Hushovd fikk SMS av Kong Harald

- Jeg har skrytt mye, sier Thor.

KONGEMELDING: 
Den kanskje mest minnerike gratulasjonen til nybakt verdensmester Thor Hushovds (32), var en SMS fra Kong Harald. Foto: SCANPIX/REUTERS/Brandon Malone
KONGEMELDING: Den kanskje mest minnerike gratulasjonen til nybakt verdensmester Thor Hushovds (32), var en SMS fra Kong Harald. Foto: SCANPIX/REUTERS/Brandon MaloneVis mer

||| Snakk om «konge tekstmelding». Den kanskje mest minnerike gratulasjonen til nybakt verdensmester Thor Hushovd (32), var en SMS fra Kong Harald.

Kongen droppet det vanlige telegrammet og slo til med en gratulasjonstekstmelding i glede over Hushovds sykkelbragd i Australia for halvannen uke siden. På vei til seiersfesten pep telefonen til trener Atle Kvålsvoll:

«Fra Det kongelige slott til Thor Hushovd: Jeg sender mine hjerteligste gratulasjoner i forbindelse med dagens imponerende VM-gull! Harald R.»

- Det er veldig stort gjort av Slottet. Jeg kan på vegne av hele Idretts-Norge si at vi setter stor pris på at kongen følger så godt med på og setter pris på det vi driver med. Jeg har skrytt mye til folk rundt meg om at kongen sendte SMS. Jeg er utrolig stolt av den oppmerksomheten, sier Thor Hushovd til NTB.

En stund hersket det litt tvil i Hushovd-leiren om tekstmeldingen faktisk var ekte, men kommunikasjonssjef Marianne Hagen bekrefter overfor NTB at meldingen ble sendt fra Slottet for kongen.

- Denne gangen var dette den enkleste måten å få tak i Hushovd på, sier Hagen.

Også statsminister Jens Stoltenberg og kulturminister Anniken Huitfeldt sendte hilsen, dog ikke på SMS. «Sykkelkonge» og Hushovd-venn Lance Armstrong var også raskt frampå med gratulasjoner.

Draktdebut Da Hushovd nærmest i et slags sjokk over å ha vunnet VM-tittelen omsider slapp styret og jublet 10 meter etter at målstreken var passert forrige søndag, slo det ham nesten umiddelbart at sesongslutten måtte utsettes.

Torsdag (Giro del Piemonte) og lørdag (Giro di Lombardia) skal tidenes første nordiske verdensmester i landeveissykling for profesjonelle debutere i sin nye «regnbuedrakt».

- Som jeg sa da jeg hadde vunnet: Jeg skal gjøre dette skikkelig. Da jeg kom til Italia ventet det en ny sykkel med VM-striper, hjelm, briller, sokker, hansker, skotrekk. Ja, det meste. Jeg skal jåle meg skikkelig opp og nyte tiden med VM-trøya til fulle, hevder Cervélo-rytteren, som neste sesong skal sykle for det amerikanske Garmin-laget.

- Har det gått helt opp for deg nå at du er verdensmester?

- Ja, jeg føler at jeg har «landet» nå. Men i de første dagene derpå måtte jeg fortelle det til meg selv en del ganger. Det er fortsatt rart å tenke på at jeg skulle få så full klaff og stang inn da det gjaldt som mest. Det kunne ha blitt annen- eller tredjeplass, som også ville vært ekstremt bra. Men jeg ble mester. Det skal mye til for å gjenta det. Men for norsk sykkelsport er det langt fra umulig at det skjer igjen med Edvald Boasson Hagen.

Usikker Hva sesongens siste to løp vil by på av sportslig suksess, er verdensmesteren heller usikker på. Tre dager med trening i løpet av de siste ti dagene, den lengste turen på bare 90 kilometer, har ikke vært den beste oppladningen.

- Jeg må innrømme at det er litt usikkerhet her med tanke på formen. Selv om hodet har vært koblet helt av, håper jeg at det ennå er litt overskudd igjen til å kjempe i toppen i Giro del Piemonte (torsdag). Jeg vil veldig gjerne vise fram VM-trøya i det rittet. Giro di Lombardia har en ti kilometer lang motbakke underveis som ikke passer meg, sier Thor Hushovd.

Klassikeren Giro di Lombardia er helt blottet for norske tradisjoner. De eneste regjerende verdensmesterne som har vunnet rittet, er Paolo Bettini i 2006, Giuseppe Saronni i 1982, Felice Gimondi i 1973, Eddy Merckx i 1971, Tom Simpson i 1965 og Alfredo Binda i 1927.

(NTB)