LØPERDRONNINGENE: Friidrettsstjernene Ingrid Kristiansen (tv) og Grete Waitz sammen på tribunen under Bislett Games i 1999.. Foto: Bjørn Sigurdsøn  / NTB / Scanpix
LØPERDRONNINGENE: Friidrettsstjernene Ingrid Kristiansen (tv) og Grete Waitz sammen på tribunen under Bislett Games i 1999.. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB / ScanpixVis mer

- Hun var grunnen til at jeg ble god - jeg ville slå henne

Grete Waitz var Ingrid Kristiansens viktigste rival.

• Send din siste hilsen til Grete i kondolanseprotokollen

(Dagbladet): For Ingrid Kristiansen var Grete Waitz den store stjerna hun måtte forbi for å bli best i løperverden.

I dag minnes hun Waitz som sin viktigste konkurrent.

- Grete gjorde at jeg ble så god som jeg ble. For jeg ville slå henne, sier Kristiansen til Dagbladet.

- Det var jo fordelen ved at hun var norsk, jeg visste at om jeg ble bedre enn Grete, så ville jeg være best i verden, sier hun.

Ulike liv
Ingrid Kristiansen forteller at hun faktisk snakket om sin tidligere rival ved frokostbordet i morges, om hun hadde vært frisk nok til å få med seg Boston Maraton, da Johan Kaggestad ringte og fortalte at Grete Waitz var borte.

- Først og fremst vil jeg jo huske henne som en hard konkurrent, og som en som viste at det var mulig å hevde seg for norske kvinner i denne idretten, sier hun.

- Vi hadde jo på mange måter hver vår agenda. Hun levde annerledes enn meg etter karrieren også, hun reiste mye rundt og var involvert i idretten på mange måter, mens jeg hadde unger og andre ting å tenke på. Hun hadde også en mann som fulgte henne rundt i verden, det hadde ikke jeg, sier Kristiansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tomrom
Kristiansen og Waitz kjempet om å være Norges løperdronning på store deler av 80-tallet, og utkjempet mange dueller.

KONKURRENTER: Grete Waitz (t.h.) vant sølvmedalje da Ingrid Kristansen ble nummer fire under OL i Los Angeles i 1984.
Foto: Knut Nedrås NTB / Scanpix
KONKURRENTER: Grete Waitz (t.h.) vant sølvmedalje da Ingrid Kristansen ble nummer fire under OL i Los Angeles i 1984. Foto: Knut Nedrås NTB / Scanpix Vis mer

- Jeg var en oppadstigende stjerne da hun var stjerna. Det gjorde også at hun ofte var andre steder enn oss, mens vi andre som fulgte etter jobbet som et team. Sånn sett har jeg ikke så mange minner av ting vi opplevde sammen, sier Kristiansen til Dagbladet.

Da Kristiansen vant New York Maraton i 1989, hadde Grete Waitz vunnet ni av de elleve foregående, og løping som idrett var på vei opp i USA.

- Det var litt overraskende, for jeg syntes egentlig ikke løping virket så stort der borte. Det var snakk om en liten menighet som var blitt større, men det var fortsatt en liten idrett, sier hun.

De siste årene møtte Kristiansen Waitz mest da de begge var gjester på Bislett, og i den type sammenhenger. Men de løp også sammen for kreftsaken. I dag har hun snakket mye om sin gamle konkurrent.

- Det blir et tomrom der, det er trist når noen ikke blir eldre enn 57 år. Jeg har vært ute og padlet i fire timer i dag. Jeg snakket med Johan Kaggestad om det: Det er en påminnelse om at vi må bruke tida godt vi som er igjen, sier Ingrid Kristiansen.