Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hushovd «dreit» i syklinga da sønnen ble født

- Brøt kroppen min mer og mer ned.

DRAMMEN (Dagbladet): 2012 skulle bli året der Thor Hushovd en gang for alle sementerte sin plass som en av det siste tiårets største syklister.

Håpet var at overgangen til stjernespekkede BMC skulle ta han til et enda høyere nivå enn det han var på da han ble verdensmester i 2010 og tidvis herjet i Tour de France i 2011.

Isteden står han igjen med en 5. plass som sesongens beste resultat.

En kranglete og uhåndterlig virussykdom gjorde nemlig at Tour de France, OL og VM - og dermed nesten alle de store sesongmålene - måtte droppes på rekke og rad.

- Det har vært frustrerende å ikke vite noe. Hvis du har et brukket bein vet du i hvert fall hva som er galt, men denne sesongen har jeg hatt følelsen av å bare stikke fingeren i været og håpe på det beste, sier Hushovd til Dagbladet.

Mirakelbehandling
Vi er med 34-åringen til behandling hos muskelterapeuten Tom Skjønnhaug i Drammen. Sørlendingen har brukt mannen som er blitt omtalt som en «mirakelterapeut» i over ti år, og forsøker nå å få kroppen så nær hundre prosent som mulig før 2013-sesongen.

- Det er jo først og fremst viruset som gjorde at jeg bare brøt kroppen min mer og mer ned, men det er i musklene jeg har kjent det. Jeg fikk følelsen av å stoppe helt opp, sier Hushovd.

Etter fire dager med testing på et sykehus i Salt Lake City for en måned siden, har Grimstad-oksen endelig fått grønt lys til å begynne opptreningen mot neste sesong.

Men tre måneder med pålagt hvile er ikke akkurat hverdags for en topptrent kropp.

- IKKE FÅ MED VALKEN: Da Dagbladet skulle ta bilde av at Thor Hushovd fikk behandling hos muskelterapeut Tom Skjønnhaug i går, var BMC-rytteren opptatt av at ikke «valken» skulle bli med på bildet. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
- IKKE FÅ MED VALKEN: Da Dagbladet skulle ta bilde av at Thor Hushovd fikk behandling hos muskelterapeut Tom Skjønnhaug i går, var BMC-rytteren opptatt av at ikke «valken» skulle bli med på bildet. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

- Jeg har ikke vært i så dårlig form som nå på 15 år, og den gangen holdt jeg faktisk på å legge opp på grunn av et vondt kne. Det er uvant, men når ting fungerer igjen, og jeg får trent et par måneder, så er jeg nok nesten der jeg bør være, sier han.

«Halvgammel Hushovd»
34-åringen har inntatt en modus hvor han bare ser framover, og det tapte året gjør at han nå føler seg mer motivert enn på veldig lenge.

- Jeg er så motivert som jeg ikke har vært på mange år. Jeg har vært proff i 13 år nå, og jeg er jo vant til det livet. Nå som jeg ble tvunget ut av det en periode, kjenner jeg at jeg har utrolig lyst til å komme tilbake til det gamle nivået, og bare vinne sykkelløp og kjenne at jeg er i form igjen. Jeg skal vise mange der ute at det er ikke over for en halvgammel Hushovd, sier 34-åringen og ler.

Men selv om framtidsutsiktene er lysere enn på lenge, og humøret er på plass, innrømmer BMC-stjernen at sommeren har vært tøff.

- Jeg har ikke gått og deppa, men jeg har følt meg utrent og feit, og at jeg har vært i forfall. Det er ikke så lett for en idrettsutøver. Når jeg har sett sykkelløp på tv, og visst at jeg kunne ha vært med i teten hvis jeg var i form, så er det ikke noe moro å sitte i sofaen og føle meg halvfeit, spesielt siden det ikke var mitt eget valg.

Kan forlenge karrieren
- Vurderte du på noe tidspunkt å legge opp?

- Nei, aldri. I en sånn situasjon kan du velge om du vil synes synd på deg selv, eller du kan velge å leve det livet jeg i andre perioder har drømt om å ha. Jeg kunne for eksempel gå ned på stranda i Monaco, og jeg fikk selvfølgelig mer tid på familien. Det ga meg mer
frihet.

- Kan det som har skjedd i år forlenge karrieren din?

- Ja, det er jeg helt sikker på.  Jeg tror det vil gjøre at jeg vil holde på lenger på et høyt nivå. Jeg ser at det skjerper meg, og jeg ønsker å ta grep. Når man har holdt på så lenge, går man litt inn i en rutine, og jeg ser at det er enkelte ting som jeg har vært litt avslappa på. De tingene skal jeg stramme inn på nå.

- I ELENDIG FORM: Hushovd sier at formen ikke har vært dårligere på 15 år. Grunnen er at han tok tre måneders treningsfri på grunn av virussykdommen han har slitt med i hele år. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
- I ELENDIG FORM: Hushovd sier at formen ikke har vært dårligere på 15 år. Grunnen er at han tok tre måneders treningsfri på grunn av virussykdommen han har slitt med i hele år. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

- Eksempelvis?

- Det kan være i forbindelse med treningsøkter. At jeg en dag jeg skulle ha kjørt intervall, men isteden har hengt meg på en gjeng med andre ryttere. Det går ikke hvis man skal være blant verdens beste.

Tøff treningssamling
Selv om Hushovd har hatt et krevende år på jobb, har han privat hatt en sommer som har gitt mer enn det en seier i et sykkelløp noen gang kan gjøre: Hushovd og kona Susanne ble nemlig foreldre for andre gang.

20. juli kom nemlig sønnen Niklas til verden.

- Når du står med en velskapt sønn på noen få timer i armene, så driter du i syklinga. Når jeg først skulle få de problemene jeg har hatt, så var det et bra år det skjedde i  - selvfølgelig for meg selv, men ikke minst for min kone. Det at jeg ikke kunne sykle gjorde at jeg kunne kjøre hjem fra sykehuset. Det kunne jeg ikke da datteren min (Isabel, 3 år, journ. anm.) ble født.

Hushovd skal være i Norge et par uker til, før han drar hjem til Monaco for å trene der i hele november. Før jul skal han på en to-ukers treningssamling med BMC-laget, noe som er et mål i seg selv.

- På grunn av at formen er så dårlig etter pausen, har jeg startet sesongoppkjøringen fire-fem uker tidligere enn vanlig fordi jeg ikke har noe valg. Jeg kommer til å få rundjuling av de andre BMC-gutta på treningsleiren hvis jeg ikke er i form, sier han.

Og nå vi spør han om han vet hva som skjer om 179 dager i dag, trenger han ikke betenkningstid.

- Da går Paris-Roubaix av stabelen. Det er et ritt jeg skal vinne før jeg legger opp.