Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Hushovd blir kritisert for å være naiv

Men UCI-presidenten mener kritikerne bommer.

HAR ALDRI SETT DOPING: Thor Hushovd fortalte i et intervju med NRK at han aldri har sett doping i sykkelsporten. Uttalelsene har vekket oppsikt internasjonalt, kunne UCI-president Pat McQuaid røpe da han i dag gjestet Oslo i anledning Norges Cykleforbunds 100-årsjubileum. Også Hushovd er på plass i hovestaden. 
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
HAR ALDRI SETT DOPING: Thor Hushovd fortalte i et intervju med NRK at han aldri har sett doping i sykkelsporten. Uttalelsene har vekket oppsikt internasjonalt, kunne UCI-president Pat McQuaid røpe da han i dag gjestet Oslo i anledning Norges Cykleforbunds 100-årsjubileum. Også Hushovd er på plass i hovestaden. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| GRAND HOTEL (Dagbladet): Thor Hushovds suksess i VM ble ikke bare framstilt som en seier for Grimstad-oksen personlig, men som en seier for sykkelsporten i kampen mot doping.

Ei uke etter triumfen snakket 32-åringen om sine erfaringer med doping - rettere sagt sin manglende erfaring - i et intervju med NRK.

- Jeg har aldri sett dop i sykkemiljøet, og heller aldri på kveldene i bymiljøet, sa Hushovd.

- Det blir misforstått
Som nybakt verdensmester lytter folk når du snakker, og Hushovds uttalelser har åpenbart spredd seg i sykkelmiljøet internasjonalt.

For da sykkelsportens mektigste mann, UCI-president Pat McQuaid, i dag besøkte Norge i anledning 100-årsjubileet til Norges Sykkelforbund, var han oppgitt over kritikken som har kommet Hushovds vei etter NRK-intervjuet.

- Fra et antidopingperspektiv: Hvor viktig var det for UCI at Hushovd ble verdensmester? spurte Dagbladet.

- Veldig viktig, han er en rytter som stadig snakker om etikk i sporten. Det er noen som har kritisert ham for måten han uttrykte seg på etter VM, da han sa at han aldri er blitt tilbudt doping eller sett det i det hele tatt, men jeg tror det er fordi han har holdt seg helt unna det miljøet. Han er en rytter som baserer seg på styrke, og når han henger med på tøffe dager vet han at han har sjansen til å vinne. Hushovd fremmer en ren sport. Han er et godt eksempel for de andre, som vet hva han står for, og som viser at det går an å vinne tøffe ritt ved å være ren, sier McQuaid.

På spørsmål om hvem som har kritisert Hushovd har imidlertid ikke McQuaid konkrete navn å vise til.

- Jeg har lest diverse ting som har stått på sykkelnettsteder og i blogger. Det blir misforstått. Kritikken går på at han er naiv, sier UCI-presidenten.

Han understreker imidlertid at UCI er meget tilfreds med at Hushovd ble verdensmester.

- Han blir en glimrende verdenmester. Det har aldri vært noe kontroverser rundt ham, og han vinner alltid på en god måte. Han nyter stor respekt og beundring blant konkurrentene, sportsdirektørene og andre i miljøet. Jeg håper at Thor kan være til nytte for sporten når vi trenger ham.

Skuldertrekk fra Kvålsvoll
Kanskje har McQuaid vært inne på diskusjonsforumet på cyclingnews.com, der debatten rundt nordmannens «naive kommentarer» har passert 16 sider. Ellers er det ikke lett å finne kritiske artikler eller blogger om Hushovds uttalelser.

Trener Atle Kvålsvoll har ikke registrert noen kritikk, og reagerer med et skuldertrekk.

- Da kan jo UCI være fornøyde med at de har fått en naiv og godtroende verdensmester, sier han med en liten latter.

- Thor var allerede en profil i sykkelsporten før han ble verdensmester, og nå blir han spurt om det meste. Det skaper selvfølgelig reaksjoner, legger han til.

- Hva vil du si til dem som kaller Thor naiv?

- Jeg må bare snakke ut fra egen erfaring. Thor har vært på samme lag som meg i mange år, og der var det aldri noe tema. Om det er naivt eller ikke får andre vurdere, men Thor snakker ut fra sin opplevelse. Han er ærlig og pleier å si det han mener. Det laget vi syklet på ble etter hvert til Crédit Agricole, og de var krystallklare på nulltoleranse for doping. Den samme holdningen har de hatt i Thors siste lag Cervelo, sier Kvålsvoll.

- Tusen takk, Thor
Her hjemme har idrettspersonlighetene stått i kø for å hylle Hushovd etter VM-triumfen. TV 2 sykkelekspert Mads Kaggestad mente Grimstad-oksen kunne gjenreise noe av sykkelsportens ære, og betegnet ham som det beste symbolet en idrett belastet med dopingskandaler kunne få.

Og han var ikke alene:

- Endelig en verdensmester i sykling vi vet er ren. Alt er mulig. Dette lover godt for sykkelsporten videre, sa IOC-medlem Gerhard Heiberg.

- Tusen takk, Thor, for at du gjør virkeligheten større enn drømmen. Virkeligheten, at du er verdensmester. Drømmen, at det er mulig å vinne uten doping. Jeg er stum av takknemlighet, sa tidligere sykkelproff Dag Erik Pedersen.

MENER HUSHOVD-SEIER VAR VIKTIG I DOPINGKAMPEN: UCI-president Pat McQuaid. Foto:  AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
MENER HUSHOVD-SEIER VAR VIKTIG I DOPINGKAMPEN: UCI-president Pat McQuaid. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!