Hushovd måtte slippe teten

Bettini forsvarte VM-tittelen

Stuttgart (NTB): - Både Thor og jeg kan vinne VM, sa Kurt Asle Arvesen etter norsk 19.- og 42.-plass i VM-rittet søndag.

Thor Hushovd (29) ble beste nordmann. Både han og Arvesen (32) kom til mål 49 sekunder bak vinneren, Paolo Bettini fra Italia, etter 267 beinharde kilometer i Stuttgart.

- Vi var ikke så sinnssykt langt unna, men har for lite lag. På sikt kan det bli bra. Det kommer flere gode ryttere opp også bak Edvald Boasson Hagen, sa Arvesen til NTB.

Norge stilte med kun tre mann. Mads Kaggestad sto av halvveis, og da var Arvesen og Hushovd overlatt helt til seg selv. Og:

* For Hushovd passet den kuperte løypa ekstremt dårlig.

* Arvesen merket tidlig at han ikke hadde «vinnerbein».

Likevel var duoen svært aktiv gjennom rittet. Kun den siste motbakken, der det avgjørende bruddet gikk, ble for tøff for nordmennene.

- Jeg manglet «spruten» og skjønte tidlig hvor det bar. Derfor gikk jeg med i et tidlig brudd. Håpet var at det skulle holde lengst mulig, til to runder gjensto, og at favorittene kjørte seg opp til oss. Da ville det vært en sjanse, sa Arvesen.

UØNSKET: Bettini var egentlig uønsket i VM, etter å ha nektet å skrive under på antidoping-kontrakten. Han fikk til slutt lov til å stille, og svarte med å forsvare sin VM-tittel. Foto: SCANPIX
UØNSKET: Bettini var egentlig uønsket i VM, etter å ha nektet å skrive under på antidoping-kontrakten. Han fikk til slutt lov til å stille, og svarte med å forsvare sin VM-tittel. Foto: SCANPIX Vis mer

Tre plasser

For Italia og Bettini stiller det seg helt annerledes i VM med nimannslag.

- Gjennom hele rittet satt Bettini kontrollert og rolig i feltet og dirigerte lagkameratene, sendte dem med i brudd, og på slutten tok han kommandoen selv. Imponerende, sa Hushovd til NTB.

Også Spania, Australia, Russland, Tyskland, Belgia og Nederland hadde full kvote. På seierspallen endte en italiener (Bettini), en russer (Aleksandr Kolobnev) og en tysker (Stefan Schumacher).

For landslagssjef Steffen Kjærgaard er det lite å gjøre med Norges tildeling av kvote. I praksis er det Boasson Hagen og Gabriel Raschs råkjør i europatouren som skaffet Norge tre plasser i VM.

Rasch ble tatt ut til VM, men måtte trekke seg til fordel for Kaggestad på grunn av skade.

- Hadde vi hatt med seks mann, ville det ikke utgjort noen forskjell. Per i dag er vi akkurat så sterk som dette som sykkelnasjon. Dagen ble tross alt bra med to mann som var med og sette farge på VM-avslutningen, mente Kjærgaard.

Karrierebeste

19.-plassen er karrierebeste for Hushovd på en VM-fellesstart som profesjonell.

- Mye bedre enn jeg regnet med på forhånd. Jeg ville gått med da det avgjørende bruddet gikk, men var sjanseløs. Bettini og gjengen «fløy» oppover bakken der, mente spurteren, som hevdet VM-løypa hadde Flandern rundt-preg over seg.

Forhåndsfavoritt Paolo Bettini ble tidenes femte rytter som har forsvart VM-tittelen sin. De fire øvrige er belgierne Georges Ronsse (1928-1929), Rik Van Steenbergen (1956-1957), Rik Van Looy (1960-1961), italienerne Gianni Bugno (1991-1992) og Bettini (2006-2007).

Bettini er også regjerende OL-mester. I uken før VM ble italieneren truet med startnekt ettersom han nektet å skrive under på UCIs antidopingavtale som blant annet vil utestenge dopingavslørte ryttere automatisk i to år og tappe dem for en årslønn i bot.

Neste sykkel-VM går i italienske Varese neste høst.

(NTB)