DRØMMER OM SEIER: Thor Hushovd, her på hjulet til lagkompis Greg van Avermaet, håper på seier i morgendagens 97. utgave av vårklassikeren Flandern rundt. Her på treningstur i Oudenaarde i går. Foto: AFP / DIRK WAEM / NTB Scanpix
DRØMMER OM SEIER: Thor Hushovd, her på hjulet til lagkompis Greg van Avermaet, håper på seier i morgendagens 97. utgave av vårklassikeren Flandern rundt. Her på treningstur i Oudenaarde i går. Foto: AFP / DIRK WAEM / NTB ScanpixVis mer

Hushovd går for seier i rittet han aldri vinner

Et av årets store høydepunkt.

(Dagbladet): I morgen arrangeres den 97. utgaven av brosteinsklassikeren Flandern rundt.

Hele fire nordmenn, Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff og Gabriel Rasch stiller til start i Belgia, og det er - som vanlig - de to førstnevnte det knyttes størst forhåpninger til.

Revansjesugen Hushovd
Thor Hushovd trillet inn til 55. plass i fjorårets utgave av klassikeren, men da var han ikke i nærheten av storformen på grunn av et virus, som seinere førte til at han måtte stå over både Tour de France, OL og VM.

I år har grimstadoksen imidlertid planer om å vise gamle takter. På pressekonferansen i forkant av morgendagens klassiker var han i hvert fall offensiv:

- Jeg vet at jeg kan være der, og jeg vet at jeg kan vinne hvis alt fungerer. I 2009 sprintet jeg for tredjeplassen, men krasjet 50 meter før mål, så når ting fungerer vet jeg at jeg kan være der. Jeg vet jeg kan vinne en sprint hvis jeg sitter med en gruppe som kommer samlet til mål, sier BMC-stjernen i et lydklipp du kan høre på lagets hjemmeside.

Folkefest
Flandern rundt er en av årets store sykkelhøydepunkt, og det nærmeste man kan komme en belgisk «holmenkollsøndag».

Rittet er imidlertid knallhardt, med 17 korte, men steinharde stigninger og selvsagt det uberegnlige elementet brostein. Mye brostein.

- For meg er Flandern et vanskelig og hardt ritt, med alle klatringene og brosteinen. Jeg håper på en god dag, og da kan alt skje, sier Hushovd.

Sørlendingen har lenge sagt at Paris-Roubaix er det største målet for ham å vinne før han legger opp, men Flandern rundt følger som en god nummer to.

- Flandern har alltid vært et av målene mine. Jeg har fortsatt ikke havnet på pallen, jeg har vært nær. Det er et ritt som passer meg, sier Hushovd.

Har vist tegn på form
35-åringen kom på altså på 55. plass i 2012. I 2011 ble det 53. plass, mens det årets før ble en 57. plass. Hans beste resultat av de 12 gangene han har deltatt kom i 2006. Da ble han nummer 14.

Hushovd har vist tegn på gammel storhet så langt denne sesongen i «comebacket» etter den trøblete fjorårssesongen. Han vant blant annet den første etappen i Tour du Haut.

Men til tross for nordmannens meritter, må han finne seg i å dele kapteinsrollen med belgiske Greg van Avermaet i morgen. De andre som stiller i BMC-farger er Marcus Burghardt, Adam Blythe, Daniel Oss, Klaas Lodewyck, Manuel Quinziato og Michael Schär.

Verdensmester og Hushovd-lagkompis Philippe Gilbert står over på grunn av en forkjølelse.

- Hvis vi jobber godt sammen, håper jeg vi kan gjøre et flott løp, og at enten jeg eller Greg kan være med helt der oppe. Vi har et godt nok lag til det, sier Hushovd.

Spent Kaggestad
Kommentator Johan Kaggestad sier til TV2 at han tror Hushovd og Boasson Hagen kan utfordre favorittene Peter Sagan og Fabian Cancellara.

- Hushovd er i bra form, men jeg tror han har enda større sjanser i Paris-Roubaix om halvannen uke. Men der er det mange tilfeldigheter som kan avgjøre. Edvald mangler det siste lille piffet. Det blir spennende å se om Sky velger å kjøre for Edvald eller Geraint Thomas. For min del kan de kjøre for begge to, sier Kaggestad til TV2.

• Flandern rundt starter kl. 10.15 i morgen, mens TV2 sender fra 12.30 og til 16.30. Estimert målgang er i 16-tida.