Hushovd ble Idrettsgallaens konge

Sanket tre priser på Hamar.

HATTRICK: Thor Hushovd ble Idrettsgallaens konge med sine tre priser for «Årets mannlige utøver», «Utøvernes pris» og «Årets navn».Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
HATTRICK: Thor Hushovd ble Idrettsgallaens konge med sine tre priser for «Årets mannlige utøver», «Utøvernes pris» og «Årets navn».Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer

(Dagbladet): Avisenes var samstemte i sine kåringer av de beste idrettsprestasjonene i året vi har lagt bak oss. Selv i et OL-år, raget Thor Hushovds VM-gull i Australia aller høyest blant mange gylne idrettsøyeblikk i 2010.

Derfor hadde man allerede fått en klar indikasjon på hvem som kom til å bli Idrettsgallaens konge da norsk idrett feiret seg selv i Hamar OL-amfi lørdag kveld. Folket, utøverne og juryen var også samstemte:

Hushovd reiser hjem med tre krystallkuler under armen som synlige bevis på at han er «årets mannlige utøver», vinner av «utøvernes pris» og «årets navn».

- Det ble veldig mye med tre priser, og det begynner å bli vanskelig å finne ord. Sykkel har tradisjonelt vært en lite utbredt idrett i Norge, men den er voksende, å det har vært gøy å se på suksessen. Jeg setter stor pris på folk stemmer fram en sykkelrytter i et OL-år. Som dere vet, har sykkelsporten hatt sine problemer, men jeg har hele tiden stått på at alt er mulig, og det virker det som om folk har trodd på det, sa Hushovd da han var oppe på podiet for å hente prisen som «årets navn», stemt fram av folket i konkurranse med 11 andre.

Til sammen ble det delt ut 12 priser i løpet av idrettsgallaen. Foruten Hushovd vant Marit Bjørgen prisen som «årets kvinnelige utøver», Gro Hammerseng ble kåret til «årets lagspiller», skiskytter Tarjei Bø sto for «årets gjennombrudd», skisprinter Ola Vigen Hattestad er «årets forbilde», Sarah Louise Rung «årets funksjonshemmede utøver», kommende landslagssjef Ståle Solbakken ble kåret til «årets trener», boksesportens førstedame Cecilia Brækhus gikk til topps i «åpen klasse», Ola Kjørlig fikk prisen som «årets ildsjel» for sin 40 år lange utrettelige innsats for skisporten i Valdres, yndlingene på kvinnelandslaget i håndball ble «årets lag», mens Hans Majestet Kongen ble hedret med «hedersprisen».

Årets kvinnelige utøver: Marit Bjørgen Veien tilbake til toppen av langrennsverdenen har vært milelang, blytung og tårefylt for Marit Bjørgen, som var nær ved å gi seg som toppidrettsutøver etter nok et skuffende mesterskap under VM i Liberec i 2009.

ÅRETS KVINNELIGE UTØVER: Marit Bjørgen (langrenn) vant prisen for årets kvinnelige utøver under Idrettsgallaen 2011 i Hamar OL-Amfi lørdag. Her sammen med Espen Bredesen og Tom Stiansen som delte ut prisen.
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
ÅRETS KVINNELIGE UTØVER: Marit Bjørgen (langrenn) vant prisen for årets kvinnelige utøver under Idrettsgallaen 2011 i Hamar OL-Amfi lørdag. Her sammen med Espen Bredesen og Tom Stiansen som delte ut prisen. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer

Rognes-jenta skulle imidlertid slå nådeløst tilbake forrige vinter da hun tok tre OL-gull i Whistler, som hele skinasjonen Norge unnet henne. Siden hjemkomsten fra Canada, har hun vært utilnærmelig. I La Clusaz før jul tok hun sin 10. verdenscupseier på rad - sin 42. i karrieren. Begge deler var tangeringer av Bente Skari-rekorder.

- Jeg kan bare si tusen takk til juryen og alle de som har hjulpet meg. Det var en fantastisk vinter. Jeg tror ikke det har gått helt opp for meg ennå, sa Bjørgen etter at hun fikk kveldens første utmerkelse.

Kriterier:
Prisen tildeles den kvinnelige utøveren som etter juryens vurdering har stått for den fremste internasjonale prestasjonen/resultatet (ev. flere) i året som gikk.

Nominerte:
1. Tora Berger, skiskyting
2. Marit Bjørgen, langrenn
3. Sara Nordenstam, svømming
4. Suzann Pettersen , golf

Årets lagspiller: Gro Hammerseng (håndball) Gode lagkapteiner er eksempler til etterfølgelse, setter laget foran seg selv og inspirerer og motiverer sine lagkamerater. Få passer bedre til den beskrivelsen i norsk idrett enn landslagskaptein i håndball, Gro Hammerseng.

Da det gjaldt som mest under EM i desember, trosset hun smertene og drev Norge til det tredje EM-gullet på rad med fantastisk spill i semifinalen mot Danmark og i finalen mot Sverige.

ÅRETS LAGSPILLER: Gro Hammerseng (håndball) vant prisen for årets lagspiller utøver under Idrettsgallaen 2011 i Hamar OL-Amfi lørdag. 
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
ÅRETS LAGSPILLER: Gro Hammerseng (håndball) vant prisen for årets lagspiller utøver under Idrettsgallaen 2011 i Hamar OL-Amfi lørdag. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer

Kriterier:
Prisen tildeles den fremste utøveren fra et lagspill det siste året. Vinneren kan preges av å sette laget foran seg selv, og fremstå som en drivkraft og motivator for å utvikle kollektivet i laget.

Nominerte:
1. Gro Hammerseng, håndball
2. Brede Hangeland, fotball
3. Patrick Thoresen, ishockey

Årets gjennombrudd: Tarjei Bø (skiskyting) Han ble kastet inn på det norske laget på OL-stafetten i Vancouver, leverte en strålende etappe og var sterkt delaktig i at Norge tok gull.

Denne vinteren har Tarjei Bø (22) også fått sitt store gjennombrudd individuelt. Den selvsikre stryningen tok sin første verdenscupseier før jul, og har siden fulgt opp med to til. Nå leder han verdenscupen med klar margin til fjorårsvinner Emil Hegle Svendsen og legenden Ole Einar Bjørndalen.

Kriterier:
Prisen tildeles den utøveren som har gjort det mest imponerende sportslige gjennombruddet siste året, fortrinnsvis på den internasjonale idrettsarenaen.

Nominerte:
1. Tarjei Bø, skiskyting
2. Markus Henriksen, fotball
3. Ida Njåtun, skøyter

Årets forbilde: Ola Vigen Hattestad (langrenn) Ola Vigen Hattestad  ble dobbelt verdensmester i Liberec i 2009, og var også et av Norges beste medaljekort under OL i Vancouver. Sammen med Petter Northug skulle han gå Norge til gull på sprintstafetten, men da han ikke følte seg 100 prosent, sa han fra seg plassen sin til lagkamerat Øystein «Pølsa» Pettersen.

GJENNOMBRUDDSMANN: Verdenscupleder Tarjei Bø utfordrer Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen til skiskyttertronen.Foto: SCANPIX/AP Photo/Dapd/ Jens-Ulrich Koch
GJENNOMBRUDDSMANN: Verdenscupleder Tarjei Bø utfordrer Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen til skiskyttertronen.Foto: SCANPIX/AP Photo/Dapd/ Jens-Ulrich Koch Vis mer

Den sympatiske østfoldingen gikk dermed glipp av det første OL-gullet i herrelangrenn på åtte år, men ble hyllet av lagkamerater og landslagsledelse for å ha satt hensynet til laget foran egne ambisjoner. For den noble handlingen, ble han kåret til årets forbilde under Idrettsgallaen.

Kriterier:
Prisen tildeles en enkeltutøver eller et lag som har representert idretten på en spesielt forbilledlig måte, som står for fair play i praksis, og som gjennom sin idrettsutøvelse og opptreden utenfor banen formidler gode holdninger til barn og unge.

Årets funksjonshemmede utøver: Sarah Louise Rung (svømming) Det er ikke mer enn to år siden Sarah Louise Rung havnet i rullestol da hun ble lam etter det som skulle ha vært en rutinemessig ryggoperasjon.

På de to årene som har gått, har hun blitt et av Norges største svømmehåp.

I 2010 tok hun tre gull, ett sølv og satte en verdensrekord under VM i Nederland, og er dessuten rangert som verdens beste på tre distanser.

Kriterier:
Prisen tildeles den funksjonshemmede idrettsutøveren som har levert den fremste prestasjonen/resultatet (ev. flere) internasjonalt siste år.

ÅRETS FORBILDE: Ola Vigen Hattestad (sprint langrenn) vant prisen for Årets forbilde under Idrettsgallaen 2011 i Hamar OL-Amfi lørdag. Andrine Flemmen og Jim Marthinsen delte ut prisen.
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
ÅRETS FORBILDE: Ola Vigen Hattestad (sprint langrenn) vant prisen for Årets forbilde under Idrettsgallaen 2011 i Hamar OL-Amfi lørdag. Andrine Flemmen og Jim Marthinsen delte ut prisen. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer

Nominerte:
1. Kjelkehockeylandslaget
2. Sarah Louise Rung, svømming
3. Nils Erik Ulset, skiskyting/langrenn
4. Tommy Urhaug, bordtennis

Årets trener: Ståle Solbakken, fotball Norges Fotballforbund skal prise seg lykkelig for at de var tidlig ute med å sikre seg Ståle Solbakken som ny landslagssjef. I løpet av 2010 har hedmarkingen nemlig opparbeidet seg status som en av fotball-Europas mest spennende, unge trenernavn.

Han har bygget opp et av tidenes beste skandinaviske klubblag i FC København - det første danske laget som har tatt seg videre fra gruppespillet i Champions League, blant annet gjennom å holde Barcelona til 1-1 i Parken.

- Heia HamKam! Først takk til min deilige kone Anniken, som kan se lyst på livet selv etter 0-5-tap for Nordsjælland i cupen, sa Solbakken da han startet sin takketale.

Kriterier:
Prisen tildeles den treneren (eller coach/støtteperson) som har vist fremragende kvaliteter som coach/trener og som har oppnådd gode resultater gjennom sitt arbeid med prestasjonsutvikling.

Nominerte:
1. Daimi Akin, kickboxing
2. Egil Kristiansen, langrenn/kvinner
3. Petter Løvberg, svømming
4. Ståle Solbakken, fotball

Åpen klasse: Cecilia Brækhus (boksing) Boksesportens førstedame har sendt samtlige motstandere mørbanket ut av bokseringen i 2010, og har gjennom sitt smittende smil og vinnende vesen blitt en yndling hos det idrettsinteresserte publikum, selv om hun bedriver en sport som ennå ikke er stueren her hjemme i Norge.

ÅRETS FUNKSJONSHEMMEDE UTØVER: Sarah Louise Rung (svømming) vant prisen for årets funksjonshemmede utøver under Idrettsgallaen 2011 i Hamar OL-Amfi lørdag. Thorir Heigeirsson og Kari Traa delte ut prisen.
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
ÅRETS FUNKSJONSHEMMEDE UTØVER: Sarah Louise Rung (svømming) vant prisen for årets funksjonshemmede utøver under Idrettsgallaen 2011 i Hamar OL-Amfi lørdag. Thorir Heigeirsson og Kari Traa delte ut prisen. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer

- Jeg vet at idretten min er litt omdiskutert i Norge. Men jeg elsker idretten min, og jeg setter veldig pris på å få en pris her i Norge, sa Brækhus.

Kriterier:
Prisen i åpen klasse tildeles den beste utøveren i de tradisjonelt mindre idrettene i norsk sammenheng. Åpen klasse kan fange opp utøvere innen ikke-olympiske idretter, motorsport og mer utradisjonelle idretter som leverer resultater på et høyt internasjonalt nivå.

Nominerte:
1. Hedda Berntsen, skicross
2. Cecilia Brækhus, boksing
3. Olav Lundanes, orientering
5. Carl Waaler Kaas, orientering

Årets ildsjel: Ola Kjørli, Midt-Norge Ola Kjørli fra Skrautvål IL har gjennom 40 år trent og inspirert ski-ungdommen i Valdres. Blant dem han har hjulpet på sin vei til verdenseliten er langrennsløperen Inger Helene Nybråten og skiskytteren Solveig Rogstad.

Prispengene på 100 000 kroner går selvfølgelig til klubben i hans hjerte, Skrautvål IL. 62-åringen hadde ikke lagt de store planene for hvordan prisen skulle markeres, men regnet med at det ble litt trekkspilling.

- Vi skal feire prisen med en masurka, sa han da han fikk prisen.

ÅRETS TRENER: Ståle Solbakken vant prisen for årets trener under Idrettsgallaen 2011 i Hamar OL-Amfi lørdag. Finn og Kjetil Andre Aamot delte ut prisen.
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
ÅRETS TRENER: Ståle Solbakken vant prisen for årets trener under Idrettsgallaen 2011 i Hamar OL-Amfi lørdag. Finn og Kjetil Andre Aamot delte ut prisen. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer

Kriterier:
• Vedkommende har gjort en solid frivillig innsats i idretten over flere år
• Personen er enten trener, tillitsvalgt eller frivillig
• Han/hun kan ikke være ansatt i eller lønnet av klubben
• Han/hun skal ha gjort seg bemerket gjennom uegennyttig innsats for klubben og medlemmene i klubben.

Nominerte:
1. Arvid Gabrielsen, Vestlandet
2. John Humborstad, Sørlandet
3. Ola Kjørli, Midt-Norge
4. Dagfinn Røsberg, Nord-Norge
5. Berit Venner, Østlandet

Utøvernes pris: Thor Hushovd (sykkel) Thor Hushovd skal ha mye av æren for at landeveissykling er i ferd med å bli en folkeidrett i Norge gjennom sin fantastiske proffkarriere som ble kronet med VM-gull på fellesstarten i Geelong i oktober. Nærmest som vanlig, tok han en etappeseier i Tour de France (nummer åtte i rekken) og en etappeseier i Vuelta a España.

For de prestasjonene ble han stemt fram av sine utøverkolleger til vinner av «utøvernes pris».

Kriterier:
Uøverprisen tildeles den utøveren som toppidrettsutøverne selv mener har stått for den beste prestasjonen/resultatet (ev. flere) i året som gikk.

Årets mannlige utøver: Thor Hushovd (sykkel)
Kriterier:
Prisen tildeles den mannlige utøveren som etter juryens vurdering har stått for den fremste internasjonale prestasjonen/resultatet (ev. flere) i året som gikk.

Nominerte:
1. Emil Hegle Svendsen, skiskyting
2. Thor Hushovd, sykkel
3. Aksel Lund Svindal, alpint
4. Petter Northug jr., langrenn
5. Andreas Thorkildsen, friidrett

Årets lag: Håndballandslaget, kvinner Thorir Hergeirsson overtok ansvaret for et vinnerlag da Marit Bjørgen overlot roret til sin assistent. Under EM i Norge og Danmark i desember ble det gull for tredje gang på rad - Hergeirssons første tittel som hovedtrener.

VANT ÅPEN KLASSE: Cecilia Brækhus (boksing) vant prisen for åpen klasse under Idrettsgallaen 2011 i Hamar OL-Amfi lørdag. Anne Rimmen og Ailo Gaup delte ut prisen.
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
VANT ÅPEN KLASSE: Cecilia Brækhus (boksing) vant prisen for åpen klasse under Idrettsgallaen 2011 i Hamar OL-Amfi lørdag. Anne Rimmen og Ailo Gaup delte ut prisen. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer

Selv ikke curlingherrene med sine fargerike bukser og et fotballandslag i voldsom medgang kunne true håndballjentene som «årets lag».

Kriterier:
Prisen tildeles det laget som det siste året har levert den fremste prestasjonen/resultatet (ev. flere) innenfor lagspill, med særlig fokus på internasjonale resultater.

Nominerte:
1. Curlinglandslaget, herrer
2. Fotballandslaget, herrer
3. Håndballandslaget, kvinner

Årets navn: Thor Hushovd (sykkel)
Kriterier:
Vinneren av Årets navn er den utøveren/laget som stemmes frem av folket selv, basert på nominering fra hovedjuryen.

Nominerte:
1. Tora Berger, skiskyting
2. Marit Bjørgen, langrenn
3. Cecilia Brækhus, boksing
4. Curlinglandslaget, menn
5. Drillo, fotball
6. Håndballjentene
7. Thor Hushovd, sykkel
8. Petter Northug jr
9. Ståle Solbakken, fotball
10. Emil Hegle Svendsen, skiskyting
11. Aksel Lund Svindal, alpint
12. Andreas Thorkildsen

Hedersprisen: Hans Majestet Kong Harald V Kong Harald fikk Idrettsgallaens hederspris og trampeklapp lørdag.

- Jeg vil takke alle aktive, nå og tidligere, og administrasjonen i norsk idrett som holder hjulene i gang. Jeg vil takke for all hygge og moro, sa kong Harald.

ÅRETS ILDSJEL: Ola Kjørli (t.h., Midt-Norges kandidat) vant prisen for årets ildsjel under Idrettsgallaen 2011 i Hamar OL-Amfi lørdag. Her sammen med visepresident i Norges Skiforbund, Erik Røste.
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
ÅRETS ILDSJEL: Ola Kjørli (t.h., Midt-Norges kandidat) vant prisen for årets ildsjel under Idrettsgallaen 2011 i Hamar OL-Amfi lørdag. Her sammen med visepresident i Norges Skiforbund, Erik Røste. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer

Han har selv smakt på toppidretten som seiler på toppnivå. Mens han var kronprins representerte han faktisk Norge under De olympiske leker flere ganger. Kronprinsen deltok på det norske OL-laget og bar Norges flagg ved åpningen av de Olympiske leker i Tokyo i 1964.

Han vant seilasen om den skandinaviske Gullpokalen i 1968, og vant Kieler-regattaen i 1972. Han ble nummer to i verdensmesterskapet i halvtonnsklassen i 1982. Sommeren 1987 ble han verdensmester med sin nye båt, entonneren «Fram X», som han fikk i gave til 50-årsdagen fra norsk næringsliv. I 2005 vant kong Harald og hans mannskap europamesterskapet i havseiling med båten «Fram XV», ifølge NRK.

Dessuten er han også en gjenganger på store idrettsarrangementer i Norge og verden rundt.

Kriterier:
Hedersprisen tildeles en person som på en unik måte har viet sitt liv til idretten. Hedersprisvinneren skal stå for en innsats og innlevelse over tid som er spesielt beundringsverdig.

ÅRETS LAG: Trener Thorir Heigeirsson og håndballandslaget, kvinner vant prisen for årets lag under Idrettsgallaen 2011 i Hamar OL-Amfi lørdag. Dag Erik Pedersen og Halvard Hanevold delte ut prisen.
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
ÅRETS LAG: Trener Thorir Heigeirsson og håndballandslaget, kvinner vant prisen for årets lag under Idrettsgallaen 2011 i Hamar OL-Amfi lørdag. Dag Erik Pedersen og Halvard Hanevold delte ut prisen. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer
HEDERSPRISEN: Hans Majestet Kong Harald vant årets hederspris under Idrettsgallaen 2011 i Hamar OL-Amfi lørdag. 
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
HEDERSPRISEN: Hans Majestet Kong Harald vant årets hederspris under Idrettsgallaen 2011 i Hamar OL-Amfi lørdag. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer