- Hushovd for dyr og gammel

Delte meninger om 36-åringens farvel.

GAMMEL OG DYR: Thor Hushovd var en periode aktuell for et fransk lag, men er nå for gammel og dyr. Det hevder ihvertfall Team Europcar selv. Jens Voigt på sin side tror kompisen kunne fortsatt i flere år til. Foto: Doug Pensinger/Getty Images/AFP
GAMMEL OG DYR: Thor Hushovd var en periode aktuell for et fransk lag, men er nå for gammel og dyr. Det hevder ihvertfall Team Europcar selv. Jens Voigt på sin side tror kompisen kunne fortsatt i flere år til. Foto: Doug Pensinger/Getty Images/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOURG-EN-BRESSE (procycling.no): I etterkant av VM legger tidenes beste norske sykkelrytter opp.
 
14 sesonger som sykkelproff var nok for Thor Hushovd, som den 27. juni kunngjorde at inneværende sesong i BMC Racing ville bli den siste.
 
Han ønsker å tilbringe mer tid sammen med familien hjemme i Monaco.
 
I løpet av Tour de France har procycling.no snakket med flere viktige personer i Hushovds fantastiske karriere, om hvordan de tok imot nyheten.
 
- Han ringte meg og fortalte at han skulle sende ut pressemelding og informere mediene selv. Det var en personlig beslutning han tok selv, og i samråd med familie og nære venner. Alle atleter kommer til et tidspunkt der de bestemmer seg for å gi seg. Han tok det valget, og jeg støtter ham, sier generalmanager Jim Ochowicz i BMC Racing til procycling.no.

Les også: Hushovd: - Jeg har valgt å være naiv
 
BMC-opphold spolert av helsa De siste tre årene har sørlendingen tjent gode penger i det amerikanske laget, men prestasjonene har ikke levd opp til forventningene.
 
Hovedårsaken til det et virus som spolerte hele debutsesongen, og som han fremdeles kjenner ettervirkningene av.
 
- Forventningene våre til Thor var høye, innrømmer Ochowicz.
 
- Ha ga oss noen gode resultater, og avsluttet fjorårssesongen svært sterkt.
 
- Dere hadde vel håpet på noe enda bedre enn det?
 
- Absolutt. Han er en som ønsket å vinne Paris-Roubaix, ikke bli nummer 15. Vi hadde ønsket oss mer resultater, og det ønsket han selv også.

Les også: Se Hushovds karriere i bilder
 
Fikk dødskyss av BMC i april Hushovd ble verdensmester i 2010, og det var nok en utløsende faktor til at BMC signerte ham året etter.
 
At han ikke rakk å kjøre Tour de France for laget, sier alt om at prosjektet ikke gikk slik noen av partene hadde sett for seg.
 
Ochowicz forteller at laget besluttet at de ikke kom til å fornye 36-åringens avtale i april. På det tidspunktet var det ikke snakk om at han skulle gi som proffsyklist.
 
- De handlet om å gå framover, men ikke som en del av vårt lag. Men han skal avslutte sesongen for oss, og vi håper å se ham vinne sykkelløp igjen.
 
- Kan han endre mening?
 
- Det er opp til ham. Men jeg tror nok han har bestemt seg.

Voigt: - Jeg er trist Jens Voigt har kjent Hushovd i en årrekke, og var forloveren hans da han giftet seg med Susanne i 2007.
 
Tyskeren forteller at han var i dialog med Hushovd om framtiden hans allerede i mai måned.
 
- Avgjørelsen hans gjør meg trist. Thor er en meget god venn av meg. Vi har tilbrakt mange år i hovedfeltet sammen, og på samme lag. Jeg snakket med ham om dette under Tour of California, og litt under fjorårssesongen.
 
- Hva snakket dere om?
 
- Det er privat. Siden han er en veldig god venn, trenger jeg ikke å avsløre alt. Avgjørelsen var ikke så veldig overraskende, egentlig. Men litt, fordi jeg håpet han kunne finne motivasjon til å sykle et par år til.
 
Seks år eldre enn Hushovd ... Voigt er selv far til seks og har rukket å fylle 42 år. Han tror Hushovd fint kunne forlenget karrieren sin, men påpeker også at det hele dreier seg om motivasjonen.
 
- Du er noen år eldre enn Thor. Tror du han kunne fortsatt like lenge som deg, om han ikke hadde blitt syk?
 
- I disse dager bør den moderne rytteren ha alle muligheter til det. Lagene tar bedre vare på deg, og sesongplanen er bedre utarbeidet. Det er færre konkurransedager, og mer system på sesongplaner og hvile. Jeg tror at om rytterne har motivasjonen, kan kroppen tåle det. En proffsyklist tåler 10-11 år i konkurranse, og så begynner det å skrangle. Det er mye slit, påpeker han.
 
Trek Factory-rytteren er selv inne i sin siste sesong, og har forståelse for at nordmannen ønsker å tilbringe mer tid med familien.

Les også: Kun ett lag fristet Hushovd
 
- For gammel, for dyr I Frankrike har den tidligere Crédit Agricole-rytteren fortsatt en høy stjerne.
 
Hushovd kunne utvilsomt holdt karrieren gående i froskelårlandet, om han selv hadde ønsket det.
 
Europcar har ofte blitt nevnt som en mulig destinasjon for Hushovd, men nå sier faktisk ledelsen i laget at nordmannen har blitt for gammel.
 
- Ja, Hushovd hadde passet laget vår veldig bra for to-tre år tilbake, men ikke nå. Han er for gammel og for dyr. Vi vil ha et ungt lag og vi har ikke pengene.
 
- Han er en veldig god rytter, og jeg tror han kunne kommet tilbake på høyden hvis han hadde kjørt for oss, sier sportsdirektør Andy Flickinger til procycling.no.
 
Hans syn støttes av mektige Jean-René Bernaudeau:
 
- Jeg vet ikke hvor interessert Thor var i å komme til oss. Det var aldri noe særlige forhandlinger. Han er en stor rytter, men vi har vårt eget talent å fokusere på, sier Europcar-sjefen til procycling.no.
 
Fortsatt har 36-åringen sjansen til å vise skeptikerne at de tar feil. Hushovd sykler i høst blant annet Tour de Wallonie, Polen rundt, Arctic Race of Norway og VM i spanske Ponferrada.
 
Så er det slutt.

(Artikkelen er levert av sykkelnettstedet, procycling.no)

HØYE FORVENTNINGER: Jim Ochowicz i BMC Racing innrømmer laget hadde større forventninger til Thor Hushovd. Foto: Doug Pensinger/Getty Images/AFP
HØYE FORVENTNINGER: Jim Ochowicz i BMC Racing innrømmer laget hadde større forventninger til Thor Hushovd. Foto: Doug Pensinger/Getty Images/AFP Vis mer
TRIST: Jens Voigt sier til procycling.no at han er trist etter at Thor Hushovd bestemte seg for å legge opp etter sesongen. Foto: Jeff Pachoud / AFP
TRIST: Jens Voigt sier til procycling.no at han er trist etter at Thor Hushovd bestemte seg for å legge opp etter sesongen. Foto: Jeff Pachoud / AFP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer