Huntelaar slukket Romanias EM-håp

Ruud-erstatter grep sjansen.

• Nederland-Romania 2-0 (0-0)

(Dagbladet.no): Klaas-Jan Huntelaar er en målmaskin i beste nederlandske ånd. Imponerende 96 mål på 113 kamper for Ajax, hvorav 36 av dem kom på 39 opptredener sist sesong underbygger dette.

Men når konkurrenten om en midtspissplass i en strålende oransje angrepsrekke heter Ruud van Nistelrooy, som heller ikke kan beskyldes for ikke å vite hvor målet står, blir det en stund mellom hver gang Huntelaar får muligheten.

Likevel stod 24-åringen med respektable sju mål på 12 landskamper foran kveldens kamp.

Når statistikkene oppdateres i kveld står han med åtte på 13.

For på ekte måljegervis var Huntelaar anonym i nesten en time før han dukket dukket opp på Orlando Engelaars forlengelse av et innlegg fra høyre og bredsidet ballen enkelt forbi Bogdan Lobont.

Med andre ord: Ikke ulikt slik mannen han erstattet har hatt for vane å gjøre det i åresvis.

Dette var en scoring som stakk et utettelig hull i den rumenske ballongen, og derfra og inn klarte Adrian Mutu og Co aldri helt å finne troen på en kvartfinale.

KALD FISK: Klaas-Jan Huntelaar viste hvor farlig han kan være da han bredsidet ballen bak en sjanseløs Bogdan Lobont etter snaue timen under kampen mot Romania. Foto: AP/Scanpix
KALD FISK: Klaas-Jan Huntelaar viste hvor farlig han kan være da han bredsidet ballen bak en sjanseløs Bogdan Lobont etter snaue timen under kampen mot Romania. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Samtidig var det også et bevis på hvilket enormt offensivt talent og bredde som ligger i den nederlandske troppen.

van Persie-perle

Robin van Persie avsluttet et plettfritt gruppespill for Nederland da han kort tid før slutt brystet med seg et innlegg inn i Romania-feltet, holdt motstanderen på armlengdes avstand på tross av iherdige taklingsforsøk, og hamret ballen opp i nettaket bak en sjanseløs Lobont med venstreslegga.

Arsenal-angriperen har hatt en skadeplaget sesong bak seg på klubblaget, men er med sine ekstreme avslutteregenskaper en potensiell joker for nederlenderne utover i mesterskapet.

Derfor var det sannsynligvis godt å få en skikkelig gjennomkjøring, hvor matchvinneren fikk bevist hvorfor han er blant van Bastens 23 utvalgte.

Dermed er det får flygende hollendere med seg Italia til kvartfinalen. Hvem motstander blir, avgjøres når Sverige møter Russland i morgen. Med uavgjort eller bedre er det svenskene som står overfor en formidabel oppgave i Basel på lørdag.

Enkelt utgangspunkt 

Alle komplekse eventualiteter til tross, utgangspunktet var enkelt nok for Romania: Med seier mot Nederland ville laget smått sensasjonelt være klare for kvartfinalen på bekostning av VM-finalistene Frankrike og Italia, uavhengig av hva forhåndsfavorittene foretok seg i Zürich.

Huntelaar slukket Romanias EM-håp

Det var to lag som kjenner hverandre godt som møttes på Stade de Suisse i Bern, etter å ha tilbragt de to siste kvalifiseringene til VM og EM i samme gruppe. .

Romania vant det seneste møtet 1-0 i oktober i fjor. Det var derfor ikke utenkelig at rumenerne skulle gjøre jobben mot et Nederland som hadde byttet ut ni mann etter kontringsfesten mot Frankrike sist fredag. Men med navn som Arjen Robben og Robin van Persie i startoppstillingen, var det ikke noe småguttelag landslagssjef Marco van Basten sendte utpå.

- Dette sier mye. Dette er ikke et B-lag. Vi er en gruppe på 23 spillere som er likestilt, sa van Persie etter seieren ifølge NTB.

- Ingen rumener ville ha trodd at Nederland ikke ønsket å vinne. Det er umulig. Det var en seriøs kamp, mente rumenernes landslagstrener Victor Piturca .

Forsiktig åpning

Det begynte imidlertid forsiktig og sjansefattig i den sveitsiske hovedstaden, og den første omgangen ble aldri den sprudlende forestillingen Nederland har gitt det europeiske fotballpubikummet i de to foregående kampene.

Men i motsetning til oppgjørene mot Italia og Frankrike, var Nederland nødt til å styre kampen i større grad da Romania var lite villige til å ta de store risikoene framover med uavgjort i den andre kampen i Zürich.

Det skulle imidlertid ikke vare da Eric Abidal langt på vei smadret Frankrikes EM-håp da han felte Luca Toni på vei igjennom, og Andrea Pirlo var nådeløs på det påfølgende straffesparket.

Nederland best i det meste

Da ringvirkningene i form av kampen i Zürich omsider gjorde seg gjeldende i Bern, var det Nederland som virket farligst da kampbildet åpnet seg.

Huntelaar sendte et godt forarbeid av Ibrahim Afellay over tverrliggeren, og Arjen Robben stod for en større prestasjon da han styrte ballen utenfor stolpen etter en flott flikk av Huntelaar like etter.

Romania fikk sin beste mulighet da Paul Codrea får avslutte i kjempeposisjon etter at venstrebacken Razvan Rat la ballen tilbake mot straffemerket, men Codrea, muligens preget av stundens alvor, blåste ballen langt over med venstrefoten.

Annenomgangen var preget av et Romania som lot det ventede stormløpet utebli etter nederlendernes ledermål, og fornøyde nederlendere lå bakpå og viste kløkt og måtehold i overgangsspilet da mulighetene bød seg.

Med unntak av scoringene var nevnte van Persie nær da han på silkemykt vis tok ned en langpasning, vendte opp og klinket til på direkten bare for å se at Lobont, med tilnavnet «The Cat», var smidig og rask som en panter og slo forsøket til hjørnespark.

Rumenerne, på sin side, klarte å legge et visst press på Nederland i en kort periode mot slutten, men den sene offensiven ble skjemmet av ukonsentrerte avslutningsforsøk på presise innlegg.

Backen Rat avsluttet den siste angrepsbølgen med et luftig, men ufarlig brassespark, før altså van Persie satte spikeren i den rumenske EM-kista.  

- Nederlenderne var både bedre og friskere enn oss i kveld. Men vi går ikke tomhendt hjem. Vi unngikk tap i to kamper mot fantastiske lag som Italia og Frankrike, oppsummerte landslagstrener Piturca EM-innsatsen.

Likevel var «Satan» bevisst på at det var små marginer som skilte for et avansement på bekostning av regjerende verdensmestre.

- Hadde vi scoret på straffen mot Italia, ville vi ha gått videre, sukket han ifølge NTB.

• Se alle grupper, kamper og resultater HER!

KREMMERHUS: Robin van Persies 2-0-scoring var en oppsvisning i balanse, teknikk og kraft og et verdig punktum på et strålende nederlandsk gruppespill.
ORANSJE LYKKE: Nederland kunne med rette og med stil feire kvartfinalplassen mot Romania.
LUFTIG, MEN UFARLIG: Razvan Rats forsøk like før slutt var av det spektakulære slaget, men satte ikke en gang keepervikar Maarten Stekelenburg på prøve.
FORTVILELSE: Paul Codreas miss på Romanias beste mulighet, fikk midtbanespilleren til å fortvile.