Hushovd har gått glipp av 150 rittmil

- Ingen tvil om at det har ødelagt.

LANGT UNNA TOPPFORM: Sykdom har forpurret starten av sesongen for Thor Hushovd, som er kraftig på etterskudd i forhold til gjennomkjøringer og treninger. Foto:  EPA/GUILLAUME HORCAJUELO
LANGT UNNA TOPPFORM: Sykdom har forpurret starten av sesongen for Thor Hushovd, som er kraftig på etterskudd i forhold til gjennomkjøringer og treninger. Foto: EPA/GUILLAUME HORCAJUELOVis mer

150 mil med ritt, nesten tre ganger Trondheim - Oslo, har Thor Hushovd (34) «mistet» på grunn av sykdom i sesongstarten.

- Ingen tvil om at det har vært ødeleggende, innrømmer trener Atle Kvålsvoll (49).

120 av dem gikk fløyten med etapperittet Volta a Catalunya. Videre måtte Hushovd droppe de 30 milene i åpningsklassikeren Milano - San Remo forrige måned.

Den norske BMC-stjernen brøt både Haut Var (19. februar) og Harelbeke-rittet (23. mars).

- I tillegg mistet Thor nesten en uke med skikkelig trening. Ettersom Ronde Van Vlaanderen (55.-plass sist søndag) ikke ble så hardt som forventet, skulle Thor normalt ha sittet med i hovedfeltet til mål. Det var tøft for ham å bli frakjørt der, sier Kvålsvoll til NTB.

Kristoff har 168 flere mil
Stjerneskuddet Alexander Kristoff (24) har tråkket 168 flere mil (totalt 4444 kilometer) i ritt enn Thor Hushovd (34) hittil i sesongen. Den siste uken har Katjusja-rytteren omsider fått sitt etterlengtede gjennombrudd i proffsirkuset med blant annet en seier og beste norske resultat i klassikeren Ronde Van Vlaanderen.

- Det er viktig å ha mange kilometer i beina. Selv om kroppen kjennes litt sliten nå, har det nok medvirket til de gode resultatene siste uke, sier Kristoff til NTB.

Edvald Boasson Hagen har 106 rittmil mer enn Hushovd.

Flere kort Trøsten er at Hushovd har gjort det betydelig dårligere i Flandern før og slått tilbake med både tredje- og annenplass i enda viktigere Paris - Roubaix helgen etter.

Men at BMC-laget vil satse alle krefter utelukkende på Hushovd som eneste kaptein, er mindre sannsynlig. Lagkamerat Alessandro Ballan var råsterk i Flandern og var med det avgjørende bruddet inn til tredjeplass.

- Ballan virket sterk. Absolutt. Men det er ingen ulempe for Thor at flere i laget kan være med framme i Paris - Roubaix, iallfall slik ting er nå. Thor vil være ærlig og si ifra dersom han ikke kjenner seg 100 prosent pigg kommende søndag, mener Atle Kvålsvoll.

Etter målgang i Roubaix skal Hushovd ha en måneds trening inn mot Giro d'Italia, som starter i Danmark 5. mai.

Annen utgave
«Klassikernes dronning» har stort sett de samme favorittene som Ronde Van Vlaanderen-toppene. Ett av få unntak er Thor Hushovd, som aldri helt har mestret de mange korte og bratte kneikene belgiske Flandern byr på.

Veiene inn mot velodromen i franske Roubaix er helt flate, pepret med brustein og passer den norske 2010-verdensmesteren langt, langt bedre.

- Vi vil nok se en helt annen utgave av Thor i Paris - Roubaix. Etter en runde med mageproblemer og så et avbrekk med feber i begynnelsen av mars, har Thor gjort det han skal treningsmessig. Det ble mange tøffe økter og ritt forrige uke, som kan forklare manglende overskudd i Flandern. Denne uken skal han gjennomføre oppkjøring som normalt, som betyr mye rolig trening og en hardøkt i deler av løypa torsdag, sier Kvålsvoll.

Tom Boonen vant Ronde Van Vlaanderen og er også Paris - Roubaix-favoritt. Den belgiske 31-åringen har vunnet den franske brusteinsklassikeren tre ganger tidligere (2005, 2008 og 2009).

(NTB)