Hushovd håver inn millioner på poengtrøya

Lukrative startbonuser i vente.

LUKRATIVT BLODSLIT: Thor Hushovd kunne feire tre uker med blodslit i Tour de France med grønn poengtrøye. Det er en triumf som sikrer nordmannen millioninntekter.Foto: SCANPIX/REUTERS/Charles Platiau
LUKRATIVT BLODSLIT: Thor Hushovd kunne feire tre uker med blodslit i Tour de France med grønn poengtrøye. Det er en triumf som sikrer nordmannen millioninntekter.Foto: SCANPIX/REUTERS/Charles PlatiauVis mer

Ære og berømmelse er én ting. Med sin annen grønne Tour de France-poengtrøye i boks, vil Thor Hushovd (31) håve inn millioner på lukrative startbonuser ved å sykle noen få gateritt på kontinentet.

Markedsverdien til nordmannen spratt ytterligere i været da han søndag spurtet til sjetteplass på siste etappe og sikret den grønne poengtrøyen i det franske treukersrittet. En kort europaturné de kommende ukene vil gi Thor Hushovd et sjusifret beløp bare i startpenger.

I tillegg kommer premiepenger.

- Jeg reiser til Belgia, Nederland og Frankrike for å sykle fire kriteriumsritt (gateritt). Så skal jeg hjem til kone og barn. Jeg gleder meg til å komme hjem nå, sa Hushovd til NTB etter karrierens tredje podiumsbesøk på Champs-Élysées.

I NOBELT SELSKAP: Thor Hushovd kunne motta publikums hyllest på Champs-Élysées sammen med de andre trøyevinnerne. F.v.: Franco Pellizotti (klatretrøye), Hushovd (poengtrøye), Alberto Contador (gul ledertrøye) og Andy Schleck (ungdomstrøye). Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/LIONEL BONAVENTURE
I NOBELT SELSKAP: Thor Hushovd kunne motta publikums hyllest på Champs-Élysées sammen med de andre trøyevinnerne. F.v.: Franco Pellizotti (klatretrøye), Hushovd (poengtrøye), Alberto Contador (gul ledertrøye) og Andy Schleck (ungdomstrøye). Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/LIONEL BONAVENTURE Vis mer

Han vant poengtrøyen også i 2005, og året etter vant han Tourens mest prestisjefylte etappe.

Det er ikke uten grunn han velger å utsette hjemreisen til kona Susanne og datteren Isabell, som ikke feiret familiefarens triumf på plass i Paris søndag. Etter det NTB erfarer vil Thor Hushovd få 25.000 euro (cirka 225.000 kroner) for å starte i hvert av kriteriumsrittene. Det tilsvarer fire ganger så mange penger som mindre meritterte ryttere.

Hushovd er en av svært få ryttere som tilbys slike summer. På fire ritt vil 31-åringen håve inn minst 1 million kroner - bare for å stille til start.

I kriteriumsrittene han har på programmet i Norge (Arendal, Sandefjord og Oslo), vil pengepremiene gå til veldedige formål.

Utklassing

Også på siste etappe ble erkerival Mark Cavendish (24) for sterk. Briten tok sin sjette seier de siste tre ukene i utklassingsstil og den tiende totalt (på to år) i Touren. Man må tilbake til 1979 for å finne en rytter med like mange eller flere etappetriumfer på ett år i rittet (Bernard Hinault med sju).

- Jeg var veldig nervøs om morgenen og følte presset. I spurten gikk det veldig fort, og jeg kikket ned på drakten min og bestemte meg for ikke å ta noen sjanser. Dermed kom jeg bakpå og hadde ikke sjanse på seier. Men jeg er veldig fornøyd med å ha sikret den grønne poengtrøyen, fortalte Thor Hushovd.

Forholdet til Cavendish var midtveis i Touren på bristepunktet. Nordmannen og briten kritiserte hverandre gjennom mediene etter «slaget i Besancon».

- Vi har snakket sammen om alt som ble sagt og gjort. Han har bedt om unnskyldning, og vi er blitt enig om å legge det bak oss. Det har vært en lang og tett kamp om poengtrøyen, og jeg har vært «i kjellern» hver dag. Men selv om Cavendish er kjappest, er jeg likevel best til å sanke poeng, slo Grimstad-mannen fast.

Hjelperytter
Etter europaturneen skal Hushovd hjem igjen til Norge og sykle Oslo Grand Prix, der han også har overtalt selveste Lance Armstrong (37) til å stille opp. Også et etapperitt (trolig Tour of Britain) og flere endagsritt står på programmet.

Men i VM om to måneder blir neppe Hushovd mester.

- Jeg vil gjennomføre en langt roligere høst i år enn tidligere. Etter problemene i etterkant av Tour de France i fjor, har jeg bestemt meg for å prioritere roligere program og mer hjemmetid. Så VM vil jeg gjerne sykle, men da kanskje som hjelperytter for Kurt (Asle Arvesen) eller Edvald (Boasson Hagen). Men de kommende årene har jeg veldig lyst til å få til noe i VM også, fortalte Hushovd til NTB.

Nordmannen er en av bare tolv ryttere som gjennom Tour-historien (siden 1953) har vunnet poengkonkurransen mer enn én gang. Nylig skrev Hushovd kontrakt til ut 2011 med Cervélo-laget med en antatt verdi på snaut ti millioner kroner i året.

(NTB)