Supertvillingene i «krangel»:

- Hun tar grådig feil

Tvillingparet Harald og Hedda Østberg Amundsen nærmer seg verdenstoppen i langrenn med stormskritt. På denne reisen hjelper de hverandre gledelig, men det er også mye rivaleri.

STORTALENT: Harald Østberg Amundsen imponerte på Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STORTALENT: Harald Østberg Amundsen imponerte på Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Harald Østberg Amundsen og Hedda Østberg Amundsen er tvillingparet som begge nærmer seg verdenstoppen i langrenn.

På Beitostølen i helga slo Harald til med 2. plass på 15 kilometer fristil, bare slått av Hans Christer Holund. 22-åringen slo profiler som Sjur Røthe, Simen Hegstad Krüger, Andrew Musgrave, Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug og Finn Hågen Krogh.

PÅ PALLEN: Harald Østberg Amundsen(t.v.) på premieutdeling sammen med Hans Christer Holund og Sjur Røthe. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅ PALLEN: Harald Østberg Amundsen(t.v.) på premieutdeling sammen med Hans Christer Holund og Sjur Røthe. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I februar viste stortalentet også sitt skyhøye potensial med sølv i senior-NM på Konnerud. Det skilte bare to sekunder opp til gullvinner Finn Hågen Krogh.

Tvillingsøster Hedda har også ambisjoner om å være best i familien og var ikke veldig langt unna med blant annet en 7. plass på 10 kilometer klassisk på Beitostølen, foran blant annet Ragnhild Haga, Marte Mæhlum Johansen og Kathrine Harsem.

- Det er rivaleri om hvem som gjør det best. Hvis han starter før meg og får en god plassering, er det viktig for meg å få en enda bedre plassering enn ham. Det er viktig med intern kamp, forteller Hedda Østberg Amundsen til Dagbladet i et intervju gjort før sesongen.

Hun legger til:

- Jeg er den mest lovende. Jeg må si det, men han er neppe enig. Jeg tror begge kan nå langt.

STORTALENT: Hedda Østberg Amundsen imponerte på Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STORTALENT: Hedda Østberg Amundsen imponerte på Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Tar grådig feil

Da Dagbladet konfronterte Harald Østberg Amundsen med tvillingsøsterens utsagn, kontret han raskt:

- Nei, nei, da tar hun grådig feil. Hedda var kanskje best da vi var yngre, i starten av juniorkarrieren, men de siste åra er det jeg som har merittene, sier Harald Østberg Amundsen til Dagbladet, før han kommer med et stikk tilbake:

- Jeg vil si at det er hun som trenger tips fra meg om langrenn og trening. Jeg savner å få noen råd tilbake, men vet ikke om hun har det nivået inne ennå, svarer 22-åringen med en kombinasjon av rivaliserende stikk og søskenkjærlighet.

Målet hans er å gå verdenscuprenn utenlands til vinteren, fortalte Harald Østberg Amundsen til Dagbladet allerede i sommer.

Men selv om han slo til med 2. plass på Beitostølen, mens Hedda hadde en 7. plass som best, er det sistnevnte som får sjansen i verdenscupåpningen i Ruka, rett og slett grunnet den markante forskjellen på bredden i norsk herrelangrenn kontra norsk kvinnelangrenn.

- Jeg håper å få gå verdenscup i utlandet til vinteren. Fire-fem verdenscuprenn er målet. Det er ikke lett når man er norsk og må konkurrere mot folk med VM- og OL-gull, men målet er å få gjennombruddet i verdenscupen.

TUNG TID: Marte Mæhlum Johansen ble sett på som det neste store i Norsk langrenn etter gull i Junior-VM både i 2016 og 2017, men så kom nedturen, og under NM på Konnerud tidligere i år kom tårene. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Han er veldig treig

Hedda Østberg Amundsen roser tvillingbroren, men påpeker samtidig at han har noen svakheter utenfor skisporet.

- Vi har veldig godt forhold og trener mye sammen. Vi bor sammen og hjelper hverandre med ulike ting vi må jobbe. Det er veldig bra å være to om det samme, sier 22-åringen.

- Har han noen irriterende sider?

- Harald er veldig treig. Treig til å bli med ut og treig til å gå i dusjen. Jeg har ofte spist lunsj og slappet av en time på sofaen før han kommer ut av dusjen. Han har noe å hente der, forteller Hedda.

Harald Østberg Amundsen benekter ikke «treig-stemplet» han får av sin søster.

- Det har hun sikkert grunn til å mene. Jeg legger meg flat på den, erkjenner stortalentet.

GOD SESONGSTART: Harald Østberg Amundsen imponerte på Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GOD SESONGSTART: Harald Østberg Amundsen imponerte på Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Er det mye rivaleri mellom dere?

- Det blir veldig kniving på hjemmebane. Det er gøy å være to tvillinger som presterer bra, som trener sammen og kan pushe hverandre, forteller han.

Les også historiene til to av Norges øvrige store langrennstalenter:

* Helene Marie Fossesholm skremmer mora
Vidunderbarnet Helene Marie Fossesholm (19) avstår fra alkohol, droppet russefeiring og har kommet inn på medisinstudiet. Hun har en unik styrke der Johaug har sin svakhet:

SUPERTALENT: Helene Marie Fossesholm drømmer om å bli like god som Therese Johaug, Johannes Høsflot Klæbo og Marit Bjørgen, men det er ikke alltid familien er like begeistret for 19-åringens ekstreme treningsmetoder. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

* Marte Mæhlum Johansen: - Jeg følte meg som søppel
Dobbelt juniorverdensmester Marte Mæhlum Johansen ble spådd ei lysende framtid som Norges neste kvinnelige langrennsstjerne. Forrige sesong ble imidlertid et langvarig mareritt for 23-åringen:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer