Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Overgrepsofre i Nassar-saken mottok pris

Hundrevis av overgrepsofre inntok scenen: - Hvis bare én hadde lyttet, ville folkene bak meg aldri møtt ham

Scenen i Microsoft Theatre var overfylt av kvinner som har opplevd den samme grusomme mishandlingen gjort av turnlegen Larry Nassar.

STERKT: Tidligere turner Sarah Klein, tidligere softball-spiller Tiffany Thomas Lopez og turner Aly Raisman holdt tale. Bak stod flere andre som også ble seksuelt misbrukt av Nassar. Foto: Photo by Phil McCarten/Invision/AP
STERKT: Tidligere turner Sarah Klein, tidligere softball-spiller Tiffany Thomas Lopez og turner Aly Raisman holdt tale. Bak stod flere andre som også ble seksuelt misbrukt av Nassar. Foto: Photo by Phil McCarten/Invision/AP Vis mer

Natt til torsdag gikk over hundre overgrepsofre på scenen under ESPY sin prisutdeling i Los Angeles. Det var ofre som alle har blitt mishandlet av den samme personen, nemlig turnlegen Larry Nassar, som i januar ble dømt til 172 år i fengsel.

Sarah Klein, Aly Raisman og Tiffany Thomas Lopez sto i front. De var tre av hundre som ga uttalelse i straffeprosessen til Nassar. I natt representerte kvinnene de 150 som til nå har stått fram om overgrepene, og takket ESPY for Arthur Ashe-prisen, en pris som hyller det motet overgrepsofrene har vist i denne tøffe tida.

OVERFYLT: Hundrevis av overgrepsofre møtte opp i Los Angeles under ESPY sin prisutdeling. Foto: Phil McCarten/Invision/AP
OVERFYLT: Hundrevis av overgrepsofre møtte opp i Los Angeles under ESPY sin prisutdeling. Foto: Phil McCarten/Invision/AP Vis mer

- Kunne vært unngått

Aly Raisman er en av de yngste som ble mishandlet. Hun er 13 år yngre enn Lopez og ni år yngre enn Klein. Hun har allerede vunnet flere gullmedaljer og deltatt i to OL. Nå bor hun sammen med sine foreldre utenfor Boston og ble flydd til Los Angeles utelukkende for å delta på prisutdelingen.

Hun er den siste som holder tale, men sier kanskje det sterkeste.

- Den største tragedien til dette marerittet er at det kunne vært unngått. Rovdyr trives i stillhet. Det er altfor vanlig at folk velger å ikke bli involvert. Enten du gjør noe eller ikke, vil det påvirke andre.

- Alt vi trengte var en voksen som hadde integriteten til å stå mellom oss og Larry Nassar. Hvis bare én voksen hadde lyttet og handlet, ville folkene som står bak meg aldri ha møtt ham, sa Raisman.

Hun forteller at de gjentatte ganger prøvde å snakke ut om hva Nassar gjorde, men uten hell.

- 1997, 1998, 1999, 2000, 2004, 2011, 2013, 2014, 2015, 2016. Dette var de åra vi prøvde å si ifra om Larry Nassars overgrep. De åra ble vi fortalt at «vi hadde feil, vi misforsto, han er en lege, det går bra, vi har det under kontroll. Vær forsiktige, det er risiko involvert.»

- Årsaken var for å tystne oss, fordi penger, medaljer og rykter var viktigere. Men endelig trodde noen på oss. Vi vil takke dommer Rosemarie Aquilina for at du hørte og trodde på oss.

Nå vil hun hindre at det skjer med andre.

- Det skjer for ofte at ofre får vite at sannheten ikke betyr noen ting. For andre der ute, så vil jeg at dere skal vite at deres sannhet betyr noe. Du betyr noe, og du er ikke alene. Kanskje lider vi alene, men vi overlever sammen, avsluttet hun.

Sette barna først

Sarah Klein, som trolig er en av de første som ble mishandlet av Nassar, sa at hun og de bak henne, representerer hundrevis av flere som ikke var der i natt.

- Takk ESPY og familien til Arthur Ashe for at dere hyller overlevende av seksuelle overgrep. På vegne av det tette båndet vi har knyttet i denne tøffe tida, vil jeg at dere skal se på oss som et bilde av overlevelse og et nytt syn på mot, innledet Sarah Klein.

Selve talen underbygde viktigheten av å tro på overlevende.

- For tretti år siden startet Larry Nassars mishandling av meg. I tretti år har USAs olympiske komité, det amerikanske gymnastikklaget og Michigan State University satt penger og medaljer høyere enn sikkerheten til unge utøvere.

- Vi har fortalt historien vår gjentatte ganger, og har måttet beskrive den helt ned til minste detalj. Vi ofret privatlivet og ble dømt underveis, noe som var både slemt og helt forferdelig. Men det var viktig.

- Som en mor mener jeg at vi må begynne å bry oss mer om barn sin sikkerhet, mer enn omdømmet til voksne personer. Og som et offer som har overlevd, vil jeg oppfordre og bidra til at andre der ute får mot til å bruke stemmen, det er verdt det. Dersom en person der ute føler seg mindre alene i kveld, da gir vår lidelse mening, avsluttet hun.

Arthur Ashe

De overlevende i Nassar-saken mottok prisen Arthur Ashe Award for Courage 2018. Det er en pris som skal reflektere Arthur Ashe, en tidligere tennisspiller som var den første mørkhudede landslagsspilleren i USA og den første som vant titler i Wimbledon og US Open. Han viste stor styrke i medgang og motgang og hadde mot til å stå opp for det han mente.

Tidligere har blant annet Cathy Freeman, Nelson Mandela og Caitlyn Jenner mottatt prisen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media