SAMMEN MOT KREFT:  Helle Aanesnen (t.h.) stiftet Aktiv mot kreft sammen med Grete Waitz. Foto: Aktiv mot kreft.
SAMMEN MOT KREFT: Helle Aanesnen (t.h.) stiftet Aktiv mot kreft sammen med Grete Waitz. Foto: Aktiv mot kreft.Vis mer

- Hun sto på til siste slutt

Helle Aanesen stiftet organisasjonen «Aktiv mot kreft» sammen med Grete Waitz. - Hun holdt foredrag senest i forrige uke, sier Aanesen.

(Dagbladet): Friidrettslegenden Grete Waitz døde natt til i dag, 57 år gammel, etter seks års kamp mot kreftsykdommen. Selv var hun en viktig bidragsyter i kampen mot kreft.

I november 2007 stiftet hun «Aktiv mot kreft» sammen med Helle Aanesen, som er daglig leder i stiftelsen.

- Hun ønsket å hjelpe andre til få en bedre livskvalitet, både friske og kreftsyke. Hun sto på til siste slutt, og holdt sitt siste foredrag i forrige uke, sier Aanesen til Dagbladet.
 
- Klok og raus Foredraget ble holdt på treningssenteret Elixia, hvor Aanesen og Waitz motiverte medlemmer til fysisk aktivitet. Senterets årlige prosjekt «tren 25 ganger på 90 dager» blir i år gjennomført i samarbeid med «Aktiv mot kreft».

- Hun var et stort menneske. Hun var veldig klok, raus og varm, og hun ønsket å bidra, sier Aanesen.

Aanesen forteller at Grete Waitz selv ønsket lite oppmerksomhet om sin egen kreftsykdom.

- Hun var åpen om at hun var syk, men ikke særlig mer enn det. Hun var beskjeden og uegosentrisk. Grete har vært glødende opptatt av stiftelsen og hun ønsket å bidra mest mulig. Hun har vært helt fantastisk i så måte, sier Aanesen.

- En trist dag Grete Waitz' tilstedeværelse og arbeid for stiftelsen var uvurderlig i oppstartsfasen, sier Aanesen.

- Hun var alfa og omega i forhold til den oppmerksomheten stiftelsen fikk, også i kraft av sin troverdighet. Grete hadde kreft da hun startet «Aktiv mot kreft», og dødsfallet er derfor ikke uventet.

- Vi er preget av at dette er en trist dag, samtidig som det er godt for Grete å slippe mer smerter og plage. Nå er vi bare ekstremt takknemlige for det hun har gjort og for den hun var. Vi gleder oss til å fortsette vårt arbeid med et godt minne og en god ledesnor, sier Aanesen.

- Møter takknemlige pasienter Grete Waitz var også blant initiativtakerne til «Pusterommet», som er et aktivitetsrom for kreftpasienter ved norske sykehus. Det første aktivitetsrommet ble åpnet ved Ullevål sykehus i 2006, og «Aktiv mot kreft» har siden åpnet tilsvarende rom ved ytterligere to sykehus i Norge.

Aktiv mot kreft ga også en ny PET-scanner til Ullevål etter en innsamlingsaksjon. Waitz og helseminister Anne Grethe Strøm-Erichsen åpnet PET-senteret i februar i år.

— Med fysisk aktivitet føler en seg mindre syk, og livet kjennes mer normalt. Jeg møter stadig takknemlige pasienter på Ullevål, sa Waitz den gang til NTB

Spesialrådgiver Astrid Bismo i Kreftforeningen sier Waitz' bidrag i kampen mot kreft har vært svært viktig for mange.

- Hun har gjort enormt mye for kreftsaken på veldig mange nivåer, både nasjonalt og globalt. Hun har satt spor etter seg innenfor kampen mot kreft.

- Grete Waitz ga et ansikt til det å være kreftrammet, og har gitt håp og mot til mange. Hun hadde pågangsmot som få, som hun også delte med andre, sier Bismo til Dagbladet.