- Hurra, nå er jeg norsk

- Alle papirene er i orden! jubler Vålerengas stjerneback Erik Ryman. Samtidig med at Sverige sensasjonelt røk ut av OL-turneringen i ishockey for Hviterussland, fikk 29-åringen fra Köping nær Västerås beskjed om at søknaden hans om norsk statsborgerskap er innvilget.

- Fredag skal jeg til politiet og ordne de siste formalitetene. Da får jeg også norsk pass, sier Erik Ryman til Dagbladet.

Hovedgrunnen til byttet av statsborgerskap, er at Ryman brenner for å spille på det norske ishockeylandslaget.

- Målet er å komme på laget i B-VM (1. divisjon) i april og være med å spille Norge opp i A-pulja. Det blir tøft, men er en utfordring vi kan greie, sier Erik Ryman foran mesterskapet i Ungarn.

Større

I Vålerenga er han inne i sin tredje sesong, og klar for et nytt sluttspill. I fjor var han den beste backen da klubben ble norgesmester for 21. gang.

- Som proff i Feltkirch ble jeg både Alpeligamester og vinner av Supercupen. Et opprykk til A-VM vil være enda større, sier Erik Ryman.

I landslagssammenheng er han én av 12- 13 backer som kjemper om sju- åtte plasser på VM-laget.

- Slik det ligger an nå, heller det mot sju backer i VM. Erik er helt klart aktuell. For en trener er han en drømmespiller. Han er veldig lojal overfor laget og gjør akkurat det han får beskjed om. I tillegg til å følge systemet som er satt opp, er han en tøffing ute på isen, sier landslagets assistenttrener Knut Jørgen Stubdal.

Brenner for hockeyen

I likhet med landslagstrener Roy Johansen er han positivt innstilt til at Ryman er blitt norsk.

- Han brenner for hockeyen, og har en veldig bra innstilling, sier Roy Johansen - som har kommentert OL-turneringen på NRK1 og både opplevd Sveriges største nedtur og Canadas første OL-gull i ishockey siden mesterskapet på Jordal Amfi i 1952.

Samtidig som han startet den nye tilværelsen som nordmann med 11 OL-gull, føler Ryman med svenskene etter OL-fiaskoen.

- Sånt skal ikke kunne skje. Det skal ikke være mulig å tape for Hviterussland med et så bra lag, sier Erik Ryman.

Strekk

Av forsiktighetshensyn har han stått over de fire siste Vålerenga-kampene.

- Jeg har slitt med en strekk i muskelfestet bak i det ene låret og har tatt det med ro for å være hundre prosent igjen til sluttspillet. Jeg er bra igjen nå og tilbake på isen denne uka, sier Erik Ryman til Dagbladet.

FARVEL TIL SVERIGE: Vålerengas stjerneback Erik Ryman ønsker å spille på det norske hockeylandslaget.