Hushovd mener Cavendish prøvde velte ham

La inn protest etter spurt-duell. Juryen disket Hushovd-rivalen.

SINT: Thor Hushovd kjeftet etter Mark Cavendish med en gang de to hadde krysset målstreken. Cervelo la inn protest mot Cavendish' oppførsel på oppløpet, og briten ble senere disket fra etappen. Foto: SCANPIX/REUTERS/Bogdan Cristel
SINT: Thor Hushovd kjeftet etter Mark Cavendish med en gang de to hadde krysset målstreken. Cervelo la inn protest mot Cavendish' oppførsel på oppløpet, og briten ble senere disket fra etappen. Foto: SCANPIX/REUTERS/Bogdan CristelVis mer

(Dagbladet.no): Thor Hushovd havnet i en uryddig spurt om 13.-plassen og 13 spurtpoeng på dagens etappe i Tour de France.

Hushovd havnet bak Mark Cavendish i mål, men måten det skjedde på var dramatisk. Nordmannen ble presset helt inn mot gjerdet da Cavendish så seg til siden, byttet felt og ville forbi, og det likte Hushovd svært dårlig.

Så dårlig at Cervelo la inn protest mot Columbias kjøring i innspurten.

- Han prøver å kjøre meg inn i gjerdet og velte meg, og det er jeg møkk lei av. Vi har lagt inn protest og jeg håper han blir disket, sier Hushovd til TV 2.

- Når de driver med urent spill blir jeg hvertfall sulten, sier han.

Ifølge de siste offisielle resultatlistene er Thor Hushovd flyttet opp til trettendeplass.

Protesten rakk ikke nå frem til juryen før Cavendish ble strøket fra dagens ritt. Det gjorde juryen på eget iniativ.

- Cavendish «lukket døra» på en uakseptabel måte, og vi har besluttet å diskvalifisere ham fra denne spurten, sier juryformann Martin Brun til TV 2.

Columbia-rytteren loggføres som nummer 154 i mål, sist i hovedfeltet.

- I tillegg får han 200 sveitserfrancs i bot. Det finnes ingen ankemulgiheter, sier juryformannen.

Dette betyr samtidig at Thor Hushovd nå har et forsprang på 18 poeng i kampen om den grønne trøya.

Konfronterte Cav
Hushovd mener Cavendish bevisst hindret ham under innspurten.

I sykling er det ikke lov til å skifte spor de siste meterne, men TV-bildene viste at Cavendish, som hele tiden passet på hvor Hushovd var, gjorde dette.

Nordmannen var tydelig irritert over Columbia-rytternes manøvrering på oppløpet, og konfronterte Cavendish etter målgang - uten at briten så ut til å la seg påvirke nevneverdig.

Columbia-rytter Bernhard Eisel tok til slutt godpraten med Hushovd, som med den opprinnelige fjortendeplassen i utgangspunktet tapte et poeng til erkerivalen i poengkonkurransen.

Nå bekrefter nordmannen at det er isfront mellom ham og Mark Cavendish.

— Før Touren var vi på talefot og snakket sammen i feltet innimellom.

- Men etter seieren min i Barcelona (forrige torsdag) og da jeg overtok poengtrøyen i Andorra (dagen etter), sa han ingen verdens ting til meg. Han driver med urent spill og tåler rett og slett ikke at jeg kjemper mot ham og tar trøya fra ham, sier Hushovd til NTB.

Ivanov vant
Team Katushas Sergej Ivanov tok samtidig sin andre Tour-etappeseier i karrieren, da han rykket fra et tolvmannsbrudd og syklet alene over mål i Besancon.

- Først 500 meter før mål trodde jeg på seier, sier Ivanov til TV 2.

Og etter en drøy uke med status quo i sammenlagtkampen i Tour de France, fikk vi endelig litt spenning på den fjortende etappen.

I tolvmannsbruddet som stakk tidlig og distanserte hovedfeltet satt nemlig Columbias George Hincapie, med 5.45 sekunder opp til ledende Rinaldo Nocentini.

Og da Hincapie gikk i mål 16 sekunder bak Ivanov, var den rapporterte avstanden ned til hovedfeltet akkurat rundt der.

Sekunder fra trøya
Men da Columbia ble nødt til å kjøre hardt for Mark Cavendish' muligheter i poengkampen med Thor Hushovd, da kjørte de akkurat så fort at de snøt lagkamerat Hincapie for sammenlagtledelsen.

Nocentini rullet i mål til fem sekunder bedre sammenlagttid enn amerikaneren, som nå er nummer to.

Alberto Contador er nummer tre i sammendraget.

VANT: Sergej Ivanov tok karrierens andre seier da han rykket fra bruddet noen kilometer før mål.  Foto: SCANPIX/REUTERS/Jean-Paul Pelissier
VANT: Sergej Ivanov tok karrierens andre seier da han rykket fra bruddet noen kilometer før mål. Foto: SCANPIX/REUTERS/Jean-Paul Pelissier Vis mer