Hundre om Henning

Dagbladet ba 100 nordmenn beskrive Henning Bergs betydning for norsk fotball. Her er svarene.

Arne Larsen Økland,

tidl. landslagsassistent

- Han har stått for det solide og seriøse norske. Henning var en av de viktigste spillerne som kom inn under Drillo, og har betydd enormt som lederfigur og eksempel for nye spillere.

Fredrik Winsnes,

RBK og landslaget

- Han har bidratt med kontinuitet og stabilitet i en suksessfull periode for norsk fotball.

Gøran Sørloth,

tidl. landslagskollega

- Henning er prototypen på det som kjennetegner norsk fotball, knallhard og kompromissløs og lite sirkus.

Ingvar Stadheim,

tidl. landslagstrener

- Han er en viktig støttespiller for landslaget. Vinnerviljen, personligheten og selvtilliten smitter over på de andre i laget.

Erik Thorstvedt,

tidl. landslagskeeper

- Når jeg tenker på Henning, tenker jeg på en fighter både på og utenfor banen. Utenfor har han kjempa for spillernes rettigheter og på banen har han gått i bresjen fysisk - sånt smitter.

Ståle Solbakken,

trener Hamkam

- Han har stått oppreist i med- og motvind. Han er av typen som kan kjenne godt etter, og vite at han har gitt alt.

Arne Scheie,

fotballkommentator

- Dette står jeg for: Henning er en av de aller, aller beste norske spillerne gjennom tidene.

Marianne Pettersen,

landslagsspiller

- Henning har vært med på hele oppturen med Drillo og Nils Johan. Han er en viktig brikke, har vært veldig solid.

Heidi Støre,

tidl. landslagskaptein

- Henning Berg var med på den store oppturen under Drillo, og sto for en del av den kontinuiteten som er så viktig for et godt lag.

Gøril Kringen,

Trondheims-Ørn,

tidl. landslagskaptein

- Han har vært en markant lederskikkelse, i alle fall på banen, men antakeligvis også utenfor. På banen var han nok ingen feinschmecker, mer en typisk sliter.

Pål Strand, Lillestrøm

- Han har framstått som en dyktig leder i både oppturer og nedturer, og har betydd veldig mye for norsk fotball.

Roar Strand, Rosenborg

- Henning har betydd svært mye for miljøet på landslaget. Stå-på-viljen og engasjementet hans er unikt.

Jon Michelet, forfatter

- Vel, han fikk oss til et par VM, så vidt jeg husker. Han var en anfører for sunn fornuft, samtidig som han var en ålreit gutt og skjønte at det å ta en halvliter ikke er verdens undergang.

Morgan Andersen,

direktør i Lyn

- Henning er en av de landslagsspillerne som har betydd mest for norsk fotball. Han er en stor ledertype, spesielt i vanskelige situasjoner. En utpreget vinnertype.

Ole Gunnar Solskjær,

Manchester United og Norge

- Henning har vært en utrolig spiller for Norge. Han huskes kanskje ikke så mye for de to kvartfinalene mot Inter det året vi vant Champions League, men vi som var med vil aldri glemme hvor avgjørende han var i de kampene.

Daniel Berg Hestad,

fotballspiller Molde

- Henning har vist vei for mange norske fotballspillere. Han har stått fram som en veldig profesjonell og god norsk spiller i utlandet.

Christoffer Dahl,

fotballspiller Lyn

- At han oppnår hele 100 landskamper forteller jo at han er en veldig god og viktig spiller for Norge.

Torgeir Bjarmann,

TV-kommentator

- Henning har vært en bauta i mange år. Han går foran med et godt eksempel og leverer alltid varene.

Cathrine Sandnes,

fotballskribent

- Han er siste rest av den solide forsvarsstrukturen som en gang var varemerket til Norge.

Aslak Sira Myhre,

tidligere RV-leder

- Han er jo på et vis «the last man standing». For meg står Henning Berg for noe av det store som skjedde under Drillo-epoken på 90-tallet, hvor Norge gikk fra ingenting til alt.

Rune Bratseth,

sportsdirektør RBK

- Henning har betydd veldig mye. Han spilte en vesentlig rolle under Norges største oppturer. Som spiller har han jobbet hardt, og fått veldig mye ut av talentet sitt.

Esten O. Sæther,

Dagbladet og Hennings første

A-lags trener i KFUM Oslo

- En typisk gutt fra det norske fotballeventyret. På rett plass til rett tid med alt det gode han fant underveis.

Tom Jacobsen,

utviklingssjef Ham-Kam

- Det er en prestasjon å få 100 landskamper, men jeg har ingen sans for måten han får det på. Han kunne heller fått en lang weekend i Paris for kone og barn.

Pål Jacobsen,

angrepstrener i Ham-Kam

- Henning Berg har ikke betydd noe mer for Norge enn hvilken som helst annen landslagsspiller. Han er en av elleve.

Nils Arne Eggen,

tidl. Rosenborg-trener

- Han har betydd mye for norsk fotball, og det er det veldig mange andre som har gjort også. Får du hundre kamper for Norge, da er du en viktig mann.

Gunnar Halle,

tidl. landslagskollega

- Det sier seg jo selv: med et sånt antall landskamper har du hatt en eventyrlig karriere. Et stort forbilde for yngre spillere, som ser at det går an å lykkes som profesjonell.

Per Harald Larsen,

leder for Manchester Uniteds supporterklubb i Norge

- Jeg har bare positivt å si. Han var lenge nok i Manchester United til å bli en av de med flest trofeer i norsk fotball, og han er fortsatt populær på Old Trafford.

Jan Åge Fjørtoft,

tidl. landslagskollega

- Det er på mange måter siste rest av Drillos som dør ut nå når Henning Berg slutter. 90-tallsymbolet som ga alt og aldri spilte en dårlig kamp.

Arne Erlandsen,

Lillestrøm-trener

- Henning er en av de mest framtredende norske spillerne vi har sett. Han var med på oppgangen som landslaget har opplevd, og bør tillegges stor betydning for norsk fotballs utvikling.

Egil «Drillo» Olsen,

tidl. landslagssjef

- Du kommer ikke til hundre landskamper uten å ha vært en god spiller. Mange fotballspillere er passive, de gjør som de får beskjed om - sånn er det ikke med Henning. Han er en positivt nysgjerrig type.

Trond Sollied, Brugge-trener

- Han har vært en bauta for det norske landslaget. Henning Berg har gjort en formidabel jobb som spiller og person.

Jahn Ivar «Mini» Jakobsen,

tidl. landslagskollega

- Han er en type spiller som ikke stikker seg fram, mine minner om Henning er stort sett fra kveldene etter kamp. Blant annet fra Frankrike, da han og Myggen tok den berømte byturen. Jeg var faktisk med.

Sondre Kåfjord,

fotballpresident

- I en periode på tolv år har Henning vært tilstede der det har skjedd med landslaget. Mannen har jo tilbrakt nesten seks sammenhengende døgn med flagget på brystet.

Linda Medalen,

tidl. landslagskaptein

- Henning har hele tida dratt med seg laget, og for utenforstående har han vært en ærlig person som aldri har prøvd å bortforklare noe som helst.

Per Jorsett, NRK-veteran

- Jeg klarer nok ikke si noe spesielt originalt, men det er klart at du er av stor betydning når du klarer å gjennomføre hundre kamper. Det er det bare én mann som har gjort før.

Bjørge Stensbøl,

tidl. toppidrettsjef

- Henning har vært en av norsk fotballs aller viktigste kulturbærere. Han har vist en ytterst profesjonell holdning som kaptein og leder på banen og har vært en flott rollemodell både på og utenfor banen.

Per Ravn Omdal,

tidl. fotballpresident

- Han har vært en stor spiller gjennom mange, mange år. Han opplevde både oppturer og nedturer med landslaget, men han var alltid en ordentlig foregangsfigur.

Frode Grodås,

tidl. kollega på landslaget

og Lillestrøm

- Det er ingen tvil om at han har vært en bauta bak der i mange år. Jeg har følt en stor trygghet ved å stå bak ham i så mange år.

Karen Espelund,

generalsekretær

i Norges Fotballforbund

- Jeg både tror og håper at Henning, med all den fotballen han har i seg, kan jobbe videre til det beste for norsk fotball når han nå gir seg.

Tore André Flo, Siena og Norge

- Henning har vært en veldig god ledertype for Norge. Han har ofret alt for landslaget, og han har evnen til å pushe de rundt seg også.

Ronny Johnsen,

klubbløs landslagsspiller

- Det har vært en glede å spille med Henning på landslaget og Manchester United. Vi fungerte bra sammen og det var givende å få spille sammen med ham.

Morten Gamst Pedersen,

Tromsø og Norge

- Dette blir første og siste gangen jeg får spille med Henning. Det skal bli morsomt. Han har hatt en stor karriere, og det hadde vært morsomt en gang i framtida å få oppleve like mye som han .

John Arne Riise,

Liverpool og Norge

- Jeg har lært mye av ham, og takker ham for den flotte måten han tok imot meg på da jeg kom inn på landslaget.

Thomas Myhre,

Sunderland og Norge

- Henning har betydd mye for norsk fotball, og han har hele tida satt laget foran seg selv. Det er fint at han får denne oppmerksomheten. Men jeg er også sikker på at vi ikke har sett det siste av Henning, han kommer nok sterkt tilbake som trener og leder.

Magne Hoseth,

Molde og Norge

- Henning har vært sjefen med stor S. Da jeg kom inn på landslaget merket jeg fort at det var han som var kapteinen.

Martin Andresen,

Stabæk og Norge

- Det er en ære å ta over som kaptein etter en som har betydd så mye for norsk fotball. Han var en tøff spiller som alltid gikk foran med et godt eksempel.

Åge Hareide, landslagstrener

- Henning har vært fremtredende både på landslaget og internasjonal klubbfotball. Han var en samlende spiller for Norge, men også krevende for omgivelsene fordi han satte store krav til alle.

Ole Bjørn Sundgot, Lyn

- Henning Berg har vært en utrolig fin ambassadør for Norge i utlandet, som har vist hva norske spillere kan duge til. Det er fortjent at han får sin kamp nummer hundre.

Runar Berg, Bodø/Glimt

- Han har betydd utrolig mye. Henning Berg har vært til inspirasjon for mange, og vist at det er mulig å slå igjennom som proff. Han fortjener æren han mottar i dag.

Stig Johansen, Bodø/Glimt

- En solid støttespiller - det er det jeg tenker om ham. Han betydde mye for epoken fra 90-tallet og fram til i dag. Som spiller la han ned ærlig arbeid, ikke noe mer.

Tom Nordli, Start-trener

- Henning Berg har vært en viktig brikke for landslaget. Han er utrolig bra taktisk og en god forsvarsdirigent. Men jeg mener det er helt feil at han får denne siste landskampen.

Espen Bredesen, tidl. hopper

- Henning har stått for innsatsvilje. Han har hatt et voldsomt engasjement for spillet.

Oddvar Brå, tidl. langrennsløper

- Han har betydd mye. En god spiller som har stått på lenge, og vært en viktig leder for det norske landslaget.

Bjørn Rune Gjelsten, Offshore

- Henning er en av de mest markante spillerne. Tenker på Drillo-epoken, hvor Henning var en sentral figur. En spiller med disiplin og mange kvaliteter.

Ole Klemetsen, eksbokser

- Det er klart når man er en gammel old-timer som meg, så veit du at Henning er en av klippene. Berg har passet godt inn på landslaget, men alle må slutte en dag.

Espen Knutsen, ishockeyspiller

- Henning har betydd masse. Etter min mening så er Berg Norges beste fotballspiller. Han var en av mine favoritter da han spilte for Vålerenga.

Tommy Rustad, racingfører

- Det han har gjort er vel enestående i moderne tid, så for ham må dette være historisk morsomt. Men når han først får en slik landskamp bør han få spille mer enn 15 minutter.

Vegard Høidalen, sandvolleyball

- Jeg følger ikke så mye med på fotball, men Henning Berg er et av navnene man ikke kommer utenom. Manchester United-tida er alene nok til at han fortjener masse respekt.

Gunnar Martin Kjenner,

proffagent

- På en skala fra 1 til 10 er vel Henning på en 9-er. Han var sentral på det mest suksessrike, norske landslaget noensinne, og er en gigant i norsk fotballsammenheng.

Per A. Flod, agent

- Henning Berg er en av de mest betydningsfulle fotballspillere i Norge, både på og utenfor banen. Han har vært en god kaptein for laget og inspirert mange ved sin væremåte.

Bjørn Wirkola,

tidl. fotballspiller og skihopper

- Henning Berg har vært en av de mest stødige fotballspillerne den seinere tid. Han har vært en meget nyttig mann for både landslaget og klubblag han har spilt for.

Lasse Sætre, skøyter

- Han har kanskje fortjent en jubileumskamp for lang og tro tjeneste, men jeg synes også det høres litt rart ut at han får spille om han ikke er god nok.

Freddy dos Santos, Vålerenga

- Han har vært en ledertype på landslaget, som har bidratt til at Norge har dratt i land mange store seire. Han har vært denne ledertypen både på og utenfor banen, også når det har stormet litt.

Ole Einar Bjørndalen, skiskyting

- Det er voksent. God i mange år, sier sitt. 99 kamper. Fantastisk prestasjon.

Tore Ruud Hofstad,

langrennsløper

- Nå er ikke jeg noen fotballekspert, men Henning Berg vet jeg hvem er. Han har vel vært med lenge, ikke sant? Jeg vil nok huske ham best fra VM i USA i 1994, han var sentral for laget som spilte seg dit.

Odd-Bjørn Hjelmeset,

langrennsløper

- Henning Berg har vært en god kar å ha der i forholdsvis mange kamper. En sikker skanse i forsvaret, selv om han på sine eldre dager kunne virke litt treigere.

Steffen Tangstad,

boksepromotor

- Jeg har truffet Henning noen ganger. Han virker som en solid og trofast fyr. Det er inntrykket jeg sitter igjen med av ham som spiller også.

Frode Estil, langrennsløper

- Han har betydd mye for norsk fotball. Berg var sentral gjennom hele Drillo-perioden, jeg synes faktisk han var aller best som høyreback. Litt rusten de siste åra.

Fritz Aanes, bryting

- Når du har spilt så mange landskamper må det være kjipt å stoppe på 99, derfor synes jeg det er riktig at en så bra landslagsspiller får denne kampen.

Harald Stenvaag, skyting

- Media overfokuserer så mye på fotball at man ikke kan unngå å få med seg Henning Berg. Jeg synes det er synd at han bare får spille 15 minutter. Kanskje han får spille litt mer om han scorer.

Kjetil Rekdal,

VIF-trener, tidl. landslagskollega

- Han har så til de grader vært en bidragsyter. Blant annet tok han over langpasningene etter Stig Inge Bjørnebye... Nei, Henning har vært en bauta bak der i gode og onde dager.

Gaute Larsen, Stabæk-trener

- Han har vært en tøff, kompromissløs duellspiller. En bautastein, en vinnertype som gjorde mye bra i landslagets storhetstid.

Silje Johannessen, NISO-leder

- Som talsmann for spillerne har han vært både kunnskapsrik og dyktig. Jeg vil berømme ham for engasjementet, og for den store innsatsen han har nedlagt for NISO - blant annet i kampanjen «Gi rasisme rødt kort».

Dagny Mellgren, Klepp og Norge

- Han har jo spilt en del år, og opplevd mye - og vært en viktig spiller på internasjonale arenaer, både med Blackburn, Manchester United og Glasgow Rangers. Og spesielt på landslaget.

Ingebrigt Steen Jensen,

styreformann i Stabæk fotball

- Han har vært helt ålreit.

Erling Jevne,

tidl. langrennsløper

- Jeg kjenner ham bare gjennom mediene, men han virker som en seriøs toppidrettsutøver som har tatt sin sport på alvor - og gitt alt for Norge.

Hroar Stjernen,

tidl. trener for hopplandslaget

- Henning Berg har vært med på det som har vært en stor opptur for landslaget. Han var en av bærebjelkene i Drillo-epoken, og dagen i dag er spesiell for norsk fotball.

Kenneth Fredheim,

fotballkommentator

- Jeg tror Henning Berg har hatt en eventyrlig betydning for den norske fotballoppturen. Han var jo en mønsterproff i store, internasjonale klubber, og har vært bemerkelsesverdig stabil gjennom hele karrieren.

Solveig Gulbrandsen,

Kolbotn og Norge

- Han har sikkert betydd mye. Han var blant annet en av de første som ble profesjonell i utlandet, og har bestandig vært en spiller som gir alt, og har ofret mye for norsk fotball.

Trine Rønning, Kolbotn og Norge

- Henning Berg var med da Flo-pasningen fikk sitt gjennombrudd, og det er ikke verst bare det. Den perioden var jo fin for landslaget.

Odd Berg,

assistenttrener for Molde

- Han har betydd svært mye. Gjennom spill for store klubber i utlandet har Berg dratt med seg nyttig erfaring, som har kommet landslaget til gode.

Bjarne Håkon Hanssen,

stortingsrepresentant Ap

- Henning Berg skal huskes som en bunnsolid forsvarsklippe. Du følte deg alltid trygg som TV-seer når han styrte bak.

Marit Arnstad, Senterpartiet

- Han tilhører den generasjonen som kom opp med Drillo på slutten av 90-tallet og viste oss et landslag med ny selvtillit.

Karita Bekkemellem Orheim, Arbeiderpartiet

- Han er et stort forbilde for mange unge og jeg tror mange strekker seg mot det han har oppnådd. Han har jo gjort en kjempeinnsats for landslaget, men det er likevel hvordan han har fylt rollen som forbilde for barn og unge jeg tenker mest på.

Øystein Djupedal, SV

- Henning Berg er en av de spillerne jeg har sett mest opp til og framstår som en sympatisk mann også utenfor fotballbanen. Det var synd at avslutninga skulle bli preget av en slik debatt.

Valgerd Svarstad Haugland,

kulturminister

- Henning Berg har bidratt med kontinuitet, vært sterk i forsvar og skåret en del mål. Dessuten har han vært et forbilde for yngre generasjoner.

Jan Tore Sanner, Høyre

- Han har hatt en utrolig utholdenhet og har stått på for å utvikle norsk fotball. Det er i seg selv imponerende at han spiller sin kamp nummer hundre og det sier mye om hvilken betydning han har hatt.

Anniken Huitfeldt,

sentralstyremedlem i Ap

- Takk for innsatsen, Henning! Håper du vil bidra til å styrke fotballinteressen blant unge håpefulle når du legger opp.

Aslam Ahsan, politiker Ap

- Vet du hva, jeg har aldri hørt navnet.

Harald Eia, komiker

- Jeg har fått høre at vi likner litt på hverandre, både utseendemessig og på banen. Derfor har jeg sympati med ham. Jeg er vel en litt Henning Berg-aktig spiller, bare på lavere nivå. Sur og hard, liksom!

Håkon Moslet,

musikksjef NRK P3

- Henning Berg har vært en av bautaene i norsk landslags-sammenheng i veldig mange år, og han har bidratt med et surt tryne like lenge. Han er den siste som er igjen i sin fotballgenerasjon.

Frode Alnæs, musiker

- Han er som en murstein. Solid spiller og en fighter.

Thomas Dybdahl, artist

- Er for lite fotballinteressert. Beklager, ingen kommentar.

Harald Rosenløw Eeg, forfatter

- Henning Berg er et bevis på at man kan lykkes uten å være verdens største talent. Det gir håp for alle.

Petter Eide,

leder for Amnesty

- Henning Berg var en samlingsfigur under Drillos storhetstid både sportslig og sosialt, men betyr neppe så mye for dagens spillere.

Jens Petter Gjelseth,

informasjonsdirektør

TVNorge

- Han er ikke min favoritt på landslaget!

Dan Børge Akerø,

programleder NRK

- Et forbilde på og utenfor banen.

John Gordon Bernander,

kringkastingssjef NRK

- Lykke til med pensjonisttilværelsen!

Kjersti Løken Stavrum,

redaktør i KK

- Henning Berg har gjort mye bra for norsk fotball. Men det er kanskje ikke noen heldig avslutning å sutre seg til å spille i denne siste kampen.

Lars Barmen, grillkokk

- Hvem er Henning Berg?

TRANGT OM PLASSEN: Dagbladet spanderte marsipankake med 100 lys på Henning Berg. Kaka tok nesten fyr.