Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Hun sto på til siste slutt

Helle Aanesen stiftet organisasjonen «Aktiv mot kreft» sammen med Grete Waitz. - Hun holdt foredrag senest i forrige uke, sier Aanesen.

SAMMEN MOT KREFT:  Helle Aanesnen (t.h.) stiftet Aktiv mot kreft sammen med Grete Waitz. Foto: Aktiv mot kreft.
SAMMEN MOT KREFT: Helle Aanesnen (t.h.) stiftet Aktiv mot kreft sammen med Grete Waitz. Foto: Aktiv mot kreft. Vis mer

(Dagbladet): Friidrettslegenden Grete Waitz døde natt til i dag, 57 år gammel, etter seks års kamp mot kreftsykdommen. Selv var hun en viktig bidragsyter i kampen mot kreft.

I november 2007 stiftet hun «Aktiv mot kreft» sammen med Helle Aanesen, som er daglig leder i stiftelsen.

- Hun ønsket å hjelpe andre til få en bedre livskvalitet, både friske og kreftsyke. Hun sto på til siste slutt, og holdt sitt siste foredrag i forrige uke, sier Aanesen til Dagbladet.
 
- Klok og raus Foredraget ble holdt på treningssenteret Elixia, hvor Aanesen og Waitz motiverte medlemmer til fysisk aktivitet. Senterets årlige prosjekt «tren 25 ganger på 90 dager» blir i år gjennomført i samarbeid med «Aktiv mot kreft».

- Hun var et stort menneske. Hun var veldig klok, raus og varm, og hun ønsket å bidra, sier Aanesen.

Aanesen forteller at Grete Waitz selv ønsket lite oppmerksomhet om sin egen kreftsykdom.

- Hun var åpen om at hun var syk, men ikke særlig mer enn det. Hun var beskjeden og uegosentrisk. Grete har vært glødende opptatt av stiftelsen og hun ønsket å bidra mest mulig. Hun har vært helt fantastisk i så måte, sier Aanesen.

- En trist dag Grete Waitz' tilstedeværelse og arbeid for stiftelsen var uvurderlig i oppstartsfasen, sier Aanesen.

- Hun var alfa og omega i forhold til den oppmerksomheten stiftelsen fikk, også i kraft av sin troverdighet. Grete hadde kreft da hun startet «Aktiv mot kreft», og dødsfallet er derfor ikke uventet.

- Vi er preget av at dette er en trist dag, samtidig som det er godt for Grete å slippe mer smerter og plage. Nå er vi bare ekstremt takknemlige for det hun har gjort og for den hun var. Vi gleder oss til å fortsette vårt arbeid med et godt minne og en god ledesnor, sier Aanesen.

- Møter takknemlige pasienter Grete Waitz var også blant initiativtakerne til «Pusterommet», som er et aktivitetsrom for kreftpasienter ved norske sykehus. Det første aktivitetsrommet ble åpnet ved Ullevål sykehus i 2006, og «Aktiv mot kreft» har siden åpnet tilsvarende rom ved ytterligere to sykehus i Norge.

Aktiv mot kreft ga også en ny PET-scanner til Ullevål etter en innsamlingsaksjon. Waitz og helseminister Anne Grethe Strøm-Erichsen åpnet PET-senteret i februar i år.

— Med fysisk aktivitet føler en seg mindre syk, og livet kjennes mer normalt. Jeg møter stadig takknemlige pasienter på Ullevål, sa Waitz den gang til NTB

Spesialrådgiver Astrid Bismo i Kreftforeningen sier Waitz' bidrag i kampen mot kreft har vært svært viktig for mange.

- Hun har gjort enormt mye for kreftsaken på veldig mange nivåer, både nasjonalt og globalt. Hun har satt spor etter seg innenfor kampen mot kreft.

- Grete Waitz ga et ansikt til det å være kreftrammet, og har gitt håp og mot til mange. Hun hadde pågangsmot som få, som hun også delte med andre, sier Bismo til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media