Jonna Sundling.

Det som skjedde underveis i finaleheatene med både farten og taktikken til Kristine fortalte om all moroa som kommer.

FOR norsk kvinnelangrenn i et generasjonsskiftet, kunne ikke 19-åringen ha dukket opp på et bedre tidspunkt. Nå har vi ikke lenger bredden på denne distansen til å kjempe jevnt mot Sverige.

Men så var det problemet med å sette kortsiktige mål. For hva betyr egentlig et enkelt VM-resultat i forhold til en lang karriere som langrennsløper?

Rettferdiggjør sjansene for en finale i Seefeld, det å dytte fram utviklingen hos en tenåring? Og det i en sport som har lang, solid erfaring med å prioritere et tålmodig treningsarbeid framfor å ta en innersving.

FORELØPIG har langrennsledelsen sagt et klart nei til å ta innersvinger med Kristine. Da tenåringen sist helg fulgte opp oppvisningen fra Beitostølen med en overlegen seier på samme distanse under Norgescupen på Gålå, var sportssjef Vidar Løfshus ikke i tvil:

Fram til junior-VM i Lahti er det hovedmålet, sa han, og slo fast at Kristine ikke fikk starte i noe annet verdenscuprenn før jul.

I forhold til VM er det rart. Om fjorten dager er det skøytesprint i Davos i en rask og taktisk utfordrende løype. Der kunne Kristine få maksimal trening både for junior -og senior-VM, eventuelt med en tilpasning av reiseopplegg for ikke å få noe kluss i forhold til høyden (1560 moh).

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

DET var slik Johannes Høsflot Klæbo konkurrerte i Davos i fjor. Ankomst i siste liten dagen før med hotell en del hundre meter lavere. Så rett opp, seier mot selveste Federico Pellegino, og rett ned.

Kristine Stavås Skistad er slett ingen Klæbo. Løpere som han er det få av. Men hun har noen egenskaper som ligner, og som må dyrkes. Den ekstreme toppfarten kler ikke bare det lange, flate oppløpet i VM-løypa. Det er blitt X-faktoren i en sport i fortsatt utvikling.

NORSK langrenn har nølt med å ta inn en slik X-faktor for tidlig før. Eller mer presist; sporten har ikke helt innsett viktigheten av det.

I ukene før OL i 2 006 spurtet juniorløperen Petter Northug fra alt og alle uten å få plass på seniorlaget som skulle gå for Norge i vinterlekene. Den vrakingen bar han med seg lenge. Selve bitterheten over å ha blitt behandlet som en junior, ga tilsynelatende flotte resultater for Petters sportslige utvikling. Men ellers ble opplevelsen tung å bære.

For resultatene i OL, var uttaket sannsynligvis feil. I hvert fall var det dumt. I det minste i et kommersielt perspektiv:

- I dag fyller Petter Northug jr. hele rampelyset foran det store TV-publikummet, og de vil se mer. Helst fortest mulig i Torino-OL, skrev jeg dengang og kalte skiledelsens uttak "En real juniortabbe".

Seinere er det lett å innrømme at det var en enkel, følelsesstyrt analyse. De som bedømmer dette OL-uttaket som en historisk fiasko, må huske på at vrakingen ga Northug høyoktan drivstoff på treningene og konkurransene i år framover.

Hvem vet hva han hadde klart uten å ha følt seg fornedret, for så å beholde den følelsen i årevis..

MEN Petter Northug er på flere måter helt spesiell. Det er ikke noe som tyder på at Kristine trenger den type behandling for å yte maksimalt. Det ser stikk motsatt ut.

For det som imponerer mest med denne tenåringen er ikke den voldsomme intensiteten. Derimot det rene, effektive skyvet som allerede gir en maksfart som bare Norges flotte sprintmester Maiken Caspersen Falla matcher.

Dessuten er hun vant til å greie seg selv. Før denne sesongen har hun for eksempel valgte å forberede seg uten en personlig trener. En svært moden junior altså.

Det gjør at 19-åringen må forberedes på VM. Der dagens løype ble for tung i finalen og den fjerde sprinten, kan det bli løst med utholdenheten bli løst i den mye slakere VM-løypa.

INNEN den tid har Kristine rukket å fylle 20 år. Altså akkurat samme alder som Petter Northug hadde da hanble vraket som juniorløper i 2006.

Selv om alt både dengang og nå blir gjorti beste mening, er det bare å si:

  • Ikke gjør Northug-feilen på nytt.

FOTNOTE: Klæbos stavbrekk åpnet for konkurrentene på en dag da Johannes egentlig var klart best. I det hele tatt var dette et svært positivt norsk renn. Formidable Alexander Bolsjunov er foreløpig ikke så rask i fristil som i klassisk, og bak Klæbo kommer klare medaljehåp i VM som Emil Iversen og Finn Hågen Krogh.