Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hun vant VM i utfor for kvinner. Så fant Erik(a) ut at han hadde testikler

- Kom som et voldsomt sjokk.

ERIK(A): Erika Schinegger og Mariel Goitschel etter at førstnevnte har blitt kåret til verdensmester i utfor i 1966. Året etter ble det derimot klart at Schinegger egentlig var en mann, og Goitschel har blitt stående som vinneren av rennet. Foto:  AFP PHOTO FILES / NTB SCANPIX
ERIK(A): Erika Schinegger og Mariel Goitschel etter at førstnevnte har blitt kåret til verdensmester i utfor i 1966. Året etter ble det derimot klart at Schinegger egentlig var en mann, og Goitschel har blitt stående som vinneren av rennet. Foto: AFP PHOTO FILES / NTB SCANPIX Vis mer

BEAVER CREEK (Dagbladet): I kveld setter den kvinnelige fartseliten utfor Raptor-løypa i Beaver Creek når utfor-vinneren skal kåres i årets VM.

Men uansett om det skulle bli favorittseier til Lindsay Vonn eller en overraskelse ingen så komme, vil dramatikken og kontroversene neppe overgå det de fikk oppleve i etterkant av mesterskapet i 1966.

VM-gull Konkurransen gikk av stabelen i chilenske Portillo - til dags dato det eneste verdensmesterskapet på den sørlige halvkule - og i kvinnenes utforkonkurranse gikk Erika Schinegger seirende ut av duellen med franske Marielle Goitschel.

Hun var også en av østerrikes fremste medaljekandidater før OL i franske Grenoble i 1968, men under en medisinsk undersøkelse i oppkjøringen til de olympiske lekene dukket det opp smått sjokkerende informasjon.

Det viste seg at Erika egentlig var en mann.

Eksplorativ kirurgi Legene ble forskrekket over at de bare fant mannlige hormoner i Schineggers spyttprøver, og de bestemte seg for å gjøre mer omfattende medisinske og psykologiske tester.

Etter eksplorativ kirurgi fant kirurgene ut at både penis og testikler hadde vokst på innsiden i stedet for på utsiden hvor de strengt tatt hører hjemme.

- Oppdagelsen kom som et voldsomt sjokk på både meg, foreldrene mine og alle som kjente meg, sa Schinegger til tyske Bild i et intervju gjort for 25 år siden i forbindelse med utgivelsen av boka «Min seier over meg selv: Mannen som ble en kvinnelig verdensmester».

Over 20 år etter at Schinegger vant sitt VM-gull i de chilenske fjellene foran Goitschel, møttes de to igjen på et østerriksk tv-show i 1988.

Her overrakte Schinegger gullmedaljen sin til hun som i historiebøkene nå er den rettmessige vinneren av VM-tittelen. Han har i ettertid skiftet navn til Erik, og har også fått en datter.

Kvinnenes utfor starter klokka 19 i kveld.