EN VINNER: Grete Waitz løper inn til seier i New York Marathon i 1983, en av hennes ni seire i løpet. I natt tapte hun kampen mot kreften. Foto: AP / Scanpix
EN VINNER: Grete Waitz løper inn til seier i New York Marathon i 1983, en av hennes ni seire i løpet. I natt tapte hun kampen mot kreften. Foto: AP / ScanpixVis mer

- Hun var en pionér

Johan Kaggestad hyller Grete Waitz for hennes innsats for kvinneidretten.

Send din siste hilsen til Grete i kondolanseprotokollen

(Dagbladet): Grete Waitz tapte i dag sin seks år lange kamp mot kreften. Løpelegenden ble 57 år gammel og Norge har mistet en av sine største idrettspersonligheter.

Johan Kaggestad var trener for Waitz på 80-tallet og minnes henne som en banebrytende idrettsutøver.

- Hun var en pionér når det gjaldt å fremme langdistanseløpingens betydning for kvinner. Hun var en av de første kvinnene som satte maraton for kvinner på dagsorden. Samtidig hadde hun hele spekteret, fra 1500-meter til maraton.

TRENER: Johan Kaggestad trente Grete Waitz på 80-tallet. Foto: Morten Holm / SCANPIX
TRENER: Johan Kaggestad trente Grete Waitz på 80-tallet. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

- Hennes unike ni seire i New York maraton, har gitt henne en enorm posisjon i USA. Hun er den eneste nordmann som hadde blitt kjent igjen midt i New York, sier Kaggestad.

Kaggestad trekker fram ektemannen Jack som Gretes viktigste støttespiller.

- Hun og Jack var et kjempelag. De trente sammen og det samspillet de to hadde var helt unikt, noe du sjelden ser.

Kaggestad kjente Grete Waitz siden «hun var ei småjente». Han forteller at selv om Grete vant alt som kunne vinnes internasjonalt, glemte hun aldri hvor hun kom fra.

- Hun var kunnskapsrik, reflektert, intellektuell og alltid spennende å snakke med. Hun glemte heller aldri grasrota, selv om hun vant mye. Klubben Vidar var viktig for henne, sier Kaggestad.

- Hvilket sportslig høydepunkt husker du best fra Grete Waitz' karriere?

- Jeg synes VM-seieren i Helsingfors i 1983 var veldig stort, da hun kom inn på Olympiastadion i suveren majestet. Hun løp et helt perfekt taktisk løp. De siste 10 km av maratonen løp hun i underkant av 33 minutter.

Grete Waitz' tider står seg fortsatt godt internasjonalt.

- Tidene hennes vil holde til topplasseringer i London-OL i 2012. Hun lå forut for sin tid og var helt spesielt fokusert på treningen. Både hun og Ingrid Kristiansen lå langt foran på trening enn mange jenter gjør i dag.

Norge har nå mistet en av sine største ambassadører, som også gjorde en stor innsats for folkehelsa med sine bøker og foredrag om betydningen av trening.

- Hun er den norske friidrettsutøveren som har hatt størst oppmerksomhet internasjonalt. Hun har betydd mye for å sette norsk idrett på kartet. En fantastisk idrettsmabassadør for Norge. Vi er veldig opptatt av de små vinteridrettene våre, men Grete lyktes over så mange år i en idrett man driver med i hele verden.

KAMPEN MOT KREFT: I 1992 løp Grete Waitz maraton sammen med Fred Lebow, grunnleggeren av New York Marathon. Lebow var på dette tidspunktet dødssyk av kreft og tapte kampe to år seinere. Grete hjalp ham å samle inn penger til kreftforskningen. - Et av mine mest minneverdige maraton, har Grete sagt om løpet. Foto: AFP / Scanpix
KAMPEN MOT KREFT: I 1992 løp Grete Waitz maraton sammen med Fred Lebow, grunnleggeren av New York Marathon. Lebow var på dette tidspunktet dødssyk av kreft og tapte kampe to år seinere. Grete hjalp ham å samle inn penger til kreftforskningen. - Et av mine mest minneverdige maraton, har Grete sagt om løpet. Foto: AFP / Scanpix Vis mer