Hushovd kan droppe grønn trøye-jakt

To spurtere på Garmin-laget i neste tour.

KJØRTE I GRØNT: Thor Hushovd klarte ikke å vinne årets grønne trøye, på tross av at han fikk kle seg i den mange dager. Foto: Heiko Junge / Scanpix .
KJØRTE I GRØNT: Thor Hushovd klarte ikke å vinne årets grønne trøye, på tross av at han fikk kle seg i den mange dager. Foto: Heiko Junge / Scanpix .Vis mer

|||Thor Hushovds (32) trener utelukker ikke at nordmannens til dels ville jakt på grønn poengtrøye i Tour de France er ved veis ende.

Overgangen til det amerikanske Garmin-laget neste sesong kan åpne for en voldsom interessekonflikt med spurtkanon og kommende lagkamerat Tyler Farrar (26).

En av stjernene må vike i grønn trøyekampen, som Hushovd har vunnet to ganger (2005 og 2009). I sine første Crédit Agricole-år hadde nordmannen en slik feide med stjernen Stuart O'Grady.

Til slutt forlot en forbannet O''Grady hele laget.

- Jeg kan ikke utelukke at Thor kommer til å nedprioritere grønn trøye i Tour de France neste år. Den konkurransen er svært stressende både fysisk og mentalt, og det er naturlig at kun én mann i laget har fokus på grønt, sier trener Atle Kvålsvoll (48) til NTB.

Ingen vane Utenkelig er det at amerikanerne betaler Hushovd anslagsvis over 10 millioner kroner i årslønn for å være opptrekkshjelp for relativt ferske Farrar.

I et spurtens uår for Hushovd har amerikaneren vært soleklart den raskeste - og en av svært få i verden som kan tukte den beste; Mark Cavendish. Likevel vant Hushovd - og ikke Farrar - en etappe i årets Tour de France.

Den norske mesteren vant karrierens åttende etappeseier, dog uten at det var massespurt, på den klassikerlignende brusteinsetappen 6. juli.

- Man kan ha to slike profiler i samme lag bare rollene er tydelige nok. Det vil være i lagets interesse å ha flere kort å spille på. At Thor kan være opptrekker for Farrar i enkelttilfeller, er en mulighet. Men jeg tror ikke det blir aktuelt å gjøre noen vane av det, mener Kvålsvoll.

Hushovd-leiren har fått garantier fra Garmin om at laget vil satse på sin nye stjerne i vårklassikerne. I fjor uttalte Hushovd at han vurderte å droppe Touren for å vinne Paris - Roubaix eller Ronde van Vlaanderen.

32-åringen sidestiller seirer i disse klassikerne med OL- og VM-gull.

- Å droppe hele Tour de France neste år, blir neppe aktuelt, bekrefter Atle Kvålsvoll overfor NTB.

Nøkkelår De kommende to årene blir også nøkkelår for U23-verdensmesteren (1998) med tanke på en mesterskapstittel som seniorrytter. VM i København (2011) og OL i London (2012) skal være spurternes «Mekka».

- Etter VM (i Australia 3. oktober) skal vi evaluere sesongen og se fram mot neste. Da må vi blant annet ta stilling til hvor mye ressurser som skal legges i spesifikk spurttrening. VM og OL er viktige mesterskap for Thor.

28 dager etter at han tråkket inn til annenplass i årets Paris - Roubaix, brakk Hushovd kragebeinet og fikk spolert spurttreningen før Tour de France. I de fleste massespurtene endte nordmannen mellom 3.- og 10.-plass.

Alessandro Petacchi vant i år poengkonkurransen foran Cavendish og Hushovd.

(NTB)

Vårklassikerne og VM får høyeste prioritet av Thor Hushovd neste år. Poengkonkurransen i Tour de France kan bli utkjempet uten den kommende Garmin-rytteren og to ganger grønn trøyevinneren i toppen. Arkivfoto: Kyrre Lien / Scanpix

SPURTRIVAL: Tyler Farrar er Garmin-lagets spurtkanon. Her vinner han et UCI-Pro-Tour-ritt i Hamburg 15. august. Foto: REUTERS/Christian Charisius
SPURTRIVAL: Tyler Farrar er Garmin-lagets spurtkanon. Her vinner han et UCI-Pro-Tour-ritt i Hamburg 15. august. Foto: REUTERS/Christian Charisius Vis mer