Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Hun sprengte alle grenser for hva vi tenkte en kvinne kunne gjøre

NRK-eksperter forstår at Ye Shiwen (16) blir mistenkt for doping.

SUVEREN: Ye Shiwen var raskest på kvinnenes 400 meter medley, og tok et suverent gull. På de siste 50 meterne var hun til og med raskere enn Ryan Lochte. Foto: AP Photo / Mark J. Terrill / NTB Scanpix
SUVEREN: Ye Shiwen var raskest på kvinnenes 400 meter medley, og tok et suverent gull. På de siste 50 meterne var hun til og med raskere enn Ryan Lochte. Foto: AP Photo / Mark J. Terrill / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Ye Shiwen knuste alle på kvinnenes 400 meter medley lørdag kveld. På de siste 50 meterne var hun til og med raskere enn den amerikanske superstjernen Ryan Lochte.

Løpet til Shiwen var sju sekunder raskere enn medleyen hennes i VM i 2011, og superløpet til 16-åringen har derfor blitt offer for mistanke. Den amerikanske trenerlegenden John Leonard beskriver prestasjonen som «mistenkelig» og «forstyrrende», ifølge The Guardian.

- Vi skal være veldig forsiktige med å kalle det doping, men det jeg vil si er at hver gang det har skjedd noe «utrolig» i sportens historie har doping vist seg å være involvert. De siste 100 meterne (til Shiwen, journ.anm) minnet meg om noen av de øst-tyske svømmerne, eller en 400m medley av en ung irsk kvinne i Atalanta, sier Leonard.

Leonard sikter til at tidligere Øst-Tyskland-trenere tidlig på 1990-tallet bekreftet at et omfattende dopingprogram sto bak svømmedominansen i slutten av 1960- til 1980-tallet. Den irske kvinnen han sikter til er Michelle Smith, som i 1998 ble utestengt for bruk av anabole stereoider etter Atalanta OL i 1996.

- Hver gang noen har sett ut som superkvinnen, har de senere blitt funnet skyldig i doping, sier Leonard.

- Sprenger alle grenser NRKs svømmeekspert Elin Austevoll forstår at flere reagerer på tiden til det 16 år gamle vidunderbarnet fra utkanten av Shanghai.

GULL: Ye Shiwen poserer med gullmedaljen sin etter 400 meter medley-seieren. Foto: Reuters / David Gray / NTB Scanpix
GULL: Ye Shiwen poserer med gullmedaljen sin etter 400 meter medley-seieren. Foto: Reuters / David Gray / NTB Scanpix Vis mer

- Rundt bassengkanten her i London har det definitivt blitt en snakkis. Det hun gjorde på de siste 50 meterne sprengte alle grenser for hva vi tenkte en kvinne kunne gjøre, sier Austevoll til Dagbladet.

Hun påpeker at Shiwen ikke er et ubeskrevent blad (vant VM i Shanghai i fjor), og at hun ikke har kompetanse til å si om Shiwen er dopet eller ikke. Men hun forstår at folk blir mistenksomme over måten kineseren vant på.

- Et svømmebasseng er litt som et laboratorium, det er helt like forhold for alle i forhold til lengde, temperatur og alt slikt. En forholder seg først og fremst til tider, og en har en tanke om hva som er mulig og ikke mulig rent tidsmessig for kvinner og menn. At Shiwen da svømte de siste 50 meterne fortere enn herrenes vinner på medleyen (Ryan Lochte), gjør at grensene vi så for oss ble sprengt, sier hun.

Mangeårig svømmekommentator i NRK, Ove Eriksen, har også forståelse for at folk er bekymret.

- Jeg forstår at folk er bekymret for den avslutningen som hun viste på 400 meter medley. Det gikk altså så fort at hvis Ryan Lochte hadde svømt ved siden av henne så hadde han blitt slått. Jeg har aldri sett noe lignende, sier Eriksen som påpeker at Kina har en grumsete dopingfortid i svømmesporten.

HADDE BLITT SLÅTT: Ye Shiwen var raskere enn den amerikanske superstjernen Ryan Lochte på de siste 50 meterne på 400 meter medley. Foto: EPA/BARBARA WALTON/NTB Scanpix
HADDE BLITT SLÅTT: Ye Shiwen var raskere enn den amerikanske superstjernen Ryan Lochte på de siste 50 meterne på 400 meter medley. Foto: EPA/BARBARA WALTON/NTB Scanpix Vis mer

Før OL sa den nå pensjonerte legen for det kinesiske turnlaget på 1980-tallet, Xue Yinxian, at kinesiske utøvere ble systematisk dopet på 1980- og 90-tallet. Det var den kinesiske staten som sto bak det omfattende dopingprogrammet, hevdet Yinxian.

- Dopinghistorien går ikke så langt tilbake i tid, og en det en historie der fra før er det ikke rart folk blir mistenksomme når det utenkelige, det umulige skjer. At en kvinne svømmer raskere enn en mann, da er det grunn til å bli bekymret, sier Eriksen.

- Så du er bekymret for at her kan det skje noe etter OL?

- Ja, jeg er redd for det. En vet ikke, selvsagt, men vi får bare håpe at det ikke er tilfelle og at vi bare har med et fenomalt svømmetalent å gjøre. Men det er vanskelig å fatte, det Shiwen gjorde, sier Eriksen og legger til:

- Vi som jobber med idrett vet at alltid er miljøer som ligger i forkant av dopingmyndighetene, selv om dopingarbeidet internasjonalt har tatt store skritt fremover de siste årene.

Shiwen avviste i går kategorisk at hun har dopet seg.

SPRENGER ALLE GRENSER: NRKs svømmeekspert, Elin Austevoll, sier at løpet til Ye Shiwen sprenger alle grenser for hva en kvinne kan utrette i svømming.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SPRENGER ALLE GRENSER: NRKs svømmeekspert, Elin Austevoll, sier at løpet til Ye Shiwen sprenger alle grenser for hva en kvinne kan utrette i svømming. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Det kinesiske svømmelaget har et klart standpunkt mot doping, så det er ikke noe problem, sa hun.

Positivt samarbeid Antidoping Norge har vært en viktig brikke i opprettelsen av det kinesiske antidoping-byrået (Chinada), som ble stiftet i 2007. Helt siden 1997 har de hatt en bilateral testavtale som gjør at de to organisasjonene kan teste hverandres utøvere. Siden 2004 har de gitt kineserne en ISO-sertifisering, slik at kinserne verifisert sitt testprogram for doping, og Norge stilte med flere dopingkontrollører under OL i Beijing i 2008.

-  Vi har opp mot to samarbeidsmøter i året. Vår erfaring er at kineserne har gjort en veldig god antidoping-jobb, sier leder for Antidoping Norge, Anders Solheim, til Dagbladet.

Dopingmistanken rundt Ye Shiwen vil ikke Solheim kommentere.

- I alle land som gjør det godt i idrett vil det fra tid til annen oppstå dopingsaker. Vi har dopingsaker i Norge, og det har de også i Kina. Det er utøvere i Kina som har blitt tatt og utestengt for doping, og det er et signal om at antidoping-arbeidet fungerer. Om at det oppstår mistanke etter gode idrettsprestasjoner vil jeg ikke kommentere. Vår erfaring med Chinada er at de gjør en god jobb, sier Solheim.

PS. Ye Shiwen noterte seg mandag kveld for årsbeste i verden med tiden 2.08,39 på 200 meter medley. Hun er storfavoritt til kveldens finale.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media