Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hushovd i gul trøye

Ledet Garmin-Cervélo til seier på lagtempoen.

FEM ÅR SIDEN SIST: Thor Hushovd har ikke hatt den gule trøya siden Tour de France i 2006.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
FEM ÅR SIDEN SIST: Thor Hushovd har ikke hatt den gule trøya siden Tour de France i 2006.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fem år etter at han vant prologen i Strasbourg, kan Thor Hushovd igjen ikle seg den gule ledertrøya i Tour de France etter at Garmin-Cervélo vant lagtempoen i Les Essarts søndag.

- Laget gjorde en kjempejobb. Jeg var sterk. Alt fungerte 100 prosent. Vi vant etappen som er den beste å vinne som lag. Jeg får den gue trøya. Dette er en drømmestart, sier Hushovd i det internasjonale seiersintervjuet.

Garmin-Cervélo-laget var i favorittdiskusjonen før lagtempoen, som var tilbake i Tour-sammenheng etter ett års pause.

Sekundstrid Likevel: Sammen med lagkameratene David Millar, David Zabriskie, Ryder Hesjedal, Christian Vande Velde, Tom Danielson, Ramunas Navardauskas, Tyler Farrar og Julian Dean måtte nordmannen tidligere i aksjon enn sine antatt tøffeste konkurrenter.

Da de etter 23 intensive kilometer gikk i en oppskriftsmessig ledelse 12 sekunder foran Rabobank, startet den nervøse ventetida som skulle gi svar på om tida var god nok til å stå imot angrep fra lag som Sky, RadioShack, HTC og BMC.

Sistnevnte skulle vise seg som den mest gjenstridige motstanderen med en Cadel Evans på trøyejakt som hærfører. Australieren, som ble nummer to på gårsdagens etappe, hadde tre sekunder å gå på vis à vis Hushovd - et forsprang som så ut til å være tilstrekkelig stort helt inn på den siste kilometeren.

- Forferdelig ventetid Men marginene var på nordmannens side. Evans og hans følgesvenner var halvannet sekund unna å ta den gule trøya fra Hushovd, som kunne slippe jubelen løs etter halvannen time på pinebenken.

- Det var helt forferdelig. Jeg trodde jeg var rolig, men det var jeg ikke. Jeg snudde meg bort fra TVen og la meg på en seng inne i bussen. Det var helt nydelig da det bikket i min og lagets favør, forteller Hushovd til TV 2.

Garmin-manager Jonathan Vaughters var Thor Hushovds lagkamerat i Credit Agricole da en pur ung nordmann vant sin første etappe i Tour de France på lagtempoen i 2001. Søndag fikk han også oppleve følelsen av å lykkes som lagleder, selv om det ble i overkant spennende.

FIKK SIN EGEN LEDERTRØYE: Thor Hushovd lånte Philippe Gilberts klatretrøye på dagens lagtempo. I morgen får han sin egen ledertrøye: Den gule.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / PASCAL PAVANI
FIKK SIN EGEN LEDERTRØYE: Thor Hushovd lånte Philippe Gilberts klatretrøye på dagens lagtempo. I morgen får han sin egen ledertrøye: Den gule.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / PASCAL PAVANI Vis mer

- Takk til hver eneste én som jobber for Garmin-Cervélo. Og takk til alle våre fans... Jeg tror jeg akkurat tisset i buksa, skriver Vaughters på Twitter.

Sky på 2. De to norske representantene i Touren markerte seg begge med positivt fortegn på dagens lagtempo. I likhet med Hushovd, påtok Edvald Boasson Hagen seg mye ansvar i front for Sky, som ble nummer to på etappen.

Bare to av 21 etapper av årets Tour de France er unnagjort, men for sammenlagtfavoritt Alberto Contador og utfordrer Samuel Sanchez begynner det å bli mye tapt terreng å ta igjen.

For mens rytterne til Leopard-Trek, RadioShack, Sky, BMC, HTC og Garmin-Cervélo alle ligger innenfor noen sekunder, er avstanden fra eksempelvis Andy Schleck ned til Contador på 1.38. Ned til Sanchez er det 2.36 etter dagens etappe.

LAGSEIER: Garmin-Cervélo rytterne på podiet etter seieren på lagtempoen.Foto: SCANPIX/AP Photo/Laurent Cipriani
LAGSEIER: Garmin-Cervélo rytterne på podiet etter seieren på lagtempoen.Foto: SCANPIX/AP Photo/Laurent Cipriani Vis mer