Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotball-EM

Hun var med på å sensasjonelt sende Danmark til EM-semifinale. Men det var ikke gitt at det skulle bli slik

Nadia Nadim har en vanskelig barndom med invasjon av Afghanistan og flukt bak seg. Nå er hun en av Danmarks kjæledegger på fotballbanen.

VANSKELIG BARNDOM: Nadia Nadim har en vanskelig barndom bak seg. Nå er hun en av Danmarks kjæledegger på fotballbanen. Foto: AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU
VANSKELIG BARNDOM: Nadia Nadim har en vanskelig barndom bak seg. Nå er hun en av Danmarks kjæledegger på fotballbanen. Foto: AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Danmark sto for en aldri så liten sensasjon da de slo seks ganger regjerende mester Tyskland ut av EM.

Toneangivende i det danske laget har Nadia Nadim vært. Men 29-åringen, som spiller for sitt daglige brød i Portland Thorns - samtidig som hun er legestudent - har en veldig spesiell historie. Den er omtalt i flere medier, blant annet The Independent.

Nadim kommer opprinnelig fra Afghanistan, som familien flyktet fra etter at Nadims far ble drept.

Faren likvidert

Den islamistiske bevegelsen Taliban styrte Afghanistan fra 1996 til 2001. Nadim ble født inn i en velstående familie, der faren var general i militæret og moren rektor på en skole.

Det var fra faren hun for første gang ble introdusert for fotballen.

- Taliban hadde alle disse reglene om at vi, som kvinner, ikke kunne jobbe eller gå på skolen eller i det hele tatt utendørs. Så det var veldig vanskelig for oss å bo der, sier Nadim til PDX Monthly.

Expressen forteller om en dag ti år gamle Nadia satt og ventet på at pappa skulle komme hjem fra jobb. Han kom aldri.

KUNNE ENDELIG SPILLE FOTBALL: Nadim begynte å spille fotball da hun kom til Danmark. Her med lagvenninner fra landslaget. Foto: AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU
KUNNE ENDELIG SPILLE FOTBALL: Nadim begynte å spille fotball da hun kom til Danmark. Her med lagvenninner fra landslaget. Foto: AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU Vis mer

Faren skal ha blitt innkalt til et møte med Taliban. Jentas mor fant senere ut at han hadde blitt tatt med ut i ørknenen og blitt likvidert.

Nadia, hennes fire søstre og mora ble værende i Afghanistan mens Taliban tok stadig mer makt i landet. Men til slutt mobiliserte de ressursene de hadde for å komme seg vekk. Og i 2000 lykkes de med det.

Fotball i Danmark

Familien kom seg til Europa med forfalskede pass. I Italia ble de satt i en lastebil som de trodde skulle ta dem til London, der de hadde slekntninger - men endte opp i Danmark.

Da kunne Nadim for første gang spille fotball ute blant folk, sammen med andre barn, og ble med i det nærmeste idrettslaget. Hun mener at hun aldri hadde vært der hun er i dag hvis familien ikke hadde flyktet til Danmark.

- Jeg hadde kanskje vært død i dag om vi hadde blitt i Afghanistan. Jeg kjenner meg selv, og den mentaliteten jeg har, som jeg tror jeg har arvet av mamma. Jeg takler ikke dritt, sier hun til Portland Monthly.

Journalist i danske BT, Christian Winther Johansen, sier at Nadim har blitt som et rent symbol på kvinnefotball i Danmark å regne.

En inspirasjon

- Hun er kanskje ikke den største profilen på banen, men hun er bestemt en av de spillerne de fleste dansker kan si navnet på når det snakkes om kvinnefotball. Hun er en humørspreder og kommer alltid med en gøyal kommentar. Hun er godt likt, sier Johansen til Dagbladet.

Han mener det er en vakker historie - at hun har jobbet seg opp fra det vanskelige til å bli en av Danmarks viktigste fotballspillere i et mesterskap.

- Mitt inntrykk er at danskene er både imponert og ser på henne som en inspirasjon. Hun er et godt forbilde for mange dansker, sier Johansen.

Både i danske og svenske aviser kalles 29-åringen for «den danske Zlatan».

- Det er bare én Zlatan. Men det er fortjent, hvis man tenker på at hun snakker godt for seg utenfor banen, og er seg selv 100 prosent. Det er kun en Zlatan, og det er kun en Nadim.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!