Husby er tilbake på banen

LEKSVIK (Dagbladet): Lørdag satt Kjell Arve Husby i stua si og så sin tidligere elev og nære venn bli hyllet i NRKs «Ja, vi elsker Vebjørn Rodal». Dagen etter tok han selv sitt første og viktige skritt tilbake til idretten. Og han var mer nervøs enn da Rodal sprang sitt gull-løp i Atlanta for to år siden.


MØTTE FOLKET: Kjell Arve Husby er tilbake på banen. I går holdt han foredrag, og han ga mye av seg selv.

En god stund før anklagene mot Husby ble framsatt, ble han engasjert av Leksvik IL til å delta på klubbens 60-årsjubileum for å bidra med sine erfaringer fra et langt liv i idretten. Selv om det har stormet rundt ham denne høsten, ønsket idrettslaget å opprettholde avtalen.

Gløden tilbake

Foran 150 unge og gamle i Leksvikhallen, gjorde Kjell Arve Husby sitt «comeback» med stoppeklokka i hånda. Lydhøre barn og unge lærte blant annet hvilke uante muligheter en kjøkkenstol har i treningssammenheng. Husby demonstrerte - og barna fulgte etter.

- Sammen med ungene følte jeg at den gamle gløden kom tilbake. Jeg slengte med leppa og det er et tegn på at jeg har det bra, forteller han.
- Barn er takknemlige utøvere. Jeg trives best sammen med dem, sier friidrettstreneren, som for første gang på tre måneder igjen skrev autografer til ivrige unger. Han er glad han valgte å stille opp, men han var lenge i tvil.

Rehabilitering

- Jeg har psyket meg opp i flere dager til denne oppgaven. Jeg har gruet meg veldig, men samtidig er dette en form for selvterapi - en rehabilitering av meg selv. Det er en måte å komme seg på beina igjen, forteller Husby, som har fått profesjonell hjelp til å takle problemene.
I går hadde han også med seg tidligere utøver og nestleder i OFIK, Trond Håvard Brunes, som «støttekontakt».

Idar Aaring i Leksvik IL forteller at klubben aldri var i tvil om at de skulle holde fast på avtalen med Husby:

Bitter

- Husbys filosofi om at idretten skal være artig og enkel passer godt her hos oss. Den mye omtalte saken holder vi oss langt unna. Vi har invitert Kjell Arve på grunn av hans engasjement i idretten, understreker Aaring.

Kvelden før så Kjell Arve Husby på programmet med Rodal som han selv skulle ha deltatt i.

- Hvordan opplevde du det?
- Det føltes godt å se at jeg har vært med på noe som har vært bra rg.

- Ønsket du å delta?
- Hmm. Jeg var åpen for muligheten, men jeg ble ikke spurt.

- Har du snakket med Rodal etter alt det som har skjedd?
- Nei, han har vel ikke mer bruk for meg, og det har ikke OFIK heller. Hvis det jeg har gjort ikke betyr noe, så tar jeg det til ettertanke, sier Husby.

Han innrømmer at han er bitter og at han kanskje har vært for aggressiv i media. Men han angrer likevel ikke på noe av det han har sagt.

Usikker framtid

Kjell Arve Husby er ennå usikker på framtida og om han noen gang kommer tilbake til toppidretten. Han bekrefter at han ikke har fått noen konkrete skriftlige tilbud, men derimot flere muntlige.

- Det er for tidlig å si om jeg blir trener på toppnivå igjen. Først må jeg tilbake til en normal mental balanse.

- Akkurat nå har jeg ikke det overskuddet og den kreativiteten som kreves for å trene en toppidrettsutøver. Jeg er tidligst tilbake i løpet av neste år, sier Husby.