HÅPER PÅ MER: Thor Hushovd vil selv overvære etappen mellom Kragerø og Rjukan, der klatretalentene Andreas Vangstad og Carl Fredrik Hagen er nødt til å vise seg fram.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HÅPER PÅ MER: Thor Hushovd vil selv overvære etappen mellom Kragerø og Rjukan, der klatretalentene Andreas Vangstad og Carl Fredrik Hagen er nødt til å vise seg fram. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Hushovd håper på nye klatrestunt i Tour of Norway

- Rytterne våre er sultne og motiverte

(procycling.no): I målområdet etter Trond Håkon Trondsens imponerende seier i Ringerike Grand Prix, forsøkte en glad Atle Kvålsvoll å få fatt i lageier Thor Hushovd.

• Les også: Sparebanken Sør med utklassing i Ringerike GP

- Jeg tror han sitter på flyet, så jeg sendte ham en melding, gliste Kvålsvoll.

Hushovd var faktisk opptatt med en konfirmasjon, men fikk etter hvert nyss i nok en god prestasjon i rekken fra det lille sørlandslaget.

De har ikke flest ryttere, ikke de mest meritterte og tar heller ikke ut lønn for strevet. Men i våres har alle fått øynene opp for Team Sparebanken Sørs ryttere. Spesielt duoen som herjet på Ringerike den 8. og 9.-mai.

- Det var kjempegøy; vanvittig moro og imponerende hvordan de gjorde det. De sykler med selvtillit, og i medgang er det alltid litt annerledes å sitte på sykkelen. Slik ritt avgjøres av ryttere i form, de som har de beste beina og Sparebanken Sør vant fordi de satt med rytterne som var sterkest på tampen av dagen, sier Thor Hushovd til procycling.no.

Spent på Hagen og Vangstad Som lageier sitter Grimstad-mannen i en litt tilbaketrukken rolle. Men han sørger for å holde seg oppdatert på lagets prestasjoner til enhver tid.

Foran Tour of Norway vil den Monaco-baserte sørlendingen være tilstede på etapper underveis. Blant annet under etappen med målgang i Rjukan sentrum.

Det var under fjorårets ritt at Andreas Vangstad fikk sitt store gjennombrudd. Den tidligere orienteringsløperen vant det som den gang var sisteetappen, nemlig etappen mot Eggemoen.

• LIVE: Følg etappene fra 18.-22. mai via procycling.no!

- Jeg håper både Carl Fredrik og Andreas henger med i toppen av Tour of Norway. De er de to som er de store navnene våre i sammendraget. De viste alt i fjor at de kunne henge med, og har selvsagt forhåpninger denne gangen også.

Mistet ryttere - tok grep Sparebanken Sør opplevde en vanskelig sesong i 2014. Da mistet de Sondre Holst Enger til IAM Cycling.

Senere den høsten forsvant Sindre Lunke, Amund Grøndahl Jansen og Bjørn Tore Hoem til Joker Byggtorget.

Kvålsvoll og hans støttespillere to grep og hentet inn terrengsyklisten Carl Fredrik Hagen. I tillegg ble Trond Håkon Trondsen (Frøy If) og Herman Dahl (Kristiansand CK) signert.

Denne snuoperasjonen synes Hushovd det gjør det litt ekstra gøy å ha vært med på.

- Vi er et lag som hører til blant de tre beste kontinentallagene i Norge. Likevel har vi det desidert laveste budsjettet og tar inn ryttere uten lønn i våre rekker. Dette er utøvere som er sultne og motiverte. Vi har mistet gode ryttere, men det har ført til andre har hevet seg et par hakk ekstra. Jeg synes det er ekstra gøy å være med på et rent rekrutteringslag.

- Hvor stor del av æren skal Atle Kvålsvoll ha for denne utviklingen?

- Atle har vært en veldig god hjelp til det hele. Han har mye rutine og har en høy standing blant unge ryttere. Resultatene vi har kjørt inn denne våren, viser at vi gjør mye riktig, mener Hushovd.
 
- Vet ikke hvor langt han kan nå Han var selv en seiersgarantist i både massespurter og i klassikerne i løpet av sin aktive karriere.

Nå synes Hushovd det er gøy å følge med utviklingen til et av største, norske klatretalentene.

- Carl Fredrik er en rytter du aldri vet helt hvor langt det er mulig for han å komme. Innenfor proffsyklingen har vi sett mange andre typer som har gått den samme veien som han, fra terrenget og over på landveien. Han har utvilsomt stor kapasitet, vurderer Hushovd.

En utfordring for sørlendingene er å få det ut i ritt. Det er ikke altfor mange ritt som frir til klatrerne på løpsprogrammet til Team Sparebanken Sør denne sesongen heller:

- Jeg tror mer det har dreid seg om at Norge ikke har hatt så mange klatrere innenfor våre rekker de siste årene. Det finnes mange ritt der ute som favoriserer de som går best i motbakkene. Det går nok mer på å legge opp en sesongplan og en kalender som passer de egenskapene man besitter på laget.

Kanskje kan Hushovd selv være med på å hjelpe flere klatretalenter ut i proffsirkuset om han lykkes med å reise sitt eget profflag.

- Det er flere fra Sparebanken Sør som har muligheten til å ta steget ut i proffverdenen, men vi får se hvordan det blir (med Hushovds eget prosjekt, vår anm.). Og så er det slik at nivået på klatrerne ute i verden er veldig høyt. Selv om man går for å være en god klatrer i Norge, er det noe annet å ta steget ut. Man er nødt til å ta det steg for steg, men en rytter som Sindre Lunke viser at det finnes muligheter der ute. Når man får en slik sjanse (som i Giant-Alpecin, vår anm.) er det bare å ta den. Det er en helt unik mulighet.

Et av de beste utstillingsvinduene møter Sparebanken Sør og de andre norske kontinentallagene mellom 18. og 22.-mai.

Da er det nemlig tid for nye dueller mot proffene under Tour of Norway.

Team Sparebanken Sør har følgende lagoppstilling til Tour of Norway:

Carl Fredrik Hagen, Fridtjof Røinås, Andreas Vangstad, Andreas Erland, Trond Håkon Trondsen og Herman Dahl.

Du kan følge alle etapper LIVE via procycling.no!