Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hundrevis av dopingprøver fra OL har vist seg positive

Ny testmetode avslører ustrakt bruk av Ben Johnson-dop.

TATT: Ben Johnson vant OL-gull på 100 meter i 1988, men ble seinere tatt for doping. Her er han tilbake på stadion hvor han ble hyllet som mester for 25 år siden. Foto: AFP Photo / KIM DOO-HO / NTB Scanpix
TATT: Ben Johnson vant OL-gull på 100 meter i 1988, men ble seinere tatt for doping. Her er han tilbake på stadion hvor han ble hyllet som mester for 25 år siden. Foto: AFP Photo / KIM DOO-HO / NTB Scanpix Vis mer

Hundrevis med dopingprøver har vist seg positive, etter forbedret testmetode. IOK vil teste nedfryste dopingprøver fra tidligere OL, melder ARD.

Den tyske fjernsynskanalens nyheter slår ned som en bombe. Det er nye testmetoder ved dopinglaboratoriene i Köln og Moskva som har ført til at en har funnet spor av anabole steroider i hundrevis av dopingprøver.

Arne Ljungqvist, medisinsk ansvarlig i Den internasjonale olympiske komité, vil anbefale at IOK gjør nye tester på dopingprøver tatt under tidligere OL.

Har mandat - Det her er et godt eksempel på at det er nødvendig å gjøre nye tester av dopingprøver fra tidligere OL. Jeg skal virkelig sørge for at det blir gjort. Vi har mandat til det, sier Ljungqvist.

Blant annet er det blitt funnet spor av steroidene Oral-Turinabol og Stanozolol i dopingprøvene.

Verdens antidopingbyrå ber også om at de nedfryste dopingprøvene blir analysert på nytt.

- Vi kan bare anbefale å teste prøvene på nytt, men vi bestemmer ikke. Men vi mener informasjon av denne typen skal videreformidles til IOK. Dersom vi gjør en fornuftig anbefaling basert på fornuftig fakta, tror jeg at andre vil gjennomføre det, sier WADA-direktør David Howman.

Johnson ble tatt I flere av prøvene er det funnet spor av stanozolo, som Ben Johnson misbrukte under Seoul-OL i 1988. Johnson ble den gangen fratatt gullmedaljen på 100 meter og utestengt.

Bare for ett år sidene vil prøvene som nå viser dopingmisbruk, gått upåaktet hen siden deteksjonsvinduene for de aktuelle stoffene var betydelig kortere med den tidligere gjenkjenningsmetoden, bekrefter tjenestemenn fra laboratoriene.

- Med den nye metoden har 100 urinprøver som var negative, vist seg å være positive, sier sjefen for dopinglaboratoriet i Moskva, Gregory Rodsjenko til ARD.

(NTB)