USTABIL: Edvald Boasson Hagen hadde en av sine beste sesonger før han ankom Team Sky. Der leverte han godt i starten, men de siste sesongen har kurven flatet ut. En av årsakene er også velt som denne han pådro seg under årets Giro d'Italia. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
USTABIL: Edvald Boasson Hagen hadde en av sine beste sesonger før han ankom Team Sky. Der leverte han godt i starten, men de siste sesongen har kurven flatet ut. En av årsakene er også velt som denne han pådro seg under årets Giro d'Italia. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COMVis mer

Hushovd ber Boasson Hagen forlate Sky

- Trist å se ham holde på sånn.

ARRAS/OSLO (procycling.no): Alexander Kristoffs karrierepil peker jevnt oppover, og er nå i ferd med å nå taket. For Edvald Boasson Hagen er historien en annen. Etter er fantastisk introduksjon til proffsyklingen, er kurven i dramtatisk fall.

Se tallenes tale i grafikken til høyre!

Hva har skjedd med Boasson Hagen? procycling.no har snakket med personer som kjenner ham godt i inn- og utland:

Danske Brian Holms ansikt lyser opp når vi nevner Edvald Boasson Hagens navn når vi møter ham under årets Tour de France.

51-åringen var nordmannens sjef i Columbia-laget under 2009-sesongen. Det definitive gjennombruddet som proffsyklist.

- Han var den beste førsteårsproffen jeg har noen gang har sett, sier Holm.

- I starten av karrieren var han helt fantastisk. Den gutten gjorde ting på sykkelen jeg aldri har sett før, fortsetter dansken til procycling.no.

Hushovds råd til Edvald Under touren har manager Birger Hungerholdt diskutert Boasson Hagens framtid med flere sykkellag.

Det som allerede er klart, er at summene fra den lukrative treårsavtalen han underskrev i 2011 — ikke ligger på bordet denne gangen.

Om han forlater Sky er uavklart, men flere og flere mener valget tvinger seg fram for å sparke liv i en dalende karrierekurve.

Blant disse er Thor Hushovd. 36-åringen gir seg etter sesongslutt, men gir gjerne noen råd på veien til sin ni år yngre kollega.

- Hva vil du anbefale Edvald å gjøre?

- Da vil jeg si at han kan ringe meg selv, hvis han stoler på min vurdering. Jeg håper virkelig Edvald finner ut av det. Jeg synes det er trist å se at han holder på sånn i en alder av 27 år, sier Hushovd til procycling.no.

- Bør han bytte lag?

- Ja.

- Hvorfor?

- Fordi man ser at han har blitt en skygge av seg selv på det laget (Team Sky, vår anm.). Det er for mange andre gode ryttere der. Hadde det vært meg, hadde jeg byttet lag, sier han.

Opp og ned for Boasson Nettstedet Cycling Quotient har en poengranking til rytterne hver sesong.

Tallmaterialet gir et godt bilde på Boasson Hagens manglende stabilitet.

STABILT OG UJEVNT: Disse tallene gir en viss pekepinn på de to nordmennenes utvikling, men sier altså ikke stort om skadeproblemene Edvald Boasson Hagen har opplevd. Grafikk: Kjell Erik Berg, Dagbladet
STABILT OG UJEVNT: Disse tallene gir en viss pekepinn på de to nordmennenes utvikling, men sier altså ikke stort om skadeproblemene Edvald Boasson Hagen har opplevd. Grafikk: Kjell Erik Berg, Dagbladet Vis mer

2009-sesongen er en av de beste han har tilbakelagt på sykkelen. I sitt andre proffår vant han Tour of Britain, Eneco Tour, tok etappeseier i Giro d´Italia og vant semiklassikeren Gent-Wevelgem.

Det ga 1616 CQ-poeng, og er kun slått av 2012-sesongen, da han tok VM-sølv og vant GP Plouay på høstparten (1780 poeng).

Store svigninger Utviklingskurven viser store svingninger. I fjor ble det kun 743 poeng.

Hittil i år er fangsten magre 251. Mesteparten fra 3.-plassen i Het Niewusblad.

Det kurven ikke viser er skadeproblemene hans. Ribbein, kragebein og en vond akilles har gitt ham flere ufrivillige pauser.

- Hvordan skal han stabilisere seg på høyt nivå igjen?

- Jeg skal gi deg et godt svar på det: Han må ha stang inn, i stedet for stang ut. Med det tenker jeg på skadeproblemer, uhell og at han trenger å bli kjørt for, sier Edvalds manager Hungerholdt.

- Du må huske på at Edvald var megasterk i starten av vårsesongen. Det er slettes ikke så mørkt ut som mange skal ha det til, påpeker han.

Kristoffs vei mot stjernene Kontrasten til årets doble etappevinner i touren, Alexander Kristoff, er stor.

• Kommentar: Krev din rett, Alexander!

 Da Boasson Hagen herjet proffritt tilbake i 2009, syklet rogalendingen fortsatt i hjemlandet.

 Selv om han var stjerne i juniorklassen, var Kristoff også delvis i skyggen av den langt mer komplette Boasson Hagen.

- Jeg er ikke overrasket over Alexanders framgang. Han er veldig sterk, og han har vært det lenge. Vi har konkurrert mot hverandre i mange år, men det nivået han holder nå, er svært imponerende, sier Boasson Hagen.

Vellykket overgang til Katjusja Kristoff har slitt seg mot toppen av sykkelsporten. Starten i BMC Racing for fire år tilbake var tøff.

406 og 456 CQ-poeng ble det på Stavanger-mannen i sine to første proffår.

Så kom han til Katjusja og utviklingen skjøt i været: 934 poeng i 2012, 1192 i fjor og etter seier i Milano-Sanremo og to etappeseirer i touren, har han skrapet inn rekordhøye 1431 poeng sålangt i år.

Det mest imponerende er at utviklingspilen bare peker oppover og oppover.

- Jeg håper å holde en jevn utvikling i et par år til, men det vet man jo aldri. Det kan gå opp og ned, og en gang stanser det jo. Da håper jeg å stabilisere meg på et høyt nivå, sier Kristoff.

Blant verdens beste syklister Akkurat nå er Kristoff den største stjernen av de to. Det internasjonale sykkelforbundet ranker ham som verdens 11. beste syklist, mens kun fire ryttere er rangert høyere av CQ-ranking.

Katjusja-rytteren har hele 11 seirer i år. Kun André Greipel har flere.

Totalen er allerede høyere enn Hushovd maktet i en og samme sesong.

OPP OG NED: Danske Brian Holm lurer på hvor kvalitetene til den beste førsteårsproffen han har sett har tatt veien. FOTO: Tim De Waele, TDWSPORT.COM
OPP OG NED: Danske Brian Holm lurer på hvor kvalitetene til den beste førsteårsproffen han har sett har tatt veien. FOTO: Tim De Waele, TDWSPORT.COM Vis mer

Stavanger-mannen har likevel ingen problemer med å være den første som legger en vernende hånd rundt Boasson Hagen:

- Jeg vil si at Edvald er på nivået mitt. Jeg føler han mangler litt av killerinstinktet han hadde før. Han ga seg aldri i de rittene.

- Hva tror du er årsaken til denne utviklingen?

- Det ser ut til at han har innfunnet seg mer som hjelperytter. Han må kanskje tilbake til at lag hvor han blir kaptein, og den soleklare kapteinen for å oppleve at alle jobber for ham, og at han selv må prestere.
 
Edvald: - Jeg blir ikke arbeidsledig Forrige uke tilbrakte Boasson Hagen med kjæresten på Sørlandet.

Her har også oppkjøringen til Polen rundt gått sin gang, og han har også fått fundere på framtiden sin.

- Hvorfor har utviklingen din stanset opp?

- Jeg vet ikke helt, men jeg har gått mye skadet. Jeg har ikke klart å stabilisere meg helt når jeg har kommet tilbake igjen. Det er ikke alltid det fungerer.

- Blir det nytt lag neste år?

 - Foreløpig har jeg kontrakt med et lag, så det er ingenting å snakke om. Men jeg vil uansett ikke gå arbeidsledig.

Denne artikkelen sto på trykk i dagens papirutgave av Dagbladet og er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

 DEN STØRSTE NÅ: Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen har konkurrert mot hverandre siden guttedagene. Det er ingen tvil om hvem av de to som er best akkurat nå. FOTO: Tim De Waele, TDWSPORT.COM
DEN STØRSTE NÅ: Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen har konkurrert mot hverandre siden guttedagene. Det er ingen tvil om hvem av de to som er best akkurat nå. FOTO: Tim De Waele, TDWSPORT.COM Vis mer