Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hushovd: - Det hadde vært stort for hele Norge

Drømmer om Tour de France-vinner til Arctic Race.

MED VISJONER: Rittambassadør Thor Hushovd og daglig leder Knut-Erik Dybdal går med store framtidsplaner for Arctic Race of Norway .
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MED VISJONER: Rittambassadør Thor Hushovd og daglig leder Knut-Erik Dybdal går med store framtidsplaner for Arctic Race of Norway . Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

AKERSHUSSTRANDA (procycling.no): Torsdag ble årets Arctic Race of Norway-etapper presentert på ombord på hurtigruteskipet M/S Trollfjord ved kaianlegget utenfor Akershus festning.

Mens det i rittets første år stort sett var flate etapper, og Thor Hushovd vant sammenlagt, ble det flere bakker og hardere å henge med i sammendraget i 2014. Det ga sammenlagtseier til nederlandske Steven Kruijswijk.

• Les mer: Her er årets Arctic Race-etapper

Alexander Kristoff måtte ta til takke med andreplass, tross to etappseirer, topp ti-plasseringer på de øvrige etappene, og sterk sykling i motbakkene.

Rittambassadør Hushovd tror harde løyper kan være veien å gå om rittet skal lokke til seg flere virkelig store internasjonale stjerner.

Trenden med tøffere løyper fortsetter også i år. Målgang i Målselv fjellandsby på tredje etappe, og tøffe avslutninger både på første etappe i Harstad og den fjerde etappen i Narvik venter.

Høye ambisjoner
Under presentasjonen av etappene sa Hushovd rett ut at han ønsker seg en Tour de France-vinner med på start i Arctic Race, og at han håper vedkommende skal gå for seier også i Nord-Norge.

Den tidligere verdensmesteren ville ikke nevne konkrete navn, men synes det er på sin plass å sikte såpass høyt.

- Jeg liker å sette meg høye mål. Det er jeg vant med, og det er noe jeg har gjort i hele karrieren min. Da er det lov å gjøre det i denne settingen også, sier Thor Hushovd til procycling.no.

- Jeg synes det hadde vært veldig kult hvis vi hadde fått med en potensiell Tour de France-vinner, eller en som havner på podiet der. Hvis han kunne komme hit med laget sitt, og det samtidig er en løype der han kjører for seier, så hadde det vært stort for hele arrangementet, Norge og selvfølgelig Nord-Norge, fortsetter han.

De to fullførte versjonene av Arctic Race er arrangert drøyt to uker etter målgang i Tour de France. I det franske storrittet er rytterne gjennom tre beinharde uker med sykling nesten daglig.

Offensiv 
Thor Hushovd erkjenner at det kan bli vanskelig å lokke såkalte sammenlagtryttere som Vincenzo Nibali eller Alberto Contador til å satse på et nytt hardt ritt etter så kort tid.

- Ja, det er en utfordring. Men da må en se på hva en kan friste med. Det er lov å prøve, påpeker Hushovd.

Han tror ikke at høye summer med pengepremier er det eneste verdensstjernene vil ha.

• Les mer: Arctic Race kan miste millionstøtte

Daglig leder Knut-Eirik Dybdal understreker at de sportslige utfordringene er førsteprioritet for Arctic Race of Norway når etappene bestemmes.

- Vi føler at vi har funnet en spennende rute. Den skal for det første ha en god sportslig karakter, med utfordringer som gjør at vi vet det skal kjempes om sammenlagtseieren helt til den siste dagen, sier Dybdal til procycling.no.

Han tilføyer også at andre kriterier blir vektlagt.

Lokalhistorie
- I tillegg tror vi at vi skal kunne vise fram landskap og andre miljøer enn vi har gjort tidligere. Dette er områder som kanskje ikke er like kjent som Lofoten, Nordkapp og andre steder turister bruker å farte rundt.

- Det er jo en del av sykkelsporten det å oppdage nye plasser. Du kan ta idretten til små og store steder og fortelle historien på hvert enkelt sted, fortsetter Arctic Race-sjefen entusiastisk.  

Thor Hushovd innrømmer at det kriblet litt i de nylig pensjonerte sykkelbeina da løypekartet og filmsnutter fra Arctic Race i 2013 og 2014 ble vist under presentasjonen.

- Men jeg er fortsatt inntsilt på at min avgjørelse er riktig. Jeg er glad for at jeg har lagt opp, men det kribler selvfølgelig litt når en ser sånt, sier 36-åringen til procycling.no.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!